Modoratör
Efsanevi Üye
Şimdiki zamanın hikayesi eki nedir?
şimdiki zaman anlamı veren olan -(i)yor ekine di'li geçmiş zaman kipi eki olan -di'nin eklenmesiyle oluşan birleşik kiptir. eylem sırasında veya eylemden bahsederken birden eylemin yapılmaması ya da önceden kararlaştırılmış eylemin o anda yapılıyor olmasını belirtir.
Şimdiki zamanın rivayeti nedir örnek?
fiil kökü + "-(I)yormuş" eki + şahıs eki Not: Üçüncü çoğul şahısta, şahıs eki şimdiki zaman ekiyle belirsiz geçmiş zaman eki arasına girerek, ek '-(I)yorlarmış' hâlini alır.
Şimdiki zamanın hikayesi hangi anlatım türünde kullanılır?
Introduction. Şimdiki Zamanın Hikâyesi, geçmişte belirli bir dönemde devam eden işleri anlatan zamandır. Bir cümle şeklinde kullanıldığı gibi bazen "-

Yordu ne eki?
Yordu ne eki?
Şimdiki zaman eki fiile getirildiği zaman eylemin şu anda gerçekleştiğini ifade etmektedir. Bir cümlenin şimdi ve şuan da gerçekleştiğini belirtmek için fiile şimdiki zaman ekinin getirilmesi gerekmektedir. Türkçe de şimdiki zaman eki olarak eylem kök veya gövdesine "'-yor" ekinin getirilmesi gerekmektedir.
Hikaye birleşik zaman ne demek?
Hikaye birleşik zaman ne demek?
Hikaye Birleşik Zaman, ilgili fiilin herhangi kip ekinden sonrasında görülen geçmiş zaman kiplerini aldığı durumlara denilmektedir. Örnek olarak, bu kapının önünde seni beklemiştim. Sınavı kazansaydım eğer Londra'ya gidiyordum. Dostluğumuza zaman ayırmalıydık.
Rivayet nedir örnek?
Sözlükte "sulamak, su başına gidip kana kana su içmek; nakletmek" mânalarındaki rivâyet kelimesi terim olarak "hadisi vb. Her rivayeti kendinden öncekilerden nakleden bir şeyh (hoca, mervî anh) ve o şeyhten bu rivayeti alıp nakleden bir râvi bulunur.
Rivayet ekleri nelerdir?
Rivâyet birleşik zamanı Haber ya da dilek kiplerinden birine -miş eki getirilerek yapılır. Bu ek, ünlü uyumuna göre değişerek -mış, -muş, -müş olabilir. Not: Görülen (-di'li) geçmiş zamanın ve emir kipinin rivayet birleşik zamanı yoktur.
Şimdiki zamanın şartı ne demektir?
İçinde bulunulan zamanda gerçekleşmekte olan bir oluş ve kılışı şarta bağlayan birleşik kip. -Iyor ise > -Iyor-sa / -UyorsA ekiyle karşılanır: bil-iyor-sa-m, bil-iyor-sa-n, bil-iyor-sa, bil-iyor-sa-k, bil-iyor-sa-nız, bil-iyor-lar-sa gibi.
Gerekliliğin hikayesi nedir?
Gerekliliğin hikayesi nedir?
Fiilin gösterdiği oluş ve kılışın yapılması gerekli olduğunu geçmiş zamana aktararak bildiren tasarlama kipi: dinle-meli-y-dim, dinle-meli-y-din, dinle-meli-y-di, dinle-meli-y-dik, dinle-meli-y-diniz vb. –Ah! ben şu zamanda bir sadrazam olmalıydım…
Şimdiki zaman kipi nedir?
Şimdiki zaman kipi nedir?
Şimdiki zaman kipi, haber kiplerine dahildir. Şimdiki zaman kipi ile çekimlenmiş fiillerde yapılan işin, oluşun, hareketin içinde bulunulan zaman içinde gerçekleşmeye devam ettiği anlamı vardır. Eyleme şimdiki zaman anlamı, fiile gelen "-yor" eki ile verilir.
Hikaye birleşik zaman nedir ornek?
Hikâye Birleşik Zaman: Fiilin, herhangi bir kip ekinden sonra görülen geçmiş zaman kipini aldığı durumlara denir. Örnek: – Bu kapının önünde bir saat kadar beklemiştim. – Sınavı kazansaydım, Londra'ya gidiyordum. – Haklısın, dostluğumuza zaman ayırmalıydık.