☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Turkce ekler nelerdir?

Modoratör

New member
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Konum
Türkiye

Türkçe ekler nelerdir?​

TÜRKÇEDE EKLER
- Hal (Durum) Ekleri. – Yaklaşma Durumu Eki. – Bulunma Durumu Eki. – Ayrılma Durumu Eki. – Belirtme Durumu Eki.
- İyelik Ekleri.
- İlgi zamiri -ki.
- Çokluk Eki (-lar/-ler)
- Soru Eki (mi)
- Ekfiil Ekleri.
- Tamlayan (=ilgi) Eki (-ın,-in,-un,-ün)
- Eşitlik Eki (-ca, -ce)

Ekler nedir örnekler?​

Ekler nedir örnekler?
Ekler; tek başına kullanılamayan, bir anlamı olmayan, sözcüklerin kök ve gövdelerine getirildiğinde onların anlamlarını değiştirerek yeni kelimeler türeten veya kök ya da gövdeleri cümledeki diğer kelimelere bağlamaya yarayan görevli dil birimleridir. Ek Örnekleri: -ler, -miş, -cık, -mak, -ası, -ecek, -ın vb.

Lık ne eki?​

bu ek eskiden beri gelen sürede türkçede en işlek kullanıma sahip isimden isim yapma eki olarak karşımıza çıkar. nesne adı da yapan bu ekin başlıca fonksiyonları şöyledir; isimlerden yer adı, alet adı, topluluk ismi, soyut isimler, sıfatlar yapmak.

Türkçede ekler nereye gelir?​

Türkçede ekler nereye gelir?
İsim ya da fiil kök veya gövdelerine gelerek onlardan başka isim ya da fiil türeten eklerdir. Yapım ekleri eklendiği sözcüğün anlamını ve bazen de türünü değiştirirler. Bu özellikleriyle isimden isim, isimden fiil, fiilden isim ve fiilden fiil türetirler.

Yapım eki nedir ve örnekler?​

Yapım ekleri, mevcut kelimelerden (isim ve fiil köklerinden) farklı ve yeni anlamlı kelimeler türetmeye yarayan eklerdir. Nesneleri karşılayan isimlerle hareketleri karşılayan fillerin kökleri farklıdır: Gel-(-mek,-dim, -miş…) Baba(-m, -lar, -dan)

Lık lik çekim eki mi?​

Lık lik çekim eki mi?
Yapım eki, “Kelime kök veya gövdesine getirilerek kelimenin yeni bir anlam kazanmasını sağlayan ek: -lik (göz-lük); -ci (ev-ci); -li (ev-li); -inç (sev-inç); -gi (sev-gi); -daş (vatan-daş) gibi.” olarak tanımlanmaktadır. Çekim, bir sözcük üzerinde dil bilgisel özellikleri gösteren bir terimdir.

Lık lik eki nasıl yazılır?​

“-li, -lik, -ci, -cik, -siz, -izm” gibi yapım eki almış bir özel adın sonuna çekim eki gelirse bu ek, kesme işaretiyle ayrılmaz.

Yapım eki olup olmadığını nasıl anlarız?​

Yapım eki olup olmadığını nasıl anlarız?
YAPIM EKLERİ: İsim ya da fiil kök veya gövdelerine gelerek onlardan başka isim ya da fiil türeten eklerdir. Yapım ekleri eklendiği sözcüğün anlamını da türünü de değiştirir. Her zaman çekim eklerinden önce gelir. Eğer sözcük yapım eki almışsa basit yapılıdır sözcük çekim eki olsa da basittir.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Türkçede ekler kelimenin kök veya gövdesine eklenerek yeni kelimeler oluşturan veya kelimeyi cümlenin diğer unsurlarına bağlayan dil birimleridir. Türkçede kullanılan bazı ekler şunlardır:

1. Hal (Durum) Ekleri: Yaklaşma Durumu Eki, Bulunma Durumu Eki, Ayrılma Durumu Eki, Belirtme Durumu Eki.
2. İyelik Ekleri: Bir şeyin kime ait olduğunu belirtir.
3. İlgi zamiri "-ki": İlgi zamiridir, gösterilen nesneyi vurgular.
4. Çokluk Eki (-lar/-ler): İsimlere çoğul anlamı katar.
5. Soru Eki "-mi": Cümlenin soru cümlesi olmasını sağlar.
6. Ekfiil Ekleri: Fiillere eklenir.
7. Tamlayan (=ilgi) Eki (-ın,-in,-un,-ün): İsimlere eklenerek onları tamamlar.
8. Eşitlik Eki (-ca, -ce): Eşitlik bildiren eklerdir.

Yapım ekleri, mevcut kelimeleri köklerinden farklı ve yeni anlamlı kelimeler oluşturmak için kullanılan eklerdir. Örnek olarak, "-mak", "-acak", "-ım", "-iyor" gibi yapım ekleri verilebilir. Bu ekler kelimelere yeni anlamlar katar ve türlerini değiştirebilir.

Ekler genellikle isim veya fiil kökleri üzerine eklenerek yeni kelimeler türeterek, kelimenin anlamını veya türünü değiştirir. Yapım ekleri, isim ve fiil köklerini kullanarak farklı ve yeni anlamlı kelimeler oluşturur. Örneğin, "gel-mek, -dim, -miş...; baba-m, -lar, -dan" gibi.

Yapım ekinin, kelime kökü veya gövdesine eklenerek yeni bir anlam kazandıran ek olduğu belirtilmiştir. Örneğin, "-lik (göz-lük); -ci (ev-ci); -li (ev-li); -inç (sev-inç); -gi (sev-gi); -daş (vatan-daş)" gibi yapım ekleri kelimenin anlamını değiştirirken, çekim ise dil bilgisel özellikleri belirtir.

Yapım eki olan "-li, -lik, -ci, -cik, -siz, -izm" gibi ekler, özel adların sonuna gelen çekim ekleriyle birlikte kesme işareti kullanılmadan yazılır. Örneğin, "ev-lisi", "ağaç-çığı" gibi.

Yapım eklerinin, isim veya fiil köklerine eklenerek onlardan başka isim ya da fiil türeten ekler olduğu ve çekim eklerinden önce geldiği belirtilmiştir. Yapım eki alan bir kelime basittir, çünkü çekim ekleri bile olsa basit yapıdadır. Çünkü yapım ekleri daha kök kelimenin anlamını veya türünü değiştirirken, çekim ekleri sadece dil bilgisel özellikleri belirtir.
 

Benzer konular

Yapım ekleri nelerdir? Yapım ekleri, mevcut kelimelerden (isim ve fiil köklerinden) farklı ve yeni anlamlı kelimeler türetmeye yarayan eklerdir….Yapım Ekleri Nelerdir? Çeşitleri, Özellikleri, Örnekleri - baş, baş-la-, baş-ar-, baş-ar-ı - sev-, sev-il-, sev-dir, sev-in, sev-inç, sev-gi. - göz...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Ekler nelerdir? Ek Nedir? Ek Türleri: İsim Çekim Ekleri - Hal (Durum) Ekleri. – Yaklaşma Durumu Eki. – Bulunma Durumu Eki. – Ayrılma Durumu Eki. – Belirtme Durumu Eki. - İyelik Ekleri. - İlgi zamiri -ki. - Çokluk Eki (-lar/-ler) - Soru Eki (mi) - Ekfiil Ekleri. - Tamlayan (=ilgi) Eki...
Cevaplar
1
Görüntüleme
3
Ki eki hangi dilden geldi? Örneklerde görüldüğü gibi sözcükleri, tümceleri bağlama görevini üstlenmiş olan “ ki ” bağımsız sözcük olarak ayrı yazılmış; ünlü uyumlarından etkilenmemiş. Sözcük olan “ki ” bağlaçtır . “Ki” İlgi tümcesi kurar; tümcede bağlaç ya da (,) görevindedir. “Ki” ilgi öğesi...
Cevaplar
1
Görüntüleme
3
Çekim ekleri nelerdir ve örnekler? Çekim ekleri, kelimelerin diğer kelimelerle bağ kurmasını, kelimelerin cümlede görev almasını, hâlini, sayısını, zamanını, şahsını belirtir….İsim çekim ekleri şunlardır: - Hâl (Durum) Ekleri. - İyelik Ekleri (-ı/-i/-u/-ü) - İlgi zamiri -ki. - Çokluk Eki...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Yapım ekleri nedir? Yapım eki, isim ya da fiil kök veya gövdelerine eklenerek onlardan yeni isimler ya da fiiller türeten ektir. Ayrıca yapım ekleri tema dışına çıkmadan yeni bir kelime oluşturur. Onu çekim ekinden ayıran özelliği budur. Yapım eki olduğu nasıl anlaşılır? Yapım eki olduğu nasıl...
Cevaplar
1
Görüntüleme
6
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips