Son Konular

• SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ

Değerli Forum Üyeleri,

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, ebediyete intikalinin 87. yıl dönümünde (10 Kasım 1938), minnet ve rahmetle anıyoruz.

SAAT: 09:05

"Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."

Ruhu Şad Olsun.

10 Kasım 2025 | [ ForumSitesi.Com.TR / Yönetim Ekibi]

Suhane gazel ne demek?

Fistik buzlukta saklanir mi?

Bates Motel nerede cekildi?

Modoratör

Yeni Üye
Puan 0
Çözümler 0
Modoratör

Şuhane gazel ne demek?

Klasik Türk şiirinde kadını ve aşkın zevklerini konu alan, zarif ve çapkın bir anlatımla söylenmiş gazellere "şûhâne gazel" adı verildiği bilinmekte ve bu tarzın edebiyatımızdaki en önemli temsilcisi Nedim kabul edilmektedir.

Ham ı Gîsû ne demek?

Ham ı Gîsû ne demek?
"Rabbiniz Allah işte O'dur. O'ndan başka ilâh yoktur. O, her şeyi yaratandır.

Musammat gazel nasıl anlaşılır?

Musammat gazellerin mısranın ortasında kafiye bulunmaktadır. Bu kafiyeler dörtlük olarak da isimlendirilmektedir. Kafiye düzenlerinde aa, ba, ca, da, ea, fa olarak ifade edilmektedir. Musammat gazellerde dize içerisinde iç uyak bulunur.

Şuhane ne demek edebiyat?

Şuhane ne demek edebiyat?
kadın, tensel zevkler ve şehvet gibi konuları işleyen gazel çeşididir. zamanında bu işi en iyi şekilde nedim yapmıştır. nedim kadınları pek seviyor olsa da hakkında aslında eşcinsel olduğu rivayetleri dolanır.

Öğretici gazellere ne denir?

Kadını, içkiyi ve ten zevklerini konu edinen gazeller ise, örneğin Nedîm'in gazelleri, "şuhane", öğretici nitelikli gazellere, örneğin Nâbî'nin gazelleri, hakimane gazel denir.

Sûriyye ne demek?

Sûriyye ne demek?
Sûriyye: Kaside biçiminde yazılan surnamelere verilen ad.

Zülf ne demek?

Orijinal dilinde "zülf" şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı püsküldür. Ancak kelime 14. yüzyıldan itibaren saç lülesi ve perçem anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Bu kelime d birçok tamlamada ve mazmunda yer alır. Örneğin zülf-i perişan, dağınık ve kıvrım kıvrım olmuş saç anlamına gelir.

Musammat gazel nedir örnek?

Musammat gazel nedir örnek?
Musammat; ayrı bir nazım biçimi olmamakla birlikte bazı gazel ve kasidelerde uygulanan, dize ortasında da uyak bulunması temeline dayanan bir divan edebiyatı tekniğidir. Bu tekniğin kullanıldığı gazellere "musammat gazel" adı verilir.

Murabba gazel nedir?

Murabba (Osmanlıca: مربع), bent adı verilen dört dizelik kıt'alardan oluşan şiir türüdür. Kelime anlamı "dörtlük" demektir. Aruz ölçüsüyle yazılır. Genelde 3-7 bentten oluşur.

Şühane ne demek?

Şühane ne demek?
kadın, tensel zevkler ve şehvet gibi konuları işleyen gazel çeşididir.

Baki Rindane mi?

Fuzuli bu tür gazellerin ustasıdır. Dünya malına, şan ve şöhrete önem vermemeyi, yaşamaktan zevk alma düşüncesini anlatan gazellere "rindâne gazel" denir. Bakî'nin gazelleri bu tür gazellerin örneğidir.

Arifane gazel nedir?

Arifane gazel nedir?
Birer edebiyat terimi olmamakla birlikte çeşitli araştırmalarda ve yazılarda aşkın verdiği mutluluk ya da acıyı dile getiren gazellere âşıkane gazel, dünya zevklerinden söz eden gazellere rindâne gazel, doğrudan sevgilinin güzelliğinden ve ona duyulan arzudan bahseden gazellere şûhâne gazel, tasavvufî düşüncenin hâkim …

Şuhane gazel kavramı, klasik Türk şiirinde kadını ve aşkın zevklerini konu alan, zarif ve çapkın bir anlatımla söylenmiş gazelleri ifade eder. Bu tarzın edebiyatımızdaki en önemli temsilcisi olarak kabul edilen şair Nedim, şuhane gazelleriyle tanınmaktadır. Kadını, tensel zevkleri ve şehveti konu alan bu tarz gazellere "şuhane gazel" adı verilir.

Musammat gazeller ise mısranın ortasında kafiye bulunan ve dize içerisinde iç uyak bulunan gazellerdir. Kafiye düzenlerinde aa, ba, ca, da gibi kafiyeler kullanılır ve dize ortasında kafiye bulunur.

Öğretici nitelikli gazellere, örneğin Nâbî'nin gazellerine "hakimane gazel" denirken, kadını, içkiyi ve ten zevklerini konu edinen gazellere ise, örneğin Nedîm'in gazellerine, "şuhane gazel" denir.

"Musammat" ise ayrı bir nazım biçimi olmamakla birlikte bazı gazel ve kasidelerde uygulanan, dize ortasında da uyak bulunmasına dayanan bir divan edebiyatı tekniğidir. Bu teknikle yazılan gazellere ise "musammat gazel" adı verilir.

Baki'nin ustası olduğu rindâne gazeller, dünya malına, şan ve şöhrete önem vermemeyi, yaşamaktan zevk alma düşüncesini anlatan gazellere denir. Bakî'nin gazelleri bu türün örneklerindendir.

"Arifane gazel" terimi ise aşkın verdiği mutluluk ya da acıyı dile getiren gazelleri ifade eder. Edebiyat terimi olmamakla birlikte, aşkın verdiği duyguları ve zevkleri dile getiren gazellere genel olarak bu şekilde isimlendirme yapılır.

Fistik buzlukta saklanir mi?

Bates Motel nerede cekildi?

1. Konular

1. 1.283.972
  2. Mesajlar

1. 1.687.046
  3. Kullanıcılar

1. 32.588
  4. Son üye

Geri
Üst Alt