Annemin Tarifiyle İrmikli Mantol Tatlısı İçin Malzemeler
Hamuru için :
1 paket margarin (250g)
2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5-4 su bardağı)
Bulamak için :
1 su bardağı irmik
Şerbeti için :
4 su bardağı su
4 su bardağı şeker
Annemin Tarifiyle İrmikli Mantol Tatlısı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Öncelikle margarinimizi oda sıcaklığında yumuşak hale getirelim hazırda bulunsun. (zamanınız darsa benmari usulüyle de eritebilirsiniz. ).
Yine hazırda bulunsun diye şerbetimizi yapıp oda sıcaklığında soğumaya bırakalım. Şerbet soğukken hamura geçelim.
Her zaman olduğu gibi yumurtalarımızı şeker ve vanilyayı ekleyerek 4-5 dakika çırpalım.
Daha sonra yumuşak margarinimizi ekleyip yoğurmaya başlayalım. Margarin yumurtayı çektikten sonra bir su bardağı unumuzu üzerine kabartma tozunu da koyarak ekleyelim.
Yoğurdukça toparlanmaya başlayan hamurumuza kontrollü bir şekilde unumuzu ekleyelim. Un eklemeyi hamur elimize yapışmayacak hale gelene kadar devam edelim, aşırı katı bir hamur da olmasın.
Yoğurma işlemi bittikten sonra düz bir tabağa irmiğimizi alalım. Hamurlara baş parmak boyutunda şekil verdikten sonra her yerini irmiğe bulayıp yağlı kağıtlı tepsi veya borcama kabaracağı için biraz aralıklı dizelim.
Fırınımızı 180 dereceye alıp tatlımızı koyalım. Yaklaşık 35dakika hamurun rengi kızarana kadar pişirelim, rengi çok açık kalmayacak, çok da kızarmayacak(irmik çabuk yanan bir malzemedir).
Piştikten sonra fırınımızın kapağını açalım ve 15 dakika boyunca bir tık soğumasını bekleyelim. Ilık tatlımıza soğumuş şerbetimizi ilave edelim şerbetini çekmesini sağlayalım.
Tarifi anneme hediye ediyorum. Afiyet olsun
Not: bu tarifi evlendiğim zaman annemden almıştım, annemin ölçüsü yoktur maşallah her şeyi göz kararı yapar ve her tarifi tutar. Benim için ölçülü yazıp yolladı. Tarife baktım un yazmıyordu kendisi profesyonel olduğu için un yazma gereği duymamış. Arayıp anne bu hamurda bi sıkıntı var azıcık oldu demiştim annemin hatırası tarifi de fotoğrafa ekleyeceğim.
İsterseniz hamuruna kakao ekleyip bu tarifin aynısını kakaolu şekilde de yapabilirsiniz
Annemin Tarifiyle İrmikli Mantol Tatlısı Fotoğraflı Yapılışı
Hamuru için :
1 paket margarin (250g)
2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5-4 su bardağı)
Bulamak için :
1 su bardağı irmik
Şerbeti için :
4 su bardağı su
4 su bardağı şeker
Annemin Tarifiyle İrmikli Mantol Tatlısı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Öncelikle margarinimizi oda sıcaklığında yumuşak hale getirelim hazırda bulunsun. (zamanınız darsa benmari usulüyle de eritebilirsiniz. ).
Yine hazırda bulunsun diye şerbetimizi yapıp oda sıcaklığında soğumaya bırakalım. Şerbet soğukken hamura geçelim.
Her zaman olduğu gibi yumurtalarımızı şeker ve vanilyayı ekleyerek 4-5 dakika çırpalım.
Daha sonra yumuşak margarinimizi ekleyip yoğurmaya başlayalım. Margarin yumurtayı çektikten sonra bir su bardağı unumuzu üzerine kabartma tozunu da koyarak ekleyelim.
Yoğurdukça toparlanmaya başlayan hamurumuza kontrollü bir şekilde unumuzu ekleyelim. Un eklemeyi hamur elimize yapışmayacak hale gelene kadar devam edelim, aşırı katı bir hamur da olmasın.
Yoğurma işlemi bittikten sonra düz bir tabağa irmiğimizi alalım. Hamurlara baş parmak boyutunda şekil verdikten sonra her yerini irmiğe bulayıp yağlı kağıtlı tepsi veya borcama kabaracağı için biraz aralıklı dizelim.
Fırınımızı 180 dereceye alıp tatlımızı koyalım. Yaklaşık 35dakika hamurun rengi kızarana kadar pişirelim, rengi çok açık kalmayacak, çok da kızarmayacak(irmik çabuk yanan bir malzemedir).
Piştikten sonra fırınımızın kapağını açalım ve 15 dakika boyunca bir tık soğumasını bekleyelim. Ilık tatlımıza soğumuş şerbetimizi ilave edelim şerbetini çekmesini sağlayalım.
Tarifi anneme hediye ediyorum. Afiyet olsun
Not: bu tarifi evlendiğim zaman annemden almıştım, annemin ölçüsü yoktur maşallah her şeyi göz kararı yapar ve her tarifi tutar. Benim için ölçülü yazıp yolladı. Tarife baktım un yazmıyordu kendisi profesyonel olduğu için un yazma gereği duymamış. Arayıp anne bu hamurda bi sıkıntı var azıcık oldu demiştim annemin hatırası tarifi de fotoğrafa ekleyeceğim.
İsterseniz hamuruna kakao ekleyip bu tarifin aynısını kakaolu şekilde de yapabilirsiniz
Annemin Tarifiyle İrmikli Mantol Tatlısı Fotoğraflı Yapılışı