Son Konular

• SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ

Değerli Forum Üyeleri,

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, ebediyete intikalinin 87. yıl dönümünde (10 Kasım 1938), minnet ve rahmetle anıyoruz.

SAAT: 09:05

"Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."

Ruhu Şad Olsun.

10 Kasım 2025 | [ ForumSitesi.Com.TR / Yönetim Ekibi]

Ucgen vidalar hangi elemanina gore isimlendirilir?

Cinemaximum VIP ne demek?

Tarcin cayi neye iyi gelir?

Modoratör

Yeni Üye
Puan 0
Çözümler 0
Modoratör

Üçgen vidalar hangi elemanına göre isimlendirilir?

Üçgen vidalar metrik ve whitworth olmak üzere iki çeşittir. Bu iki tipi birbirinden ayıran en önemli özellik vidaların açılarıdır. Metrik vidanın üçgen açısı 60 whitworth vidaların üçgen açısı 55′ dir. O halde metrik vidanın dişleri bir eşkenar üçgen withworth vidanın dişleri ise bir ikizkenar üçgendir.

1 vida kaç kg yük taşır?

1 vida kaç kg yük taşır?
Cıvata normlarındaki ilk rakam 100 ile çarpıldığında çıkan değer cıvatanın çekme mukavemetini (dayanımını) Newton olarak vermektedir. Örneğin 6.8 için; 6 x 100 = 600 Newton / mm². Yani milimetre karede 600 Newton yük yani yaklaşık 60 kg taşımaktadır.

Üçgen vida nedir?

Üçgen vida, adından da anlaşılacağı gibi diş profili üçgen şeklinde olan vida demektir. Üçgen vidaların dişlerini meydana getiren üçgen açıların büyük, helis açıları küçüktür. Helis açılarının küçüklüğüne bağlı olarak vidaların helis adımları ve diş yükseklikleri küçük olur.

Vida kaç kilo?

Vida kaç kilo?
76 kgDomagoj Vida / Kilo

Withword ne demek?

Dünyanın ilk bağlama elemanları diş standardıdır. Adını yaratıcısı olan Joseph Whitworth adlı mühendis ve girişimciden alır. Joseph Whitworth, civata-somun gibi bağlantı elemanlarının dişlerinin çekilmesinde bir standarda ihtiyaç olduğunu görmüş, ve daha sonra kendi adıyla anılan Withworth standardını oluşturmuştur.

Sol diş somun nedir?

Sol diş somun nedir?
DIN 934 Somunlar (Sol Diş) Haraketli mekanizmalarda, özellikle yüksek hızlı dönen pervane, tekerlek, volant…vb makine parçalarının montajında sol diş somunlar kullanılır. Örneğin; Evlerde ve iş yerlerimizde ortamı serinletmek için kullandığımız vantilatör pervanelerinin göbeğindeki somun sol diştir.

Vidanın adım ayarının doğru yapılıp yapılmadığı nasıl kontrol edilir?

Diş tarağıyla bir vida adımının doğruluğunun kontrol edilmesi en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Tornada üçgen vida açarken adım ayarının doğruluğu, Şekil 1.10'de görülen diş tarağı ile kontrol edilir. Diş tarağı, metrik vidalarda adıma ve inç vidalarda parmaktaki diş sayına göre bulunur.

Üçgen vidaların isimlendirmesinde önemli bir faktör, vidanın üçgen açısının değeridir. Metrik vidaların üçgen açısı 60, Whitworth vidaların üçgen açısı ise 55 derecedir. Bu fark, metrik vidaların dişlerini oluşturan üçgenin eşkenar üçgen şeklinde olmasını, Whitworth vidaların ise ikizkenar üçgen şeklinde olmasını sağlar.

1 vida kaç kg yük taşır sorusunun cevabı ise vida normlarına göre değişir. Vida normlarına göre, bir vida çekme mukavemetini Newton cinsinden verir. Örneğin, 6.8 bir vida için, 6 x 100 = 600 Newton/mm² olur. Yani 1 mm² alana 600 Newton yük taşıyabilir, bu da yaklaşık olarak 60 kg'a denk gelir.

Üçgen vida, diş profili üçgen şeklinde olan bir vida türüdür. Bu vidaların dişlerini oluşturan üçgen açılar büyük, helis açıları ise küçüktür. Bu durum helis adımlarının ve diş yüksekliklerinin küçük olmasını sağlar.

Whitworth terimi, bağlama elemanları diş standardını temsil eder. Adını mühendis Joseph Whitworth'tan alır. Whitworth standartı, bağlantı elemanlarının dişlerinin çekilmesi için belirlenen ilk standarttır.

Sol diş somunlar, hareketli mekanizmalarda ve özellikle yüksek hızlı dönen parçaların montajında kullanılır. Bu somunların kullanım alanları arasında vantilatör pervanelerinin göbeğindeki somunlar da bulunur.

Vidanın adım ayarının doğruluğunu kontrol etmek için en yaygın yöntemlerden biri diş tarağıyla kontrol etmektir. Tornadaki üçgen vidaların adım ayarlarının doğruluğu, diş tarağı ile kontrol edilir. Bu kontrol sayesinde vidanın doğru adım ayarı yapılmış mı, yoksa hatalı bir adım ayarı mı olduğu kolayca belirlenebilir.

Cinemaximum VIP ne demek?

Tarcin cayi neye iyi gelir?

1. Konular

1. 1.284.012
  2. Mesajlar

1. 1.687.087
  3. Kullanıcılar

1. 32.589
  4. Son üye

Geri
Üst Alt