Universite Dekani ne is yapar?

Modoratör

Efsanevi Üye
Credits
0

Üniversite Dekanı ne iş yapar?

Dekan, üniversitede yer alan ve bölümdeki en yetkili kişidir. Dekanın fakültedeki görevleri, bizzat Yükseköğretim Kurumu tarafından belirlenmiştir. Dekan, fakültedeki en yetkili kişidir. YÖK'ün belirlediği yönetmeliklere uyum sağlamak ile beraber bulunduğu birimin işleyişinden de sorumludur.

Dekanın görev süresi kaç yıl?

MADDE 8. a) Atanması: (Değişik:RG-4/1/1994-21808) Fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekan, rektörün önereceği, üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca üç yıl süre ile seçilir ve normal usul ile atanır. Süresi biten dekan yeniden atanabilir.

Rektör ve dekan farkı nedir?

Rektör ve dekan farkı nedir?
Rektör ve dekan ne demek? Almanca dekan "üniversitede bölüm başkanı" sözcüğünden alıntıdır. Almanca sözcük Geç Latince decanus "kilise hiyerarşisinde bir rütbe" sözcüğünden alıntıdır. Rektör bölge papazıdır, dekan ise mahalle papazı.

Rektör ne işe yarar?

Bir üniversitede görev bakımından, akademik ve yönetimsel olarak en üst düzey yetkilere sahip kişiye 'rektör' adı verilir. Üniversite ve bağlı birimlerinin genel olarak işleyişi, sevk ve idaresinden sorumludur. 'Rektör' kelimesi Latince kökenlidir ve 'yöneten' anlamına gelir.

Rektör kim tarafından seçilir?

Belirlenen rektör adaylarından Yükseköğretim Kurulunun seçeceği üç aday atanmak üzere Cumhurbaşkanı'na sunulur. Cumhurbaşkanı bu üç adaydan birini rektör olarak atar. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eden rektörlerin görev süresi dört yıldır.

Rektör nasıl atanıyor?

Rektör nasıl atanıyor?
Türk yükseköğretim sistemini düzenleyen Yükseköğretim Kanununa göre devlet üniversitelerinde ve vakıf üniversitelerinde rektör, cumhurbaşkanı tarafından atanır. Vakıf üniversitelerinde ise rektör, mütevelli heyetinin teklifi üzerine cumhurbaşkanınca atanır.

Rektör maaşı ne kadar 2021?

Temmuz 2021'de 1/4 kademe derecesi olan bir rektör 14 bin 617 TL maaş alıyordu. Yüzde 27,47'lik zamla birlikte rektörler 4 bin 458 lira zam alacak. Böylece zamlı rektör maaşları 19 bin 075 liraya yükselecek. Rektörler, döner sermaye adı altında maaşlarından daha yüksek miktarda ek gelir alıyorlar.

Dekan, üniversite fakültesinde en yetkili kişi olup Yükseköğretim Kurumu'nun belirlediği yönetmeliklere uyarak fakültenin işleyişinden sorumlu bir makamdır. Dekan aynı zamanda fakültenin temsilcisidir ve üç yıl süre ile seçilir. Görevi süresi dolan dekan ise yeniden atanabilir.

Rektör ise bir üniversitede en üst düzeyde akademik ve yönetimsel yetkilere sahip kişidir. Üniversite ve bağlı birimlerinin genel işleyişi, sevk ve idaresinden sorumludur. Rektör, Yükseköğretim Kanunu'na göre cumhurbaşkanı tarafından atanır. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eden rektörlerin görev süresi dört yıldır.

Rektörlerin maaşları ise 2021 yılı Temmuz ayında 1/4 kademe derecesi olan bir rektör için 14 bin 617 TL idi. Yüzde 27,47'lik zamla rektörler 4 bin 458 lira zam almış ve maaşları 19 bin 075 liraya yükselmiştir. Ayrıca rektörler, döner sermaye adı altında maaşlarından daha yüksek miktarda ek gelir de almaktadırlar.

3-6 ay kac cm?

Oda Yonetim Kurulu nedir?

1. Konular

1. 1.262.690
  2. Mesajlar

1. 1.659.198
  3. Kullanıcılar

1. 31.269
  4. Son üye

Geri
Üst Alt