☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Yapim ekleri nelerdir?

Modoratör

New member
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Konum
Türkiye

Yapım ekleri nelerdir?​

Yapım ekleri, mevcut kelimelerden (isim ve fiil köklerinden) farklı ve yeni anlamlı kelimeler türetmeye yarayan eklerdir….Yapım Ekleri Nelerdir? Çeşitleri, Özellikleri, Örnekleri
- baş, baş-la-, baş-ar-, baş-ar-ı
- sev-, sev-il-, sev-dir, sev-in, sev-inç, sev-gi.
- göz, göz-lük, göz-cü, göz-cü-lük, göz-lük-çü-lük…

Yapım eki nedir nasıl bulunur?​

Yapım eki nedir nasıl bulunur?
Yapım Eki Nasıl Bulunur? Yapım ekini bulmak için kelimenin köküne bakılır. Eğer kelimenin anlamı aldığı ek ile değişmişse yapım eki, değişmemişse çekim ekidir. Bu kelimede -ta eki, sözcüğün anlamını değiştirmediği için çekim ekidir.

Tı ne eki?​

Türkçede ekler, ünlü uyumu kurallarına uyarlar. Bu yüzden eklendikleri hece ya da sözcükteki ünlülere göre ses değişimine uğrarlar. Örneğin, belirli geçmiş zaman kipi eki bu bağlamda (-dı, -di, -du, -dü; -tı, -ti, -tu, -tü) olarak karşımıza çıkar.

Yapım eki çekim eki nedir kısaca örnekler?​

Yapım eki çekim eki nedir kısaca örnekler?
Yani bu ekler, yapım ekleri gibi bir kelimeden başka bir kelime türetme amacı taşımaz, yalnızca kelimelerin cümle içerisinde üstlendikleri geçici görevleri ifade etmek için kullanılırlar. Örneğin “göz” isim kökü, eğer “-üm” çekim ekini alırsa, bu kelime anlamını tamamen yitirip yeni bir kelime ortaya çıkmaz.

Yapım eki ve çekim eki nedir 5 sınıf?​

5. sınıflar için kök ve ek konusunu örneklerle anlattık. Türkçede kökler isim, fiil, sesteş ve ortak kök olmak üzere dörde ayrılır. Çekim ekleri kelimenin anlamını değiştirmez. Yapım ekleri ise sonuna eklendiği kelimenin anlamını tamamen değiştirir.

Kaç tane yapım eki vardır?​

Kaç tane yapım eki vardır?
Türkçede dört çeşit yapım eki vardır: 1. İsimden isim yapma ekleri: İsim kök ve gövdelerinden farklı isimler yapar.

Yapım eki kaç gruba ayrılır?​

a) İsimden isim yapma ekleri, b) İsimden fiil yapma ekleri, c) Fiilden fiil yapma ekleri, ç) Fiilden isim yapma ekleri olmak üzere dört gruba ayrılır.

Yapım eki olup olmadığını nasıl anlarız?​

Yapım eki olup olmadığını nasıl anlarız?
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.

Çekim eki ne demek örnek?​

İsim çekim ekleri ise isim ve isim soylu sözcüklerin sonuna getirilerek onları diğer isimlere, edat ve fiillere bağlamakla görevli olan, cümle içinde kelimenin görevini belirleyen eklerdir. Örnek: Babası çocuğu çağırdı. Örnek: Okula gittim. Örnek: Akşam evde olacakmış.

Çekim eki nasıl bulunur?​

Çekim eki nasıl bulunur?
Cümle içerisinde yer alan ögelerle eylemin ya da öznenin arasında anlamca bağlantı kuran eklere çekim eki denir. Bir cümlede çekim eki almış kelimeleri bulmak için fiile nerede, neyi, ne zaman, neden soruları sorulur.

Yapım ve çekim ekleri nedir?​

YAPIM EKLERİ: İsim ya da fiil kök veya gövdelerine gelerek onlardan başka isim ya da fiil türeten eklerdir. Yapım ekleri eklendiği sözcüğün anlamını da türünü de değiştirir. Her zaman çekim eklerinden önce gelir. Yapım eki almış bir sözcüğe türemiş sözcük ya da gövde denir.

Çekim eki nedir örnekler 5 sınıf?​

Çekim eki nedir örnekler 5 sınıf?
Bir kelime birden fazla çekim eki alabilir. Örneğin ”Dolaptaki.” Bu kelime hem bulunma durum eki (ta) hem de aitlik eki (ki) almıştır. Çekim Eki Nedir? Cümle içerisinde yer alan ögelerle eylemin ya da öznenin arasında anlamca bağlantı kuran eklere çekim eki denir.

Yapım ekleri nelerdir 6 sınıf?​

En çok bilinen isimden fiil yapım ekleri “-la-, -da-, -t-, -kır-, -lan-, -sa-, -ar-, -l-“dir. 3. Fiilden İsim Yapım Ekleri: Fiil kök ve gövdelerine gelerek isim yapan eklerdir. En çok bilinen fiilden isim yapım ekleri “-ce, -gi, -iş, -iç, -maç, -er, -it, -ik, -ak, -ecek”tır. 4.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Yapım ekleri, Türkçe dilinde mevcut kelimelerden yeni anlamlı kelimeler türetmeye yarayan eklerdir. Örnek olarak verilen "baş", "sev-", "göz" gibi kökler üzerine eklenen eklerle yeni kelimeler oluşturulabilir. Yapım ekleri sayesinde dil zenginleşir ve kelime dağarcığı genişler.

Yapım eklerinin bulunması için kelimenin köküne bakılır. Eğer kelimenin anlamı ek ile değişmişse bu ek bir yapım eki olarak kabul edilir. Ancak eğer kelimenin anlamı değişmemişse çekim eki olarak adlandırılır. Örneğin, "-ta" ekini ele alırsak, bu ek kelimenin anlamını değiştirmediği için bir çekim eki olarak kabul edilir.

Tı ne eki ise Türkçede ünlü uyumu kurallarına göre eklenen eklerdir. Örneğin, belirli geçmiş zaman kipini belirten ekler (-dı, -di, -du, -dü; -tı, -ti, -tu, -tü) tı ne eki olarak karşımıza çıkar.

Çekim ekleri, yapım ekleriyle aynı değildir. Çekim ekleri, kelimenin anlamını değiştirmeden sadece cümle içerisindeki rolünü belirlerken; yapım ekleri kelimenin anlamını ve türünü değiştirerek yeni kelimeler oluşturur.

Yapım ekleri ve çekim ekleri, Türkçe dilinde kökler üzerine eklenerek yeni kelimeler oluşturmayı veya kelimenin rolünü belirlemeyi amaçlar.

Türkçede dört çeşit yapım eki bulunmaktadır: İsimden isim yapma ekleri, isimden fiil yapma ekleri, fiilden fiil yapma ekleri ve fiilden isim yapma ekleri. Bu ekler kelimenin türünü ve anlamını değiştirerek yeni kelimeler oluştururlar.

Ekler çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılır. Çekim ekleri kelimenin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içinde rol almasını sağlarken; yapım ekleri kelimenin anlamını ve türünü değiştirerek yeni kelimeler türetir.

Çekim ekleri ise isim ve isim soylu kelimelere eklenerek onları diğer kelimelere, edatlara ve fiillere bağlayan eklerdir. Örnek olarak, "Babası çocuğu çağırdı." cümlesinde geçen "çocuğu" kelimesindeki "u" çekim eki olarak kabul edilebilir.

Çekim eklerini bulmak için fiile nerede, neyi, ne zaman, neden gibi sorular sorularak cümle içerisindeki kelimelerin görevleri belirlenebilir.

Yapım ekleri, isim veya fiil köklerine eklenerek yeni kelimeler oluşturan eklerdir. Eklendikleri sözcüğün anlamını ve türünü değiştirirler. Yapım ekleri her zaman çekim eklerinden önce gelir.

Çekim eki çeşitli görevleri belirleyen eklerdir ve cümlenin yapısını düzenlerler. Bir kelime birden fazla çekim eki alabilir ve bu ekler cümlenin anlamını belirginleştirir. Örneğin, "Dolaptaki" kelimesinde hem bulunma durumu işareti (-ta), hem de aitlik eki (-ki) bulunmaktadır.

Yapım eklerinin çeşitli sınıfları bulunmaktadır. İsimden fiil yapım ekleri (-la-, -da-, -t-, -kır- gibi) ve fiilden isim yapım ekleri (-ce, -gi, -iş, -iç, -maç, -er, -it, -ik, -ak, -ecek gibi) Türkçede sıkça kullanılan yapım eklerinin örneklerindendir. Bu ekler sayesinde kelimelerin türleri ve anlamları değişerek yeni kelimeler oluşturulabilir.
 

Benzer konular

Yapım ekleri nedir? Yapım eki, isim ya da fiil kök veya gövdelerine eklenerek onlardan yeni isimler ya da fiiller türeten ektir. Ayrıca yapım ekleri tema dışına çıkmadan yeni bir kelime oluşturur. Onu çekim ekinden ayıran özelliği budur. Yapım eki olduğu nasıl anlaşılır? Yapım eki olduğu nasıl...
Cevaplar
1
Görüntüleme
7
Yapım eki mi? Yapım eki, isim ya da fiil kök veya gövdelerine eklenerek onlardan yeni isimler ya da fiiller türeten ektir. Ayrıca yapım ekleri tema dışına çıkmadan yeni bir kelime oluşturur. Onu çekim ekinden ayıran özelliği budur. Yapım ve çekim ekleri nedir? Yapım ve çekim ekleri nedir? YAPIM...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Türkçe ekler nelerdir? TÜRKÇEDE EKLER - Hal (Durum) Ekleri. – Yaklaşma Durumu Eki. – Bulunma Durumu Eki. – Ayrılma Durumu Eki. – Belirtme Durumu Eki. - İyelik Ekleri. - İlgi zamiri -ki. - Çokluk Eki (-lar/-ler) - Soru Eki (mi) - Ekfiil Ekleri. - Tamlayan (=ilgi) Eki (-ın,-in,-un,-ün) - Eşitlik...
Cevaplar
1
Görüntüleme
4
Çekim eki nedir ornek cümle? İsim çekim ekleri ise isim ve isim soylu sözcüklerin sonuna getirilerek onları diğer isimlere, edat ve fiillere bağlamakla görevli olan, cümle içinde kelimenin görevini belirleyen eklerdir. Örnek: Babası çocuğu çağırdı. Örnek: Okula gittim. Örnek: Akşam evde...
Cevaplar
1
Görüntüleme
4
Iyelik ekleri nelerdir? Türkçede İyelik (Aitlik, Tamlanan) Ekleri (-m, -n, -i, -miz, -niz, -leri) İyelik (Aitlik, Tamlanan) Eki Nedir? Adlara gelerek onlara aitlik anlamı katan, onların neye, kime ait olduğunu belirten eklerdir. An en eki Nedir? An en eki Nedir? » “-an, -en” sıfat-fiil ekleriyle...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips