Son Konular

Siyasi parti uyeligi belgesi nereden alinir?

Modoratör

Efsanevi Üye
Credits
0

Siyasi parti üyeliği belgesi nereden alınır?

Vatandaşların siyasi parti üyeliği bakımından güncel bilgilere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmalarını temin açısından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının www.yargitaycb.gov.tr adresindeki internet sayfası yenilenmiştir.

Siyasi partilere kimler üye olamaz?

Siyasi partilere kimler üye olamaz?
Hakimler ve savcılar, sayıştay dahil yüksek yargı organları mensupları, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri, yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, silahlı kuvvetler mensupları ile yükseköğretim öncesi öğrencileri siyasi partilere üye olamazlar.

Siyasi partiler yurt dışında teşkilat olabilir mi?

Madde 7 fıkra beş– (21/5/1987 tarih ve 3370 sayılı Kanunun hükmüdür.) Siyasi partiler, yukarıdaki fıkralarda belirtilenler dışında herhagi bir yerde ve herhangi bir ad altında teşkilat kuramazlar.

Siyasi partiler kimin izniyle kurulur?

Siyasi partiler kimin izniyle kurulur?
Siyasi partiler, aşağıda belirtilen ve her birinden beşer adet hazırlanan bildiri ve belgelerin, İçişleri Bakanlığına verilmesiyle tüzel kişilik kazanırlar.

Siyasi partiden istifa nasıl edilir?

İlçe Seçim Kurulu Başkanlıklarına, şahsen kimliği ile birlikte başvurarak, İlçe Seçim Kurulu Hakiminin imzalı üst yazısı ile dilekçe ve kimlik fotokopisinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi halinde, istifaları işleme alınacaktır.

Kaç tane parti var 2021?

Kaç tane parti var 2021?
Bakanlığımız sosyal medya hesabında paylaşılan bilgiye göre; 2020 Yılında Bakanlığımız Genel Sekreterliğine, Siyasi Parti Kuruluşu için başvuran 27 siyasi partiye "alındı" belgesi verildiği, 2021 yılı içerisinde ise şu ana kadar 13 siyasi partiye "alındı" belgesi verildiği açıklandı.

Hakim siyasi partiye üye olabilir mi?

Hakimler ve savcılar, Sayıştay dahil yüksek yargı organları mensupları, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri, yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, Silahlı Kuvvetler mensupları ile yükseköğretim öncesi öğrencileri siyasi partilere üye olamazlar. b) 1 – Kamu …

Yükseköğretim üyeleri siyasi partilere üye olabilir mi?

Yükseköğretim üyeleri siyasi partilere üye olabilir mi?
Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanları, siyasi partilere üye olabilirler; yükseköğretim kurumlarındaki görevlerini aksatmamak ve bir ay içinde kurumlarına bildirmek kaydıyla, siyasi partilerin merkez organları ile onlara bağlı araştırma ve danışma birimlerinde görev alabilirler.

Siyasi grup kaç milletvekiliyle kurulur?

Anayasanın 95. İçtüzüğün 18. ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunun 22.maddesi gereğince, 20 milletvekiline sahip siyasi partiler grup kurabilirler. 2820 Sayılı Kanunun 22. maddesine göre siyasi partinin grup kurduğu, o partinin genel başkanlığı tarafından TBMM Başkanlığı'na yazıyla bildirilir.

Siyasi partilerin yetkileri nelerdir?

Siyasi partilerin yetkileri nelerdir?
Madde 3 – Siyasi partiler, Anayasa ve kanunlara uygun olarak; Cumhurbaşkanı, milletvekili ve mahalli idareler seçimleri yoluyla, tüzük ve programlarında belirlenen görüşleri doğrultusunda çalışmaları ve açık propagandaları ile milli iradenin oluşmasını sağlayarak demokratik bir Devlet ve toplum düzeni içinde ülkenin …

Siyasi partiler vakıf kurabilir mi?

Yine Anayasa'nın siyasi partilerin uyacakları esasları düzenleyen 69. maddesinin ikinci fıkrası "Siyasi partiler kendi siyasetlerini yürütmek ve güçlendirmek amacıyla dernekler, sendikalar, vakıflar, kooperatifler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile siyasi ilişki ve işbirliği …

Siyasi partiler seçime nasıl girer?

Siyasi partiler seçime nasıl girer?
"Siyasi partilerin seçimlere katılması" başlıklı 36. maddesinde; "Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunması şarttır.

Siyasi parti üyeliği belgesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının [www.yargitaycb.gov.tr](http://www.yargitaycb.gov.tr) adresindeki internet sayfasından alınabilir. Ancak, siyasi parti üyeliği belgesi alabilmek için belirli şartları yerine getirmek gereklidir. Siyasi partilere üye olamayanlar arasında hakimler ve savcılar, sayıştay dahil yüksek yargı organları mensupları, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri, diğer kamu görevlileri, silahlı kuvvetler mensupları ile yükseköğretim öncesi öğrencileri bulunmaktadır.

Siyasi partiler yurt dışında teşkilat kuramazlar; yalnızca Türkiye sınırları içerisinde faaliyet gösterebilirler. Siyasi partiler tüzel kişilik kazanabilmek için hazırlanan bildiri ve belgeleri İçişleri Bakanlığına sunmalıdırlar. Siyasi partiden istifa etmek isteyen kişiler, ilçe seçim kurulu başkanlıklarına başvurarak istifalarını iletebilirler.

2021 yılı itibariyle 13 siyasi partiye "alındı" belgesi verilmiştir. Siyasi partilere üye olabilen yükseköğretim üyeleri, görevlerini aksatmamak ve kurumlarına bildirmek kaydıyla siyasi partilerde görev alabilirler. Siyasi partilerin grup kurabilmek için en az 20 milletvekiline sahip olmaları gerekmektedir.

Siyasi partilerin yetkileri arasında, Anayasa ve kanunlara uygun olarak çalışmalar yaparak milli iradenin oluşmasını sağlamak ve demokratik bir düzen içinde ülkenin yönetimine katkıda bulunmak yer almaktadır. Siyasi partiler, seçimlere katılabilmek için belirli şartları yerine getirmek zorundadırlar. Ancak, Türkiye'de siyasi partiler yurt dışında vakıf kurma yetkisine sahip değillerdir.

Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için belirli süreçleri tamamlamaları gerekmektedir. Siyasi partiler, seçimlere katılabilmek için belirli şartları yerine getirmeli ve gerekli organizasyonları yapmalıdırlar. Bu süreçler, siyasi partilerin seçimlerde aktif olarak yer alabilmesi için önemli adımlardır.

+1 604 neresi?

Bir ulkenin GSYIH seviyesi neyi olcer?

1. Konular

1. 1.280.728
  2. Mesajlar

1. 1.677.550
  3. Kullanıcılar

1. 31.689
  4. Son üye

Geri
Üst Alt