haberci
Efsanevi Üye

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın nükleer silaha sahip olacağını iddia ederek, "Bunun olmasına izin veremeyiz" dedi. Trump, New Jersey'deki Bedminster Golf Kulübü'ne varışının ardından yaptığı basın açıklamasında, İran, İsrail, Çin, NATO ve Nobel Barış Ödülü gibi konuları ele aldı. İran'ın ABD'ye ve İsrail'e yönelik hava saldırılarını durdurması gerektiğini belirten Trump, "Bu talebi iletmek çok zor ama biz hazırız, istekliyiz ve yapabiliriz" dedi.
İran'ın nükleer faaliyetleri hakkında konuşan Trump, "Topladıkları materyal göz önüne alındığında, birkaç hafta veya birkaç ay içinde nükleer silaha sahip olabileceklerini tahmin ediyorum. Bu duruma izin veremeyiz" şeklinde konuştu. Trump, istihbarat kurumlarının İran'ın nükleer kapasitesinin henüz oluşmadığı yönündeki değerlendirmelerini reddederek, "İstihbarat teşkilatımız yanılıyor, açıkça söylemek gerekirse" dedi.
İran'a muhtemel bir askeri müdahale ile ilgili konuşan Trump, "Kara kuvvetlerini göndermek istemiyoruz. Yapmak isteyeceğimiz son şey kara kuvvetleriyle müdahale etmek olur. Bu kararı şu anda değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı. İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine yapacağı saldırının gereksiz olabileceğini belirten Trump, "İsrail'in kapasitesi sınırlı, belki de böyle bir adıma gerek kalmayabilir" şeklinde konuştu.
Eski Kongre Üyesi Matt Gaetz'in Trump'a Nobel Barış Ödülü verilmesi önerisine cevap veren Trump, "Birçok barış adımı attım ancak Nobel Ödülü'nü bana vermezler, çünkü sadece liberallere veriyorlar" diye konuştu. İran'ın sivil nükleer enerji programını eleştiren Trump, "Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahipler, elektrik üretimi için neden nükleer enerjiye ihtiyaç duysunlar ki? Bu benim için inandırıcı değil" dedi.
Muhtemel bir İran kaynaklı saldırıya ilişkin konuşan Trump, "Modern ekipmanlarla saldırının kaynağını hızla tespit edebiliriz ve sorumluları hemen buluruz" şeklinde konuştu. Çin Devlet Başkanı Xi ile olan ilişkisine de değinen Trump, "Xi ile çok iyi anlaşıyoruz, o da beni seviyor. İran konusunda Çin'in müdahale edeceğini sanmıyorum" dedi.
NATO müttefiklerine mali yükümlülüklerini hatırlatan Trump, "Gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 5'i savunma harcamalarına ayrılmalı. ABD'nin çoğu masrafı karşılıyor, İspanya ve Kanada gibi ülkeler ise yetersiz ödeme yapıyor" dedi. Göçmen operasyonları ve Los Angeles'taki askeri müdahale konularına da değinen Trump, "Vali Gavin Newsom'un kötü bir yönetimi var. Biz olmasaydık, şehir haritadan silinirdi. Kontrolü ele geçirdik" şeklinde konuştu.