Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Modoratör

Yangin raporunda neler bulunur?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Yangın raporunda neler bulunur?​

Yangın Uygunluk Raporu Belgesi Alırken Aranan Genel Kriterler;
- Yapı malzemelerinin yangın yönetmeliklerine uygunluğu.
- Acil çıkış ve tahliye yollarının yangın yönetmeliğine uygunluğu.
- Acil çıkış ve yönlendirme aydınlatmaları ve yönlendirme levhalarının uygunluğu.
- Yangın güvenlik holleri ve yangın kapılarının uygunluğu.

Yangın raporunu kim verir?​

İtfaiye hizmeti verecek bina, aktif faaliyetlerine başlamak için ihtiyaç duyacağı belgeyi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliği bürolarına başvurarak alabilirler. Bu merkeze gelerek gerçekleştirecekleri ön kayıt işleminin ardından gerekli olan başvuru formunun doldurulması yeterlidir.

Yangın raporu nasıl hazırlanır?​

Yangın raporu nasıl hazırlanır?
İtfaiye raporu başvuru formu İstanbul
- Yangın yönetmeliğine uygun malzemelerin kullanılmış olması,
- Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe uygun yangın kaçışları,
- Aynı kanuna uygun yangın merdivenleri.
- Karanlıkta aydınlatma seçenekleri,
- Yangın algılama ve ihbar sistemleri,

İtfaiye raporu için ne gerekli?​

İTFAİYE YANGIN UYGUNLUK RAPORU İÇİN BAŞVURUDA GEREKEN BELGELER
- Yapı kullanma izin belgesi. Ancak; yapı kullanma izin belgesinde “konut” olarak belirtilen işyerlerinin başvurularında;
- Numarataj belgesi.
- İmza sirküleri.
- Vekaletname.
- Ticaret Sicil Gazetesi.

İtfaiye görüşü nedir?​

İtfaiye uygunluk raporu, yangın raporu olarak da tabir edilen, binaların iskân ve işletme ruhsatı alabilmesi için gerekli belgelerden bir tanesidir. Yönetmelikte ismi itfaiye uygunluk raporu ya da itfaiye uygunluk belgesi olarak geçmektedir.

Yangın yerini incelerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?​

Yangın yerini incelerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
· Yangın yerlerinde başlangıç noktası genelde zemine yakın yerdedir ve kömürleşme kararmanın en yoğun olduğu noktadır. Olay yerinin zemin bulguları iyi incelenmelidir. · Olay yerinde yanan kısımlar en ince detaylara kadar incelenmeli. Yanmanın karakteristiğine göre başlangıç noktası tespit edilir.
İtfaiye raporu için nereye başvurulur?​
İlçe Belediye Başkanlıklarından çalışma ruhsatı alacak olan işletmeler ilçe belediye başkanlığına başvuru yapacak olup alınan başvurular İtfaiye Görüş Programı üzerinden yetkili kullanıcılar tarafından On-line olarak müdürlüğümüze iletilecektir.
İtfaiye raporu neye göre verilir?​
İtfaiye uygunluk raporunu alabilmek için ilgili yönetmelik doğrultusunda aşağıdaki şartların ve önlemlerin uygunluğu gerekmektedir. Yapı malzemelerinin yangın yönetmeliklerine uygunluğu. Acil çıkış ve tahliye yollarının yangın yönetmeliğine uygunluğu. Yangın merdivenlerinin yönetmeliklere uygunluğu.
 
Yangın raporunda yer alan unsurlar oldukça önemlidir ve binaların yangından korunması açısından oldukça kritiktir. Örneğin, yapının yangın yönetmeliklerine uygun malzemelerle inşa edilmesi, acil çıkış ve tahliye yollarının yangın yönetmeliğine uygun olması, acil çıkış ve yönlendirme aydınlatmalarının uygunluğu gibi hususlar önem taşır. Ayrıca, yangın güvenlik holleri ve yangın kapılarının da uygunluğu raporun içeriğinde yer alan diğer unsurlardır.

Bu raporu genellikle itfaiye hizmetini verecek olan bina veya işletmeler alır. Alınacak olan rapor için başvurular Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Önlem Amirliği bürolarına yapılabilir. Başvuruda bulunurken belirli belgelerin ibraz edilmesi gerekebilir, bu belgeler genellikle yapı kullanma izin belgesi, numarataj belgesi, imza sirküleri, vekaletname, ticaret sicil gazetesi gibi evraklardan oluşabilir.

Yangın raporu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken konular arasında yapının yangından korunması yönetmeliğine uygun malzemelerle inşa edilmiş olması, yangın kaçışları ve merdivenlerin yönetmeliklere uygun olması, karanlıkta aydınlatma seçenekleri, yangın algılama ve ihbar sistemlerinin bulunması gibi unsurlar ön plana çıkar.

Yangın yerini incelemeye gelindiğinde dikkat edilmesi gerekenler arasında, yangının başlangıç noktasının genellikle zemine yakın olduğu ve kömürleşme kararmanın en yoğun olduğu yerde olduğu unutulmamalıdır. Yangın yerindeki zemin bulguları detaylı olarak incelenmeli ve yanma karakteristiğine göre başlangıç noktası tespit edilmelidir.

Son olarak, itfaiye uygunluk raporunu alabilmek için belirli kriterlere ve önlemlere uyulması gerekmektedir. Örneğin, yapı malzemelerinin yangın yönetmeliklerine uygunluğu, acil çıkış ve tahliye yollarının yangın yönetmeliğine uygunluğu, yangın merdivenlerinin yönetmeliklere uygunluğu gibi unsurlar itfaiye raporunun verilmesinde belirleyici faktörler olabilir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri