haberci
Meraklı Üye
Yozgat Bölgesel Yemekleri
Yozgat Yöresi Geleneksel Lezzetler
Yozgatın Bölgesel Yemek Tarifleri
ARABAŞI:
Malzemesi:
Hamur için:
• 5 kg su • 650gr un (12 kişiliktir)
5 litre suyun 3 litresi alev üstünde kaynatmaya bırakılır Kalan 2 litre soğuk suya 650 gr un ilave edilip çırpıcı ile çarpılarak bulamaç haline getirilir Bulamaç haline getirilmiş hamur kaynamakta olan suya ansızın boşaltılır Oklava ile aralıksız karıştırılarak hamur darı patlağı gibi patlamaya başlayınca 3–4 dakika daha kaynatılıp 40 cm ' lik 2 adet Sini 'ye dökülüp soğutmaya terk edilir
Çorba için:
• Tavuk ya da Hindi eti (göğüs) • 5 kg su • 5 kaşık un (yağsız kavrulmuş un) • 2 kaşık salça • 1 kaşık pul biber • 150 ve 200 gr yağ
Tüm bu malzemeler ham olarak karıştırılıp ocağa konulur Köpük kayboluncaya kadar pişirilerek hazırlanmış ülkü getirilir İkramdan önce tikelenen et çorbaya ek edilip bir taşım kaynatılıp servis yapılır Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri biçiminde kesilir Tepsinin ortası çorba kâsesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kâsesi yerleştirilir Kesilen hamurlar kaşık üstüne yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur
MADIMAK:
Malzemesi:
• 15 kg Madımak • Bir kase yoğurt • 150 gr Pastırma • Biriki diş sarımsak • Tuzlu, biber, yağ, salça
Yapılışı:
15 kg madımak temizlendikten sonradan satırla kıyılarak ayrıntılarıyla küçültülür Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur Kıyılan madımak üzerine ek edilir 15 dakika pişirildikten daha sonra servis yapılır Sarımsaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır
TESTİ KEBABI:
Malzemesi:
• 1 adet Testi • 3 kg Kuşbaşı et • 1 kg Domates • 300 gr Sarımsak • 200 gr Sivri biber • 200 gr Tereyağı • Karabiber, tuz
Yapılışı:
Doğranmış domates, sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden en ince ayrıntısına kadar karıştırılır Yeterince tuz ilave edilir Testi içi en ince ayrıntısına kadar yıkandıktan sonradan karıştırılan araç gereç testinin içerisine doldurulur En üste tereyağı konulur Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır Genelde açık havada odun ya da ana kapı kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe odunu kömürüyle yapmaları öğüt edilir Yemek Yemek piştikten daha sonra testi kırılarak yemek yemek testinin içinden servis yapılır *
Yozgat Yöresi Geleneksel Lezzetler
Yozgatın Bölgesel Yemek Tarifleri
ARABAŞI:
Malzemesi:
Hamur için:
• 5 kg su • 650gr un (12 kişiliktir)
5 litre suyun 3 litresi alev üstünde kaynatmaya bırakılır Kalan 2 litre soğuk suya 650 gr un ilave edilip çırpıcı ile çarpılarak bulamaç haline getirilir Bulamaç haline getirilmiş hamur kaynamakta olan suya ansızın boşaltılır Oklava ile aralıksız karıştırılarak hamur darı patlağı gibi patlamaya başlayınca 3–4 dakika daha kaynatılıp 40 cm ' lik 2 adet Sini 'ye dökülüp soğutmaya terk edilir
Çorba için:
• Tavuk ya da Hindi eti (göğüs) • 5 kg su • 5 kaşık un (yağsız kavrulmuş un) • 2 kaşık salça • 1 kaşık pul biber • 150 ve 200 gr yağ
Tüm bu malzemeler ham olarak karıştırılıp ocağa konulur Köpük kayboluncaya kadar pişirilerek hazırlanmış ülkü getirilir İkramdan önce tikelenen et çorbaya ek edilip bir taşım kaynatılıp servis yapılır Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri biçiminde kesilir Tepsinin ortası çorba kâsesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kâsesi yerleştirilir Kesilen hamurlar kaşık üstüne yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur
MADIMAK:
Malzemesi:
• 15 kg Madımak • Bir kase yoğurt • 150 gr Pastırma • Biriki diş sarımsak • Tuzlu, biber, yağ, salça
Yapılışı:
15 kg madımak temizlendikten sonradan satırla kıyılarak ayrıntılarıyla küçültülür Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur Kıyılan madımak üzerine ek edilir 15 dakika pişirildikten daha sonra servis yapılır Sarımsaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır
TESTİ KEBABI:
Malzemesi:
• 1 adet Testi • 3 kg Kuşbaşı et • 1 kg Domates • 300 gr Sarımsak • 200 gr Sivri biber • 200 gr Tereyağı • Karabiber, tuz
Yapılışı:
Doğranmış domates, sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden en ince ayrıntısına kadar karıştırılır Yeterince tuz ilave edilir Testi içi en ince ayrıntısına kadar yıkandıktan sonradan karıştırılan araç gereç testinin içerisine doldurulur En üste tereyağı konulur Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır Genelde açık havada odun ya da ana kapı kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe odunu kömürüyle yapmaları öğüt edilir Yemek Yemek piştikten daha sonra testi kırılarak yemek yemek testinin içinden servis yapılır *