haberci
Efsanevi Üye

Suriye'de Yükseköğretim ve Sağlık Sektörlerinde Yeniden Yapılanma
Suriye, Türkiye ile gerçekleştirilen işbirliği anlaşmalarıyla yükseköğretim ve sağlık sektörlerinde kapsamlı bir yeniden yapılanma sürecine giriş yaparak önemli adımlar attı. Ülke genelinde eğitim ve sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmayı hedefleyen bu süreç, Türkiye ile yapılan anlaşmaların da desteğiyle ilerliyor.
Suriyeli bakanlar, eğitim ve sağlık alanındaki gelişmelerin savaş sonrası toparlanma sürecinde kilit bir rol oynadığını vurgulayarak, atılan adımların ülkenin geleceği açısından hayati önem taşıdığını belirtti.
Suriye Yükseköğretim Bakanı Mervan Halebi, ülkenin yükseköğretim sisteminde yaşanan zorluklara rağmen son dönemde önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti. Halebi, yaşanan olumsuzluklara rağmen üniversitelerde olumlu bir ivme yakalandığını ve uluslararası işbirliğinin yeniden canlandığını dile getirdi.
Türkiye ile yapılan stratejik işbirliği anlaşmalarıyla yükseköğretim alanında önemli adımlar atıldığını aktaran Halebi, yapay zeka, siber güvenlik gibi alanlarda ortak projeler yürütüldüğünü ve laboratuvar altyapısının güçlendirildiğini belirtti.
Suriye ve Türkiye arasında bölgesel düzeyde öncü olacak ortak bir üniversite kurulması çalışmalarının başladığını duyuran Halebi, bu üniversitenin sadece Suriyeli öğrencilere değil, komşu ülkelerden de akademisyen ve öğrencilere hitap edeceğini söyledi.
Suriye Sağlık Bakanı Musab Ali ise ülkenin kuzeyinde sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla Türkiye ile önemli anlaşmalar imzaladıklarını belirterek, onkoloji hastanesi gibi önemli projelerin hayata geçirileceğini açıkladı. Sağlık hizmetlerinde fırsat eşitliği ve kaliteli hizmet anlayışının ön planda olduğunu vurgulayan Ali, Suriye'nin çeşitli illerinde yeni sağlık bölümleri açmayı hedeflediklerini ifade etti.
Sağlık Bakanı Ali, Türkiye ile yapılan işbirliğinin kalp hastalıklarının tedavisi gibi alanlarda da devam edeceğini ve bu işbirliğinin sektörde önemli ilerlemelere yol açacağını dile getirdi. Yapılan anlaşmaların sağlık sektörüne değerli katkılar sağlayacağını belirten Ali, sağlık hizmetlerinin daha da geliştirilmesi için işbirliklerinin artarak devam etmesi temennisinde bulundu.