Modoratör
Yeni Üye
Yeniden dağıtım ne anlama gelmektedir?
Yeniden dağıtım, belirli kaynakların veya varlıkların dağıtılma şeklinin değiştirilmesidir. Ekonomik alanda, genellikle gelir veya servetin yeniden dağılımını ifade eder. Yeniden dağıtım, o halde, bir toplumun üyeleri arasında belirli malların veya paranın yeni bir dağıtımını elde etmektir.
Yeniden dağıtım politikası nedir?
Kamunun yeniden dağıtım politikası, sosyal refahı sağlama, piyasa aracılığıyla elde edilen etkinlik kazanımlarının çok boyutlu avantajlarını gerçekleştirme ve devlet zoruyla bireyci davranışlardan sakındırma amacıyla tasarlanmaktadır (Broadway ve Keen, 2007:679).
Vergi adalet algısının çeşitleri nelerdir?
Vergi Adaleti Kavramı Vergi Adaleti vergilemede matematik adalet, vergilemede pasif adalet ve vergilemede aktif adalet olmak üzere üç farklı şekilde tanımlanmaktadır. Vergilemede matematik adalet, vergi mükelleflerinin gelirleri üzerinden aynı oranda vergi alınması olarak tanımlanabilir.
Gelirin yeniden dağılımı ne anlama gelir?
Gelirin yeniden dağılımı ne anlama gelir?
Yeniden dağılım, genel olarak gelir/servet dağılımındaki eşitsizlikleri azaltmak amacıyla, gelir veya servetin kullanımının mali tedbirler veya sosyal politika tedbirleri ile değiştirilmesi sürecidir.
Gelirin yeniden dağıtılması sonucu ortaya çıkan gelir dağılımına ne denir?
Gelirin yeniden dağıtılması sonucu ortaya çıkan gelir dağılımına ne denir?
Bu nedenle ikincil dağıtım devletin araya girerek sosyal ve etik nedenlerle birincil dağılımı düzenlemesi anlamına gelir. Böylece devletin müdahalesi sonucu ortaya çıkan gelir dağılımı ikincil gelir dağılımı olarak adlandırılır ve birincil dağılıma göre daha eşitçi olduğu kabul edilir.
Vergide adalet nedir?
Vergi adaleti, vergi yükünün bireyler arasında toplumdaki hakim anlayışa göre adil kabul edilen bir biçimde paylaştırılmasıdır. Vergi yükünün adaletli bir şekilde dağıtılması toplumun vergiye ve vergi ödemeye karşı olan bakış açısını da etkilemektedir.
Vergide adalet hangi ilke ile alakalıdır?
Vergi Yükünün Adaletli Dağılımı İlkesi 73'üncü maddede yer alan "Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır." hükmü, sosyal adalet anlayışına işaret etmektedir.
Gelir grupları nelerdir?
Gelir dağılımı araştırmaları genellikle 4 ana grupta yapılmaktadır.
- Sektörel gelir dağılımı Genel olarak tüm ekonomilerde tarım, hizmetler, sanayi olarak 3 ana sektör bulunmaktadır.
- Fonksiyonel gelir dağılımı
- Kişisel gelir dağılımı
- Bölgesel gelir dağılımı
Orantili adalet nedir?
Orantili adalet nedir?
Herkese hak ettiğini vermek biçiminde tanımlanan orantılı bir eşitlik düşüncesinin ürünü olup, eşitlerin eşit, eşit olmayanların da farklı işlem görmesi gerektiğini savunan adalet türü.
Ödüllendirici adalet nedir?
Ödüllendirici adalet nedir?
"Denkleştirici" veya "Ödüllendirici" adalette benimsenen ilke ise karşılıklı alış-veriş ilişkilerinde (takas), verilen ile alınanın eşit olması, değe- rinden daha yüksek veya düşük karşılık verilmemesidir.