Makale Başlıkları Hide
Mobil telefonlar, insanoğlunun en sık kullandığı teknolojilerden biri olduğu için, mobil teknolojiler de olanca hızıyla gelişiyor. Henüz 4G, insan hayatına yeni girmişken, bir anda 5G konuşulur oldu. Bu da mobil teknolojilerinin ne kadar hızlı geliştiğinin bir kanıtıdır. 5G, IoT (Internet of Things) ağlarını güçlendirir ve yeni yüksek bant genişliği uygulamalarına kolaylık sağlar. Bu yazımızda sizlere 5G teknolojisini ve 5G hakkında bilmeniz gerekenleri aktaracağız.
5G ile 4G Arasındaki Farklar
Yeni nesil bir kablosuz teknolojiye geçiş yapıldığında, en dikkat çeken özellik internetin hızı olur. 5G ağları, 10 Gbps ile 20 Gbps’lik hızlara ulaşabilecek potansiyele sahiptir. 5G, 4G ağlarının hızlarını geçmekle yetinmezken, aynı zamanda birçok insanın evine gelen kablolu internetten de çok daha hızlıdır. 5G, fiber optik bağlantılara rakip olacak düzey de ağ hızları sunar. 5G’nin sunduğu en önemli özellik hızdır fakat diğer özelliklerden bir tanesi de ağ gecikmesinde azalma sağlamasıdır yani ping’i en az düzeye indirir. 5G, telefon ile karşı sunucu arasındaki verilerin iletilmesi sırasında geçen süreyi bir hayli azaltır ve veriye ulaşımın daha hızlı yaşanmasını sağlar. Ağ gecikmesi birçok etkene bağladır fakat 5G ağları ideal koşullarda, 4G’ye kıyasla 60 ila 120 kat daha düşük gecikme verir. Bu gecikme hızları, sanal gerçeklik gibi bir dizi uygulamaları da günümüz şartlarında kullanılabilir hale getirecektir.
5G’de Kullanılan Teknolojiler
5G'nin hız ve gecikme iyileştirmelerini mümkün kılmak için bir dizi bağımsız teknoloji bir araya getirildi. Bu teknolojilerden, en önemlilerini aşağıda bulabilirsiniz.
Milimeter Wave (mmWave): 5G ağları, 30 ila 300 GHz aralığındaki frekansları kullanır. Milimeter Wave isminin kullanılmasının sebebi, kullanılan frekansların dalga boylarının 1 ile 10 milimetre arasında değişmesidir. Bu frekanslı bantlar, 4G LTE’de kullanılan düşük frekanslı sinyallere kıyasla daha çok bilgi taşıma özelliğine sahiptir. MmWave teknolojisi önceden hem pahalı hem de uygulaması zordu. Teknolojide yapılan ilerlemeler sayesinde, artık bu teknoloji 5G’nin içinde kullanılmaya başlandı.
Küçük Hücre Düğümleri (Small Cells): Milimetre dalga aktarımının bir dezavantajı, fiziksel nesnelerden geçerken Wi-Fi veya 4G sinyallerine göre parazite daha yatkın olmasıdır. Bu sorunun üstesinden gelmek için 5G altyapısının modeli 4G’den faklı bir hale getirildi. 4G’nin sağladığı anten direkler yerine, 5G ağları, yaklaşık 250 metre aralıklarla şehre dağıtılan baz istasyonları tarafından güç alacak ve bu da daha küçük hücre düğümleri oluşturacaktır. 5G baz istasyonları, 4G’ye göre daha az güç gereksinimlerine sahiptir ve bu özellik binalara dağıtım direklerinin daha kolay bağlanabilmesini sağlar.
Kitlesel Çoklu Anten Sistemleri (Massive MIMO): 5G antenleri çoklu giriş çoklu çıkışa (MIMO) sahiptir dolasıyla veri sinyali üzerinde aynı anda birden çok iki yönlü konuşmayı idare edebilir. 5G ağları, 4G’ye kıyasla 20 kat daha fazla konuşmanın üstesinden gelebilir. Kitlesel çoklu anten sistemleri baz istasyonlarının kapasitelerini arttırmaya yarar, bu kapasite artışı da baz istasyonlarının çok daha fazla cihazla iletişim kurmalarını sağlar. Bu özellik, 5G’nin (Internet of Things) IoT ile uyum sağlamasına neden olur. Sonuç olarak, ağa aşırı yüklenmeden, aynı alanda çok daha fazla internet bağlantılı kablosuz aygıt kullanımını mümkün kılar.
Beamforming Teknolojisi: 5G veri iletisini doğru ve düzgün bir şekilde doğru yerlere gidip gelmesi bir hayli zordur. Özellikle, milimetre dalgalarında parazit oluşunca daha da zorlaşır. Bu sorunun üstesinden gelmek için 5g baz istasyonları, beamforming teknolojisini kullanmaya başladı. Beamforming teknolojisinde, kablosuz ağa bağlanmak isteyen cihazlara göre antenler sinyalin dağılımını değiştirirler. Bu sayede ağ kapsama alanı, cihazlara göre hareket eder ve konumuna göre şekil değiştirir. Bu işlemler sonucunda, 5G daha güçlü ve kaliteli bir bağlantı sağlar.
5G’nin Frekanslar
LTE’ye kıyasla 5G kendi içinde üç frekansa sahiptir. Dolayısıyla bu frekansları her kullanıcıya farklı bir kullanıcı deneyimi sunacaktır. Bu frekanslar, düşük bant, orta bant ve yüksek bant frekansı olarak adlandırılır.
Düşük Bant Frekansı, 1GHz Frekansı olarak da tanımlanır. LTE operatörleri için düşük bant kullanım açısından bir numaralı banttır. Düşük bant frekansı büyük kapsama alanına ve iyi bir duvar penetrasyonuna sahiptir. Fakat düşük bant frekansında maksimum alınan hız 100Mbps’dir.
Orta Bant Frekansı, düşük banttan daha hızlı olup daha az gecikme süresine sahiptir. Fakat orta bant frekansı, düşük bant gibi duvarlara iyi penetre olmaz. Orta bantta 1Gbps kadar hızlar görülmesi mümkündür.
Yüksek Bant Frekansı, 5G için en ideal ve yüksek performansı sağlayan frekanstır. Bu, frekans 10Gbps’e kadar pik hız sunabilir ve diğer frekanslara kıyasla gecikme süresi bir hayli düşüktür. Yüksek Bant Frekansı, düşük kapsama alanına ve düşük bina penetrasyonuna sahiptir. Yüksek bantlar, daha önce veriyi ana ağdan daha küçük alt ağlara iletmek amacıyla kullanıldı. Ancak kullanıcıların cihazlarında hiçbir zaman kullanıma açılmamıştı. Bunun sebebi, daha önce minyatürleştirilmiş antenlerin mevcut olmamasıydı.
5G avantajları, 5G dezavantajlar, 5G zararlı mı
5G’nin Dezavantajları
5G’nin avantajları bir hayli fazla olsa da bazı dezavantajları da vardır. Bu dezavantajlardan 3 tanesi aşağıdaki gibidir.
5G’nin Kurulum Pahalılığı: 5G altyapısının geliştirilmesi veya mevcut hücresel altyapıya adaptasyonların yapılması, yüksek maliyetlere neden olabilir. Yüksek hız sağlamak için ihtiyaç duyulan altyapı kurulunca, bu fiyatlar müşterileri yansıtılabilir ve kullanıcılardan çıkartılması hedeflenebilir. Fakat operatörler kullanıcıya fiyat yansıtmamak için şimdiden alternatif yöntemlere yönelmeye başladılar bile.
Kırsal Alanlarda Kullanım: 5G kentsel alanlar için gerçekten hızlı bir bağlantı sağlayabilir fakat kırsal alanlarda yaşayan insanlar 5G bağlantısından tam anlamıyla faydalanamayacaktır. 5G operatörleri, büyük şehirleri hedef alacağı için en son kırsal kesimlerde yaşayan kullanıcılara gelmiş olacaktır.
Cihazların Pil Sorunları: 5G’ye bağlı olan cihazların pilleri, kısa sürede bittiği görülüyor. 5G’nin cihazlarda verimli bir şekilde kullanılabilir olması için pil teknolojisinin ilerlemesi gerekiyor. Ayrıyeten, tükenmiş pillerin yanı sıra, cihazlarında 5G kullanan kullanıcılar bir hayli ısındığını iddia ediyor ve bu durumdan şikayetçi olmaya başlıyorlar.
5G Telefonlar
5G, birçok ülkede yaygın olmasa da bazı 5G telefonlar şimdiden kullanıma sunuldu. Huawei Mate X, Samsung Galaxy 10 ve Xiaomi Mi Mix 3 gibi birçok telefonlarda artık 5G mevcut. Fakat 5G’nin ne zaman kullanıma açılacağını kimse bilmediği için beklemekte fayda var. Örneğin, Apple, 5G’ye şu an için sıcak bakmadığından, sadece Iphone 12’de 5G teknolojisini kullanıyor. Fakat bu Apple için bir strateji olarak da görülebilir. 2012 yılında Apple, Samsung telefonlara kıyasla 4G’ye daha geç geçiş yapmıştı. Dolaysıyla, insanların nasıl bir teknolojiye adapte olması zaman alıyorsa, telefon şirketleri için de aynı şey geçerlidir.
En kaliteli iptv sunucularımızda Profesyonel UltraHD+ kalitesinde kesintisiz en iyi iptv yayının keyfini yaşayın. 30.000 HD+ kanalımız ile bol kategorilerle belgesel, sinema, eglence, müzik, çocuk, bilim, teknoloji, yetişkin ve anlık güncellenen diziler, netflix ve vod filmleri ile 8 yıldır sizlere hizmet vermektedir. Sundugumuz güçlü alt yapı sayesinde hız ve performans artışını kesinlikle hissedeceksiniz.
” Sizde yıllardır üst düzey kalite vadeden iptv firmaları arasında seçim yapmakta zorlanıyorsanız dogru yerde olmakla birlikte güvenilir ve kaliteli” hizmetimizle sizin seçimleriniz için bir çıgır olacak.
5G yayını neden televizyonun geleceğidir
Dünya nüfusu hızla artıyor. BM, 2100 yılına kadar gezegende 11,2 milyar insanın (şu anda 7,8 milyar) yaşayacağını tahmin ediyor. Mobil ve internet kullanıcılarının sayısı da buna bağlı olarak artmaya devam edecek. Mevcut iletişim standartları, bu kullanıcılar için yeterli hizmet kalitesini sağlamak için yeterli olmazken, 5G altyapısı onlara yüksek kaliteli bir internet bağlantısı sağlamak için yeterli kapasiteye sahiptir.
nsanlar giderek daha fazla çevrimiçi video tüketiyor. Kablo ve karasal TV zemin kaybediyor: kullanıcılar içeriği kendileri seçmek ve kendileri için uygun olduğunda izlemek istiyorlar. IPTV'yi giderek daha popüler hale getiren lineer TV ile bu imkansız.
Video boyutu artıyor. Teknolojik gelişmeler, 4K ve 8K gibi yeni ve ‘daha ağır’ formatları beraberinde getirdi. Bu tür videolar medyada çok daha fazla yer kaplar ve mevcut ağlar üzerinden aktarılması saatler sürebilir. Yeni telekom standardı, tüketici cihazlarında yüksek çözünürlüklü içeriğin ve kekemeliksiz oynatmanın iletilmesini sağlar.
Eski ağlar sürekli artan yükleri zar zor idare ediyor. Yukarıda açıklanan dinamiği göz önünde bulundurarak, mevcut 4G ağlarının yakın gelecekte gerekli veri aktarım hızlarını sağlayamayacağını söylemek güvenlidir. İş hacimleri çok küçük. Mevcut veri aktarım formatının er ya da geç değiştirilmesi gerekecektir. 5G teknolojisi, artan internet trafiği sorununa çözüm olabilir.
Bağlı TV ve OTT'ye olan talep artacak. Giderek daha fazla insan, zamanı belirlenmiş TV dizileri ve filmler yerine çok çeşitli IPTV/OTT içeriğini tercih etmektedir. 5G ile hepsi interaktif televizyona bağlanabilecek ve heyecan verici içerikleri sıfır gecikme ve yüksek kalitede izleyebilecek.
Operatörler ağın iş hacmiyle ilgilenmek zorunda kalmayacak.
Geniş bant internet kapasitesi operatörler için bir sınırlamadır. Yüksek çözünürlüklü videoları sıkıştırmak ve ağ yüklerini dengelemek zorundadırlar. Sınırlamalar, özellikle önemli spor etkinliklerinin veya çok fazla izleyicisi olan diğer TV programlarının yayını sırasında belirgindir. 5G, operatörler için bu sorunu çözer ve bağlı cihazların sayısını önemsiz hale getirir.
Daha fazla reklam geliri elde etme fırsatı
5G'nin gecikme süresi olmaması sayesinde reklamlar kullanıcılardan anında geri bildirim alınarak gerçek zamanlı olarak yayınlanabiliyor. Televizyonda etkileşimli reklamcılık yaygınlaşacak. Bu, reklamverenleri IPTV/OTT hizmetlerinde daha aktif olmaya motive edecek ve operatörlerin gelirini artıracaktır.
Infomir Academy ile reklamdan para kazanma, hizmetiniz için ekipman seçme, içerik koruma ve IPTV/OTT işi kurmanın diğer yönlerini derinlemesine inceleyin. Yeni operatörlere yönelik bu benzersiz proje, Infomir'in uzmanlarının ve aktif operatörlerinin bir IPTV/OTT projesinin sıfırdan nasıl oluşturulacağını açıkladığı bir dizi eğitim materyalinden oluşuyor.
Kullanıcılar için 5G neleri değiştiriyor
5G IPTV ortamındaki Ultra HD içerikler daha erişilebilir hale gelecek. Yeni teknolojinin birincil avantajı, içeriğin yalnızca evde değil, internet kapsama alanına sahip başka herhangi bir yerde, örneğin bir parkta, bir kafede ve hatta yoldayken bile yüksek çözünürlükte izlenebilmesidir. 4G'de gecikme ve video ara belleğe alma nedeniyle video akışı kararsız hale gelebilir. Beşinci nesil mobil internet'in ultra düşük gecikme süresi ve yüksek veri hızları, abonelerin akıllı telefonlarında, tabletlerinde ve dizüstü bilgisayarlarında HD ve 4K içerik izlemelerini sağlar.
Kablo bağlantısı yok. Şu anda abone cihazları kablolu internet bağlantılarına güvenmektedir. Kullanıcının STB'si, dizüstü bilgisayarı veya akıllı telefonu Wi-Fi kullanıyor olsa bile yönlendiriciye bağlı bir kablo vardır.
5G bunu değiştirecek ve abonelerin bağlantı hızından ödün vermeden gerçek anlamda kablosuz internet erişimi için kablodan vazgeçmelerini sağlayacak. IPTV/OTT servislerine bağlanmak daha kolay ve kullanıcı dostu hale gelecek. Abonelerin, kabloları için en uygun yönlendirme üzerinde kafa yorması ve ardından bunu yapmak için duvarları delmesi gerekmeyecek.
Böylece 5G kullanıcıları, geniş bant ve kablosuz internetin tüm avantajlarından yararlanacak. Aboneler, yüksek çözünürlüklü içerikleri takılmadan izleyebilmek için güvenilir bir internet bağlantısına sahip olacak ve cihazlarını, hantal kablolar tarafından engellenmeden, odada en iyi göründükleri yere yerleştirebilecekler.
Mevcut Akıllı TV'ler internete Ethernet kablosu veya Wi-Fi aracılığıyla bağlanırken, beşinci nesil telekom standardını kullananlar muhtemelen 5G modemlere, SIM kart yuvalarına ve ilgili yazılımlara sahip olacaktır. Bunun gibi bir cihazı internete bağlamak için yalnızca 5G desteğine sahip bir mobil operatör bulmanız yeterli olacaktır. 5G desteği olmayan TV'lerin Wi-Fi aracılığıyla kablosuz bir yönlendiriciye bağlanması gerekecek.
5G'nin IPTV/OTT'de kullanıma sunulması, operatörler için akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler gibi kablosuz cihazlara kolay yüksek çözünürlüklü video akışı gibi yeni fırsatların kapısını açacak. Ve yüksek veri aktarım hızları, oynatmanın sorunsuz ve kesintisiz kalmasını sağlayacaktır. Canlı yayınların kalitesi de artacak. Tüm bunlarla birlikte operatörler daha kaliteli hizmet sunabilecek ve dolayısıyla gelirlerini artırabilecekler.
5G Nedir
5G, bir dizi standart uygulamayı ve çok daha hızlı kablosuz internet teknolojilerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. 5G kullanan kullanıcılar, çok daha hızlı internete ve daha az gecikme süresine sahiptir. Ayrıca, 5G, 5. nesil olduğu için altyapının 5. kez değiştiği anlamına gelir. Her yeni nesil teknolojide bu altyapının değişmesi yada eklemeler yapılması gerekir. Buna ek olarak, 5G, IoT ağlarını güçlendirdiği için günümüzde kullandığımız VR ve otonom arabaları daha kullanışlı hale getirmeyi hedefler.5G ile 4G Arasındaki Farklar
Yeni nesil bir kablosuz teknolojiye geçiş yapıldığında, en dikkat çeken özellik internetin hızı olur. 5G ağları, 10 Gbps ile 20 Gbps’lik hızlara ulaşabilecek potansiyele sahiptir. 5G, 4G ağlarının hızlarını geçmekle yetinmezken, aynı zamanda birçok insanın evine gelen kablolu internetten de çok daha hızlıdır. 5G, fiber optik bağlantılara rakip olacak düzey de ağ hızları sunar. 5G’nin sunduğu en önemli özellik hızdır fakat diğer özelliklerden bir tanesi de ağ gecikmesinde azalma sağlamasıdır yani ping’i en az düzeye indirir. 5G, telefon ile karşı sunucu arasındaki verilerin iletilmesi sırasında geçen süreyi bir hayli azaltır ve veriye ulaşımın daha hızlı yaşanmasını sağlar. Ağ gecikmesi birçok etkene bağladır fakat 5G ağları ideal koşullarda, 4G’ye kıyasla 60 ila 120 kat daha düşük gecikme verir. Bu gecikme hızları, sanal gerçeklik gibi bir dizi uygulamaları da günümüz şartlarında kullanılabilir hale getirecektir.
5G’de Kullanılan Teknolojiler
5G'nin hız ve gecikme iyileştirmelerini mümkün kılmak için bir dizi bağımsız teknoloji bir araya getirildi. Bu teknolojilerden, en önemlilerini aşağıda bulabilirsiniz.
Milimeter Wave (mmWave): 5G ağları, 30 ila 300 GHz aralığındaki frekansları kullanır. Milimeter Wave isminin kullanılmasının sebebi, kullanılan frekansların dalga boylarının 1 ile 10 milimetre arasında değişmesidir. Bu frekanslı bantlar, 4G LTE’de kullanılan düşük frekanslı sinyallere kıyasla daha çok bilgi taşıma özelliğine sahiptir. MmWave teknolojisi önceden hem pahalı hem de uygulaması zordu. Teknolojide yapılan ilerlemeler sayesinde, artık bu teknoloji 5G’nin içinde kullanılmaya başlandı.
Küçük Hücre Düğümleri (Small Cells): Milimetre dalga aktarımının bir dezavantajı, fiziksel nesnelerden geçerken Wi-Fi veya 4G sinyallerine göre parazite daha yatkın olmasıdır. Bu sorunun üstesinden gelmek için 5G altyapısının modeli 4G’den faklı bir hale getirildi. 4G’nin sağladığı anten direkler yerine, 5G ağları, yaklaşık 250 metre aralıklarla şehre dağıtılan baz istasyonları tarafından güç alacak ve bu da daha küçük hücre düğümleri oluşturacaktır. 5G baz istasyonları, 4G’ye göre daha az güç gereksinimlerine sahiptir ve bu özellik binalara dağıtım direklerinin daha kolay bağlanabilmesini sağlar.
Kitlesel Çoklu Anten Sistemleri (Massive MIMO): 5G antenleri çoklu giriş çoklu çıkışa (MIMO) sahiptir dolasıyla veri sinyali üzerinde aynı anda birden çok iki yönlü konuşmayı idare edebilir. 5G ağları, 4G’ye kıyasla 20 kat daha fazla konuşmanın üstesinden gelebilir. Kitlesel çoklu anten sistemleri baz istasyonlarının kapasitelerini arttırmaya yarar, bu kapasite artışı da baz istasyonlarının çok daha fazla cihazla iletişim kurmalarını sağlar. Bu özellik, 5G’nin (Internet of Things) IoT ile uyum sağlamasına neden olur. Sonuç olarak, ağa aşırı yüklenmeden, aynı alanda çok daha fazla internet bağlantılı kablosuz aygıt kullanımını mümkün kılar.
Beamforming Teknolojisi: 5G veri iletisini doğru ve düzgün bir şekilde doğru yerlere gidip gelmesi bir hayli zordur. Özellikle, milimetre dalgalarında parazit oluşunca daha da zorlaşır. Bu sorunun üstesinden gelmek için 5g baz istasyonları, beamforming teknolojisini kullanmaya başladı. Beamforming teknolojisinde, kablosuz ağa bağlanmak isteyen cihazlara göre antenler sinyalin dağılımını değiştirirler. Bu sayede ağ kapsama alanı, cihazlara göre hareket eder ve konumuna göre şekil değiştirir. Bu işlemler sonucunda, 5G daha güçlü ve kaliteli bir bağlantı sağlar.
5G’nin Frekanslar
LTE’ye kıyasla 5G kendi içinde üç frekansa sahiptir. Dolayısıyla bu frekansları her kullanıcıya farklı bir kullanıcı deneyimi sunacaktır. Bu frekanslar, düşük bant, orta bant ve yüksek bant frekansı olarak adlandırılır.
Düşük Bant Frekansı, 1GHz Frekansı olarak da tanımlanır. LTE operatörleri için düşük bant kullanım açısından bir numaralı banttır. Düşük bant frekansı büyük kapsama alanına ve iyi bir duvar penetrasyonuna sahiptir. Fakat düşük bant frekansında maksimum alınan hız 100Mbps’dir.
Orta Bant Frekansı, düşük banttan daha hızlı olup daha az gecikme süresine sahiptir. Fakat orta bant frekansı, düşük bant gibi duvarlara iyi penetre olmaz. Orta bantta 1Gbps kadar hızlar görülmesi mümkündür.
Yüksek Bant Frekansı, 5G için en ideal ve yüksek performansı sağlayan frekanstır. Bu, frekans 10Gbps’e kadar pik hız sunabilir ve diğer frekanslara kıyasla gecikme süresi bir hayli düşüktür. Yüksek Bant Frekansı, düşük kapsama alanına ve düşük bina penetrasyonuna sahiptir. Yüksek bantlar, daha önce veriyi ana ağdan daha küçük alt ağlara iletmek amacıyla kullanıldı. Ancak kullanıcıların cihazlarında hiçbir zaman kullanıma açılmamıştı. Bunun sebebi, daha önce minyatürleştirilmiş antenlerin mevcut olmamasıydı.
5G avantajları, 5G dezavantajlar, 5G zararlı mı
5G’nin Dezavantajları
5G’nin avantajları bir hayli fazla olsa da bazı dezavantajları da vardır. Bu dezavantajlardan 3 tanesi aşağıdaki gibidir.
5G’nin Kurulum Pahalılığı: 5G altyapısının geliştirilmesi veya mevcut hücresel altyapıya adaptasyonların yapılması, yüksek maliyetlere neden olabilir. Yüksek hız sağlamak için ihtiyaç duyulan altyapı kurulunca, bu fiyatlar müşterileri yansıtılabilir ve kullanıcılardan çıkartılması hedeflenebilir. Fakat operatörler kullanıcıya fiyat yansıtmamak için şimdiden alternatif yöntemlere yönelmeye başladılar bile.
Kırsal Alanlarda Kullanım: 5G kentsel alanlar için gerçekten hızlı bir bağlantı sağlayabilir fakat kırsal alanlarda yaşayan insanlar 5G bağlantısından tam anlamıyla faydalanamayacaktır. 5G operatörleri, büyük şehirleri hedef alacağı için en son kırsal kesimlerde yaşayan kullanıcılara gelmiş olacaktır.
Cihazların Pil Sorunları: 5G’ye bağlı olan cihazların pilleri, kısa sürede bittiği görülüyor. 5G’nin cihazlarda verimli bir şekilde kullanılabilir olması için pil teknolojisinin ilerlemesi gerekiyor. Ayrıyeten, tükenmiş pillerin yanı sıra, cihazlarında 5G kullanan kullanıcılar bir hayli ısındığını iddia ediyor ve bu durumdan şikayetçi olmaya başlıyorlar.
5G Telefonlar
5G, birçok ülkede yaygın olmasa da bazı 5G telefonlar şimdiden kullanıma sunuldu. Huawei Mate X, Samsung Galaxy 10 ve Xiaomi Mi Mix 3 gibi birçok telefonlarda artık 5G mevcut. Fakat 5G’nin ne zaman kullanıma açılacağını kimse bilmediği için beklemekte fayda var. Örneğin, Apple, 5G’ye şu an için sıcak bakmadığından, sadece Iphone 12’de 5G teknolojisini kullanıyor. Fakat bu Apple için bir strateji olarak da görülebilir. 2012 yılında Apple, Samsung telefonlara kıyasla 4G’ye daha geç geçiş yapmıştı. Dolaysıyla, insanların nasıl bir teknolojiye adapte olması zaman alıyorsa, telefon şirketleri için de aynı şey geçerlidir.
5G yayını neden televizyonun geleceğidir:
5G'nin IPTV/OTT'de kullanıma sunulması, operatörler için akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler gibi kablosuz cihazlara kolay yüksek çözünürlüklü video akışı gibi yeni fırsatların kapısını açacak. Ve yüksek veri aktarım hızları, oynatmanın sorunsuz ve kesintisiz kalmasını sağlayacaktır.En kaliteli iptv sunucularımızda Profesyonel UltraHD+ kalitesinde kesintisiz en iyi iptv yayının keyfini yaşayın. 30.000 HD+ kanalımız ile bol kategorilerle belgesel, sinema, eglence, müzik, çocuk, bilim, teknoloji, yetişkin ve anlık güncellenen diziler, netflix ve vod filmleri ile 8 yıldır sizlere hizmet vermektedir. Sundugumuz güçlü alt yapı sayesinde hız ve performans artışını kesinlikle hissedeceksiniz.
” Sizde yıllardır üst düzey kalite vadeden iptv firmaları arasında seçim yapmakta zorlanıyorsanız dogru yerde olmakla birlikte güvenilir ve kaliteli” hizmetimizle sizin seçimleriniz için bir çıgır olacak.
5G yayını neden televizyonun geleceğidir
Dünya nüfusu hızla artıyor. BM, 2100 yılına kadar gezegende 11,2 milyar insanın (şu anda 7,8 milyar) yaşayacağını tahmin ediyor. Mobil ve internet kullanıcılarının sayısı da buna bağlı olarak artmaya devam edecek. Mevcut iletişim standartları, bu kullanıcılar için yeterli hizmet kalitesini sağlamak için yeterli olmazken, 5G altyapısı onlara yüksek kaliteli bir internet bağlantısı sağlamak için yeterli kapasiteye sahiptir.
nsanlar giderek daha fazla çevrimiçi video tüketiyor. Kablo ve karasal TV zemin kaybediyor: kullanıcılar içeriği kendileri seçmek ve kendileri için uygun olduğunda izlemek istiyorlar. IPTV'yi giderek daha popüler hale getiren lineer TV ile bu imkansız.
Video boyutu artıyor. Teknolojik gelişmeler, 4K ve 8K gibi yeni ve ‘daha ağır’ formatları beraberinde getirdi. Bu tür videolar medyada çok daha fazla yer kaplar ve mevcut ağlar üzerinden aktarılması saatler sürebilir. Yeni telekom standardı, tüketici cihazlarında yüksek çözünürlüklü içeriğin ve kekemeliksiz oynatmanın iletilmesini sağlar.
Eski ağlar sürekli artan yükleri zar zor idare ediyor. Yukarıda açıklanan dinamiği göz önünde bulundurarak, mevcut 4G ağlarının yakın gelecekte gerekli veri aktarım hızlarını sağlayamayacağını söylemek güvenlidir. İş hacimleri çok küçük. Mevcut veri aktarım formatının er ya da geç değiştirilmesi gerekecektir. 5G teknolojisi, artan internet trafiği sorununa çözüm olabilir.
Operatörler için 5G neleri değiştiriyor
Yeni standardın IPTV/OTT endüstrisi üzerinde de etkisi olacak ve operatörlerin hizmetlerinin kalitesini artırmalarını sağlayacaktır. 5G'nin temel avantajı, operatörler için bir dizi yeni fırsat sunan, çok daha fazla cihazı işleyebilen düşük gecikmeli yüksek hızlı bir radyo teknolojisi olmasıdır.Bağlı TV ve OTT'ye olan talep artacak. Giderek daha fazla insan, zamanı belirlenmiş TV dizileri ve filmler yerine çok çeşitli IPTV/OTT içeriğini tercih etmektedir. 5G ile hepsi interaktif televizyona bağlanabilecek ve heyecan verici içerikleri sıfır gecikme ve yüksek kalitede izleyebilecek.
Operatörler ağın iş hacmiyle ilgilenmek zorunda kalmayacak.
Geniş bant internet kapasitesi operatörler için bir sınırlamadır. Yüksek çözünürlüklü videoları sıkıştırmak ve ağ yüklerini dengelemek zorundadırlar. Sınırlamalar, özellikle önemli spor etkinliklerinin veya çok fazla izleyicisi olan diğer TV programlarının yayını sırasında belirgindir. 5G, operatörler için bu sorunu çözer ve bağlı cihazların sayısını önemsiz hale getirir.
Daha fazla reklam geliri elde etme fırsatı
5G'nin gecikme süresi olmaması sayesinde reklamlar kullanıcılardan anında geri bildirim alınarak gerçek zamanlı olarak yayınlanabiliyor. Televizyonda etkileşimli reklamcılık yaygınlaşacak. Bu, reklamverenleri IPTV/OTT hizmetlerinde daha aktif olmaya motive edecek ve operatörlerin gelirini artıracaktır.
Infomir Academy ile reklamdan para kazanma, hizmetiniz için ekipman seçme, içerik koruma ve IPTV/OTT işi kurmanın diğer yönlerini derinlemesine inceleyin. Yeni operatörlere yönelik bu benzersiz proje, Infomir'in uzmanlarının ve aktif operatörlerinin bir IPTV/OTT projesinin sıfırdan nasıl oluşturulacağını açıkladığı bir dizi eğitim materyalinden oluşuyor.
Kullanıcılar için 5G neleri değiştiriyor
5G IPTV ortamındaki Ultra HD içerikler daha erişilebilir hale gelecek. Yeni teknolojinin birincil avantajı, içeriğin yalnızca evde değil, internet kapsama alanına sahip başka herhangi bir yerde, örneğin bir parkta, bir kafede ve hatta yoldayken bile yüksek çözünürlükte izlenebilmesidir. 4G'de gecikme ve video ara belleğe alma nedeniyle video akışı kararsız hale gelebilir. Beşinci nesil mobil internet'in ultra düşük gecikme süresi ve yüksek veri hızları, abonelerin akıllı telefonlarında, tabletlerinde ve dizüstü bilgisayarlarında HD ve 4K içerik izlemelerini sağlar.
Kablo bağlantısı yok. Şu anda abone cihazları kablolu internet bağlantılarına güvenmektedir. Kullanıcının STB'si, dizüstü bilgisayarı veya akıllı telefonu Wi-Fi kullanıyor olsa bile yönlendiriciye bağlı bir kablo vardır.
5G bunu değiştirecek ve abonelerin bağlantı hızından ödün vermeden gerçek anlamda kablosuz internet erişimi için kablodan vazgeçmelerini sağlayacak. IPTV/OTT servislerine bağlanmak daha kolay ve kullanıcı dostu hale gelecek. Abonelerin, kabloları için en uygun yönlendirme üzerinde kafa yorması ve ardından bunu yapmak için duvarları delmesi gerekmeyecek.
Böylece 5G kullanıcıları, geniş bant ve kablosuz internetin tüm avantajlarından yararlanacak. Aboneler, yüksek çözünürlüklü içerikleri takılmadan izleyebilmek için güvenilir bir internet bağlantısına sahip olacak ve cihazlarını, hantal kablolar tarafından engellenmeden, odada en iyi göründükleri yere yerleştirebilecekler.
5G akıllı televizyonları etkileyecek mi?
Uzmanlar, akıllı telefonlara ek olarak STB'ler, yönlendiriciler ve hatta Akıllı TV'ler gibi 5G özellikli diğer cihazların da yakında ortaya çıkacağını tahmin ediyor.Mevcut Akıllı TV'ler internete Ethernet kablosu veya Wi-Fi aracılığıyla bağlanırken, beşinci nesil telekom standardını kullananlar muhtemelen 5G modemlere, SIM kart yuvalarına ve ilgili yazılımlara sahip olacaktır. Bunun gibi bir cihazı internete bağlamak için yalnızca 5G desteğine sahip bir mobil operatör bulmanız yeterli olacaktır. 5G desteği olmayan TV'lerin Wi-Fi aracılığıyla kablosuz bir yönlendiriciye bağlanması gerekecek.
5G'nin IPTV/OTT'de kullanıma sunulması, operatörler için akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler gibi kablosuz cihazlara kolay yüksek çözünürlüklü video akışı gibi yeni fırsatların kapısını açacak. Ve yüksek veri aktarım hızları, oynatmanın sorunsuz ve kesintisiz kalmasını sağlayacaktır. Canlı yayınların kalitesi de artacak. Tüm bunlarla birlikte operatörler daha kaliteli hizmet sunabilecek ve dolayısıyla gelirlerini artırabilecekler.
Moderatör tarafında düzenlendi: