<
Modoratör
Yeni Üye
Tarihi ve kültürel mirasın korunması için yapılması gerekenler neler?
Tarihi ve kültürel mirasın korunması için yapılması gerekenler şu şekildedir:
- Hukuki mücadele başlatılmalıdır.
- Eğitim ve öğretim müfredatları yenilenmelidir.
- Kültür ve turizm faaliyetleri canlandırılmalıdır.
- Sosyal sorumluluk projeleri geliştirilmelidir.
- İnsanlar bilinçlendirilmelidir.
Kültürel mirasın korumanın önemi nedir?
Kültürel miras, bir toplumun üyelerine ortak geçmişlerini anlatan, aralarındaki dayanışma ve birlik duygularını güçlendiren bir hazinedir. İnsanların tarih boyunca biriktirdikleri deneyimlerin ve geleneklerin devamlılığını, geleceğin doğru kurulmasını sağlar.
Günümüz koruma bilincinin temelleri ne zaman atılmıştır?
Günümüz koruma bilincinin temelleri ne zaman atılmıştır?
Korumaya yönelik çabaların güçlendiği asıl dönem 18. yüzyıldır. Bunda, tüm Avrupa'da Helen ve Roma eserlerine karşı uyanan ilginin etkisi olmuş, bazı yasal düzenlemelerle korumanın ilk adımları atılmıştır.
Ortak mirası ait değerlerin korunması neden önemlidir?
Ortak mirası ait değerlerin korunması neden önemlidir?
Bir millet olarak kendimizin benliğini tanımak amacıyla sürekli olarak tarihi ve kültürel mirasın korunması gerekmektedir. Ancak bu şekilde toplum bilinci uyandırılarak tarihi ve kültürel mirasın korunması sağlanabilir.
Türkiye'de tarihi çevrenin bir bütün olarak tescil edilip yasal koruma altına alınmaları ilk hangi tarihte gerçekleşti?
25.04.1973 ve 1710 sayılı "Eski Eserler" yasası ile tarihi eserlerin korunmasına ciddi ilk adım atılmıştır. Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, kültürel miras ve kültürel çevremizin korunması ile ilgili çalışmalar 5805 ve 1710 sayılı yasalar kapsamında sürdürülmüştür.
Tarihi çevrenin temel öğeleri nelerdir?
Tarihi çevreler1, onları yaratan dönem veya dönemlerin; fiziksel, sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik koşullarının sonucunda oluşmuştur. Bu tanım çerçevesinde, niteliklerine ve içerdikleri değerlere göre sit alanları, arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit olarak gruplanmıştır.
Kültürel mirası kim korur?
Kültürel mirası kim korur?
1. İstisnaî evrensel değere sahip kültürel ve doğal mirasın korunması için bu Sözleşmeye Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü çerçevesinde "Dünya Mirası Komitesi" adı altında bir Hükümetler arası Komite kurulmuştur.