Modoratör
Yeni Üye
Üniversite kamu hizmeti midir?
Anayasa'nın 130. maddesi gereğince üniversiteler, devlet ya da vakıflar tarafından kurulmuş olmalarına bakılmaksızın, kamu tüzelkişiliğine sahip kuruluşlardır. Kamu tüzel kişiliği, üniversitelerin zorunlu niteliklerinden, hukuksal yapılarının ögelerinden biridir.
Özel üniversiteler kamu kurumu mudur?
Özel üniversiteler kamu kurumu mudur?
Türkiye'de gelirlerinin P'sinden fazlasını devletten sağlayan yükseköğretim kurumu bulunmadığından devlete bağımlı özel yükseköğretim kurumu bulunmamaktadır. Vakıf Üniversiteleri bazı yönetsel ve mali konular dışında devlet üniversiteleri ile aynı yasal mevzuata tabidirler.
Üniversitelerin kamu tüzel kişiliği var mı?
– Mal topluluğu şeklinde kamu tüzel kişileri (kamu kurumları-établisse- mant public), belli bir mal ve hizmet topluluğuna, kamu hukuku kuralları- na göre kişilik verilmesiyle oluşan tüzel kişilerdir. Hukukumuzda Kamu İktisadi Teşekkülleri, Üniversiteler, TRT, TODAİE, TÜBA, TÜBİTAK bu tür kamu tüzel kişilerine örnektir.
Özel üniversiteler kamulaştırma yapabilir mi?
Özel üniversiteler kamulaştırma yapabilir mi?
Özel Üniversiteler ile Devlet Üniversitelerinin Kamulaştırma yapabilme yetkileri arasında (mevzuata göre) bir fark gözetilmemiştir. Buna göre özel Üniversitelerin Yönetim Kurulu karar alıyor, Ünversite Rektörü bu kararı onaylıyor ve kamulaştırma gerçekleşiyor.
Üniversite kamu kurum ve kuruluşu mudur?
İkinci madde ise, insana düzelme yönünde önemli bir mesafenin alınabileceği hissini veriyor. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanununda, üniversiteler merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri gibi görülmüş ve II nolu cetvel kapsamında diğer kamu idareleri ile birlikte değerlendirilmiştir.
Üniversite çalışanları kamu görevlisi mıdır?
Üniversite çalışanları kamu görevlisi mıdır?
Bu nedenle de personeli kamu hukukuna tabidir. Kanunla kurulma ve kamu tüzel kişiliğine sahip olmanın yanı sıra, Devlet Üniversitelerinde olduğu gibi Vakıf Üniversitelerinin de Anayasal güvence altına alınmış olan "Bilimsel Özerkliğe sahip olmaları" bir diğer ayrıcalığıdır.
Üniversiteler kamu kurum ve kuruluşu mudur?
Üniversiteler hangi tür kamu kurumudur?
Üniversiteler hangi tür kamu kurumudur?
Böylece, söz konusu kanun hükümleri ve Anayasa'nın 130. ve 131. maddeleriyle kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip bir kuruluş olan Yükseköğretim Kurulu, tüm yükseköğretimden sorumlu tek kuruluş haline gelmiştir.
Üniversite hastanelerinin tüzel kişiliği var mı?
Kamu tüzel kişisi olarak kanunla kuruldukları ve kamu hizmeti sundukları tartışmasız olan vakıf üniversitelerinin hastanelerinin, Devlet üniversiteleri hastanelerinden farklı tutulması hukuken olanaksızdır.
Baroların kamu tüzel kişiliği var mı?
Baroların kamu tüzel kişiliği var mı?
Anayasa'nın 135. maddesine göre Türkiye'de barolar, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını koruyan, hukuk mesleğinin çıkarlarını ve bütünlüğünü temsil eden ve savunan kamu tüzel kişiliği niteliğine sahiptirler.
Özel sektör kamulaştırma yapabilir mi?
Belediyeler kamulaştırma yapabilir mi? 2942 sayılı kanun gereğince; Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malları kamulaştırılabiliyor.
Kim kamulaştırma yapamaz?
Kim kamulaştırma yapamaz?
2- Bir taşınmaz malın kamulaştırılabilmesi için, o taşınmaz malın kamu yararı ile ilgili bir işe tahsis edilmesi zorunludur. Kamu yararı yoksa kamulaştırma söz konusu değildir. 3- Gerçek ve özel hukuk tüzel kişiliklerine ait olmayan taşınmaz ve kaynaklar kamulaştırılamaz.
Üniversite Kurum Türü nedir?
Üniversite, ya da diğer adıyla yükseköğretim kurumu, en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla (doğa bilimleri, sosyal bilimleri gibi) çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar.
Üniversite hocaları kamu personeli mi?
Üniversite hocaları kamu personeli mi?
Oysa idari soruşturma başlatan üniversitelerin hatırlaması gereken ilk şey, yürürlükteki mevzuata göre akademisyenlerin (bu arada kendilerinin de tabii) memur değil, kamu görevlisi olduğu.