Soslarin mutfaktaki onemi nedir?
Soslar yemeklerin tamamlayıcısı gibidir, onlar olmadan çoğu yemek eksik ve yavan kalır. İşte bu yüzden sosların da doğru kullanılması çok önemli. Sosun içindeki baharat miktarı, kıvamı, tadının damakta kalması ama asla yemeğin tadının önüne geçmemesi gerekir.Beşamel sos kim buldu?
Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême’in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce).JÜ ne demek?
JÜ ne demek?Pişerken etten veya tavuktan, pişme kabına akarak sertleşen (sük) yemek suyunun sulandırılmasıyla elde edilen sulu, kahverengi sos. Et fırında kızartıldıktan sonra etin piştiği tepsiye biraz aromatik malzeme ve su konup kısa süre kaynatılır ve sıvı süzgeçten geçirilerek etin yanında verilir (Bu sos koyulaştırılmaz).
Suprem sos nasıl yapılır?
Bir tencerede yağı eritin. Unu ekleyip orta ateşte 3 dakika kavurup ateşten alın. Tavuk suyunu bir tencereye koyun ve yarı miktarı kalıncaya kadar kaynatın ve unlu karışıma ilave edip iyice karıştırın. Tuzu ve kremayı da ekledikten sonra orta ateşte karıştırarak 10 dakika kaynatıp ateşten alın. Süzün.Jo takılmak nedir?
finallerin bitmesinden sonra yaşanan rahatlığı, mutluluğa çevirmek için yakın arkadaşlarla yapılabilecek en güzel eylem. jo ne ki ulan diye soracak olanlar için ingilizce bir kelime olan joint in kısaltılmış halidir. toplum içinde anlaşılmasın diye kullanılmaktadır.Süprem soslu tavuk nasıl yapılır?
Süprem soslu tavuk nasıl yapılır?Tavuğu sote tarzında kesip tuzluyoruz. Sote tavasında tereyağını eritin ve tavuk parçalarını ekleyin. Renk vermeden iki tarafını da pişirin ve unla karıştırınız. Renk vermeden unu da pişirin ve tavuk suyunu ekleyip iyice karıştırın.
Ana soslardan ilham alarak ortaya çıkan alternatifler de türev soslar olarak adlandırılıyor. Velute sos türevleri arasında supreme, cardinal, aurora, bercy ve allemande sosları sayabiliriz. Sen de yemeklerinde doğrudan velute sosu kullanabilir ya da türev sosları tercih edebilirsin şefim.