Son Konular

Sokrates hangi egitim felsefesi?

Modoratör

Yeni Üye
Credits
0

Sokrates hangi eğitim felsefesi?

Sokrates
Çağı | Antik Çağ felsefesi
Bölgesi | Batı felsefesi
Okulu | Klasik Yunan
İlgi alanları | Epistemoloji, Etik

Platon'un eğitim anlayışı neye dayalıdır?

Platon'un epistemolojiye dayalı eğitiminin temeli idealardır; yani eğitim felsefesi idealara dayanır. Platon'da eğitimin amacı; insanların arzularını eğitmektir. Çünkü ona göre, insanların arzularına hükmetmeleri toplumsallaşma yeteneklerine ve aldıkları eğitime bağlıdır.

Sokrates e göre insan nedir?

8 Sokrates'e göre aklını doğru kullanabilen insan, erdemli insandır. Bunun için Sokrates'in anlayışında " bilgi erdemdir". Sokrates, hiç kimsenin bile bile kötülük yapmayacağını, kötülük diye nitelendirilen şeyin, bilgisizlikten yani "cahillikten" kaynaklandığını söyler.

Sokrates e göre doğru bilgiye nasıl ulaşılır?

Sokrates e göre doğru bilgiye nasıl ulaşılır?
Sokrates'e göre doğru bilgiye ancak soru sorma ve sorgulama yoluyla ulaşılabilir. Diyalektik yöntemi ikiye ayırır: İroni (alay) yöntemi ve Maoitik yöntem (bilgi doğrultma). Sokrates bu iki yöntemi aynı zamanda gençlere de öğreterek dini, yasaları ve yönetimi de sorgulamayı öğretmek ister.

Platon'un devlet ideası nedir?

Platon'un devlet ideası nedir?
Platon'un ideal devlet anlayışında insan ile devlet bir tutulmuştur. Platon'a göre devlet denilen mekanizma büyütülmüş insandır. Platon insanın ruh ve bedenden oluştuğunu, insan ruhunu da istekler, akıl ve irade olmak üzere üç bölüme ayırmıştır. Ona göre ideal devleti aristokratlar yönetmelidir.

Sokrates e göre eğitimin amacı nedir?

Eğitim insanın yetişmesini amaçlar. İnsanın kendini tanımasını, yeteneklerinin farkında olmasını sağlar ve insanın kendi kendisinin mimarı olmasına imkânlar yaratır. Felsefe ise ele aldığı konuları derinlemesine analiz eder ve ulaştığı sonuçların insani değerini ortaya koyar (Gürsoy 1994: 257).

Sokrates, Batı felsefesinin Antik Çağ döneminde Klasik Yunan'da faaliyet gösteren bir filozoftur. Sokrates'in ilgi alanları arasında epistemoloji ve etik bulunmaktadır. Ona göre, insanlar bilgisizlikten (cahillikten) kaynaklanan kötülükleri bilerek yapmazlar ve bu nedenle bilgi erdemdir. Doğru bilgiye ulaşmanın yolunu sorgulama ve soru sormada bulan Sokrates, gençlere alay yoluyla (ironi) ve bilgi doğrultma yoluyla (Maoitik yöntem) öğretir. Sokrates'e göre eğitimin amacı, insanın kendini tanıması ve yeteneklerinin farkında olmasıdır.

Platon ise, epistemolojiye dayalı eğitiminin temelini idealardan oluşturur. Ona göre eğitimin amacı, insanların arzularını eğitmek ve toplumsallaşma yeteneklerini geliştirmektir. Platon'un ideal devlet anlayışında insan ile devlet bir tutulmuş, devletin insanın büyütülmüş bir versiyonu olduğunu söylemiştir. Platon'a göre ideal devleti aristokratlar yönetmelidir.

Her iki filozofun da eğitim anlayışı ve felsefesi, insanın ruhunu ve yeteneklerini geliştirmeye odaklanırken, doğru bilgiye ve erdeme ulaşmanın önemini vurgular. Sokrates'in sorgulayıcı yaklaşımıyla bilgiye ulaşma yöntemleri ve Platon'un ideallere dayalı eğitim anlayışı, antik dönem felsefesine ve eğitim felsefesine önemli katkılarda bulunmuştur.

Truva Savasi sonunda ne oluyor?

THOT Ne tanrisi?

1. Konular

1. 1.282.492
  2. Mesajlar

1. 1.682.686
  3. Kullanıcılar

1. 32.069
  4. Son üye

Geri
Üst Alt