Tarihsel düşünme becerileri nedir?
Tarihsel düşünme becerileri içerisinde en yüksek düzeyde kazandırılan "kronolojik düşünme" becerisi olup, bu beceriyi sırasıyla tarihsel sorun analizi ve karar verme, tarihsel kavrama, tarihsel analiz ve yorum ile tarihsel sorgulamaya dayalı araştırma becerileri takip etmektedir.
Tarih bilimi hangi becerileri geliştirir?
Geçmişten bugüne tarih eğitiminin amaçları incelendiği zaman, değer eğitiminin her dönemde bu alanın amaçları arasında yer aldığı görülür. Tarih dersleri öğrencilerin analitik, eleştirel ve demokratik düşünme becerileri gibi zihinsel becerilerini geliştirir.
Tarihsel düşünce nedir?
Tarihsel düşünce nedir?
Tarihsel düşünme becerileri aynı zamanda; öğrencilerin kronolojik olarak akıl yürütmelerine, geçmişteki olay ve olgular arasında neden-sonuç bağlantıları kurmalarına, sosyal yapılar, kurumlar ve siyasi teşekküllerin zaman içerisinde geçirdikleri değişimleri ile süreklilik arz eden özelliklerini kavramalarına.
Tarihsel analiz ve yorum becerisi nedir?
Tarihsel analiz ve yorum becerisi nedir?
Tarihsel Analiz ve Yorum Becerisi Öğrencilerin toplumsal değişimin nasıl olduğunu, insanın eğilimlerinin önemini, süreç ve çıktılar kargaşası içinde insanın amaçlarını ve bunların diğer etkenler tarafından nasıl etkilendiğini analiz edebilmeleri ile ilgili bir beceridir.
Kronolojik düşünme nedir?
Kronolojik düşünme, tarihi olayları bir bütün içinde görmemizi sağlayan, olaylar arasında zaman olarak bağlantı kurmamıza yardımcı olan, geçmiş, bugün ve gelecek arasındaki ilişkileri görmemizde etkili olan bir beceridir.
Bilim okuryazarı olan bireylerin özellikleri nelerdir?
Pella, O'Hearn & Gale'ye (1966) göre bilimsel okuryazar bir birey şu özelliklere sahiptir; – Bilim ve toplum arasındaki ilişkiyi ve etkileşimi bilir, – Bilimin doğasını anlayabilir, – Bilim insanının riayet ettiği etik değerleri bilir, – Bilimdeki temel düşünceleri anlayabilir, – Bilim ve beşeri bilimler arasındaki …
Bilgi okuryazarlığı eğitimi nedir?
Bilgi okuryazarlığı eğitimi nedir?
Bilgi okuryazarlığı; bilgiye ulaşmak, bilgiyi tanımlamak, düzenlemek ve analiz etmek, araştırmayı etkin biçimde tamamlamak için gereken beceriler kümesidir ve yüksek öğretimin yaygın bir bölümüdür.
Tarihsel muhakeme ve mantıklı düşünme ise, geçmişi öğrenir- ken, geçmişin üzerine dayandığı olaylar arasındaki ilişkinin mantık süzgecinden geçirilmesi ve tarihi olayları değerlendirirken tarihçinin kullanmış olduğu yöntemle- ri ve bu yöntemlere dayalı olarak bilginin nasıl üretildiğini görmek ve anlamaktır.
Tarihsel kavrama nedir?
Tarihsel kavrama nedir?
Tarihsel Kavrama Becerisi Öğrencilerin tarihsel yaklaşım edinmeleri yani geçmişteki olayları yaşandığı dönemin koşulları ve kavramlarıyla ele alarak o dönemi yaşayanların bakış açısıyla inceleyebilmeleri ile ilgili bir beceridir.
Sosyal Bilgiler öğretiminin temel ilkeleri nelerdir?
Sosyal Bilgiler dersi disiplinler arası yaklaşımla işlenmelidir. Kazanımların gerçekleştirilmesinde "yerellik, güncellik, disiplinler arası, yansıtıcı sorgulama, geçmiş-bugün-gelecek bağlantısı, zaman-süreklilik-değişim ve esneklik" gibi Sosyal Bilgiler öğretiminin temel ilkeleri dikkate alınmalıdır.
Eğitim ve öğretim programı nedir?
"Nasıl?" sorusuna odaklanan öğretim programı bir uygulamadır. Stratejilere, yöntemlere, öğretmen niteliklerine odaklanır. Eğitim programı bir plan ya da tasarı iken öğretim programı bir uygulamadır. Bu özelliğiyle eğitim programından ayrılmaktadır.
Öğretim programlarını kim yapar?
Öğretim programlarını kim yapar?
Öğretim programları ilgili genel müdürlüklerin koordinatörlüğünde temsilciler, öğretmenler, eğitim uzmanları ve akademisyenlerden oluşturulan komisyonlarca hazırlandı.
Sosyal bilgilerde hangi değerler öğretilmelidir?
Sosyal bilgilerde hangi değerler öğretilmelidir?
Sosyal Bilgiler 4. ve 5. sınıf öğretim programlarında adil olma, aile birliğine önem verme, bağımsızlık, barış, bilimsellik, çalışkanlık, dayanışma, duyarlılık, dürüstlük, estetik, hoşgörü, misafirperverlik, özgürlük, sağlıklı olmaya önem verme, saygı, sevgi, sorumluluk, temizlik, vatanseverlik, yardımseverlik gibi …
Sosyal Bilgiler beceri nedir?
Beceri ise bilgi gerektiren ve performans içeren karmaşık bir eylemdir. Hem bilgi hem beceri kısa zamanda kolayca öğretilebilir ve öğrenilebilir. Fakat yetenek daha geç gelişir ve daha karmaşıktır. Bilgi ve becerilerin birleşmesi ile yetenek ortaya çıkmaktadır.