Son Konular

Yer fistigi nasil buyutulur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
149.169
Tepkime puanı
0
Puan
0
Credits
0

Yer fıstığı nasıl büyütülür?


Sıcaklık. Yüksek verimler ve üstün kalite için Yer fıstığı, sabit, oldukça yüksek bir sıcaklık ve orta, homojen olarak dağılmış bir nem kaynağı ile ılımlı bir büyüme periyodu gerektirir. Tüm bitkinin büyümesi 110 ila 120 gün gerektirir. Büyüme mevsimi uzun, sıcak ve nemli olmalı ve hasat mevsimi kuru olmalıdır.

Kabuklu Yer fıstığı nerede yetişir?


Kabuklu Yer fıstığı nerede yetişir?
Akdeniz Bölgesi, Batı Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgeleri yer fıstığı yetiştiriciliği yapılan bölgelerdir. Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir.

Yer fıstığı su ister mi?


Sulama : Yerfıstığı kumsal topraklarda yetiştirildiğinden, sulama suyuna olan ihtiyacı oldukça fazladır. Yerfıstığı 3 gelişme döneminde fazla miktarda suya ihtiyaç duyar.

Yer fıstığı hangi ayda sökülür?


Yer fıstığı hangi ayda sökülür?
"Eylül ortalarında başlayıp 2 ay süreyle hasadı yapılan yer fıstığının dönümünden yaklaşık 350 ile 450 kilogram arasında verim alınıyor.

Yer fıstığı hasat zamanı ne zaman?


Yer fıstığı ekimi genellikle Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleşen son donların bitmesiyle birlikte yapılır.

Yer fıstığı ülkemizde nerede yetişir?


Yer fıstığı ülkemizde nerede yetişir?
Akdeniz, Marmara, Güneydoğu Anadolu ve Batı Anadolu bölgelerinde yer fıstığı yetiştiriciliği yapılır. Aydın, Muğla, Adana, Mersin, Osmaniye, Antalya ve Kahramanmaraş illeri yer fıstığı yetiştiriciliğinde ülkemizde öne çıkan illerdendir.

Fıstık Türkiyede en çok nerede yetişir?


İl İl En Çok Fıstık Yetiştirilen Bölgeler Gaziantep Antep fıstığı üretiminde 1. Sırada yer alır. Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş, Kilis, Batman, Manisa, Mardin, İzmir, Mersin, Çanakkale ve Diyarbakır sırayla Antep fıstığı yetiştiren illerdir.

Fıstıklar ne zaman hasat edilir?


Fıstıklar ne zaman hasat edilir?
Ağustos ayının ortalarında baklava yapımında kullanılan ve "boz fıstık" olarak bilinen ürünün hasadına başlayan çiftçiler, eylülün başında da "kırmızı kabuklu" fıstığı toplamaya çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan çiftçiler, akşam saatlerine kadar fıstık topluyor.
 
Yer fıstığının büyümesi için önemli olan faktörlerin başında sıcaklık gelmektedir. Yer fıstığı, sabit ve yüksek bir sıcaklık ile homojen bir nem kaynağı gerektirir. Tüm bitkinin büyümesi genellikle 110 ila 120 gün sürer ve bu süre zarfında uzun, sıcak ve nemli bir büyüme mevsimi gerekmektedir. Hasat mevsimi ise genellikle kuru bir döneme denk gelmelidir.

Yer fıstığı genellikle Akdeniz Bölgesi, Batı Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri, yer fıstığı üretimi açısından önemli bölgelerdir.

Sulama ise yer fıstığı yetiştiriciliği için oldukça kritik bir konudur. Yer fıstığı kumsal topraklarda yetiştirildiğinden, fazla sulamaya ihtiyaç duyar. Yer fıstığı 3 gelişme döneminde bol miktarda suya gereksinim duyar.

Yer fıstığı genellikle Eylül ortalarında hasat edilmeye başlanır ve yaklaşık 2 ay boyunca hasat işlemi devam eder. Bu dönemde dönüm başına 350 ile 450 kilogram arasında verim alınabilir.

Türkiye'de ise yer fıstığı özellikle Akdeniz, Marmara, Güneydoğu Anadolu ve Batı Anadolu bölgelerinde yetiştirilir. Aydın, Muğla, Adana, Mersin, Osmaniye, Antalya, Kahramanmaraş gibi iller öne çıkan yer fıstığı yetiştiriciliği yapılan bölgeler arasındadır.

Antep fıstığı ise Türkiye'de en çok Gaziantep başta olmak üzere Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş, Kilis, Batman, Manisa, Mardin, İzmir, Mersin, Çanakkale ve Diyarbakır gibi illerimizde yetiştirilir.

Fıstıklar genellikle Ağustos ayının ortalarından itibaren hasat edilmeye başlanır. Baklava yapımında kullanılan "boz fıstık" ve "kırmızı kabuklu" fıstık gibi çeşitlerin hasatı farklı zamanlarda gerçekleşebilir. Çiftçiler genellikle sabahın erken saatlerinden akşamın geç saatlerine kadar fıstık hasadıyla uğraşırlar.
 

Tek zar nasil tutulur?

Dolgu zemin nedir?

Benzer Konular

Yer fıstığı ilk nerede bulundu? Yerfıstığının anavatanı birçok tarihçiler tarafından Brezilya olduğu belirtilmektedir. Daha sonra Güney Amerika’da özellikle binlerce yıl önce Peru tarımında önemli bir yere sahip olan fıstık; Portekizli tüccarlar tarafından Afrika’ya ve İspanya’ya götürülmüştür...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
Yer fıstığı topraktan kaç günde çıkar? Büyüme koşullarına ve yer fıstığı yetiştiriciliğine bağlı olarak, hasat alt türler için ürün verme süresi farklılık gösterir. A. h. fastigiata tipleri dikimden genellikle 90 ila 130 gün sonra ve A. h. hypogaea türleri. alt türler için ekimden 120 ila 150...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
Antep fıstığı hangi bölgede yetiştirilir? En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye’de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep’te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla...
Cevaplar
1
Görüntüleme
7
En lezzetli yer fıstığı nerede yetişir? Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir. Ilıman iklim seven yer fıstığının daha çok Akdeniz Bölgesi’nde üretimi yapılmaktadır. Yer fıstığı Dünya üzerinde ise en...
Cevaplar
1
Görüntüleme
9
Yer fıstığı nerede meşhurdur? Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir. Ilıman iklim seven yer fıstığının daha çok Akdeniz Bölgesi’nde üretimi yapılmaktadır. Yer fıstığı Dünya üzerinde ise en çok...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  1. Konular

    1. 1.281.780
  2. Mesajlar

    1. 1.680.092
  3. Kullanıcılar

    1. 31.877
  4. Son üye

Geri
Üst Alt