Antep Usulü Kuru Dolma

theking

Yeni Üye
Tepkime
16
Yaş
35
Coin
175,520
Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi İçin Malzemeler
Yarım ip kuru patlıcan (yaklaşık 15-20 adet, boyutuna göre sayısı artırıp azaltılabilir.)
2 su bardağı pirinç
1 adet büyük soğan küçükse 2 adet
3 adet domates (1 tanesi tencere dibine, 1 tanesi iç harcına rendelenecek, 1 adet de dolmalara kapak yapmak için)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Salçadaki tuz miktarınıza göre tercihe bağlı tuz
1 tepeleme çay kaşığı karabiber
1 tepeleme çay kaşığı pul biber
1 tepeleme çay kaşığı sumak
İsteğe bağlı bir tatlı kaşığı nar ekşisi eklenebilir
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı (iç harcına)
Yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağı(pişirme suyuna)

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Öncelikle su kaynatalım, yapacağımız kadar kuru patlıcanları suya atalım.
Patlıcanlar yumuşayana kadar yaklaşık 6/7 dakika haşlayalım.
Daha sonra süzüp patlıcanları alalım.
İç harcımıza geçelim:Soğanlarımızı doğrayalım tavaya alıp kavuralım, daha sonra salçaları ekleyelim biraz da salçayla kavuralım.
Pirinçleri ekledikten sonra 1 adet domatesi içimize rendeleyelim, kavurmaya devam edelim baharatlarımızı ekleyelim.
Kolay pişmesi için biraz kaynar su ekleyip suyunu çekene kadar bekleyelim, pirinçler suyu çekince nar ekşisini de ekleyip soğumaya bırakalım. İçimiz hazır.
Daha sonra 1 adet domatesi dolmalarımızın ağzına kapatacağımız şekilde doğrayalım.
Kalan 1 adet domatesi de halka halka doğrayıp dolmayı pişireceğimiz tencerenin dibine dizelim.
Bunu yapmamızın amacı hem dolmanın dibine yapışmaması hem de domatesin suyunun alttan kaynadıkça lezzet vermesi.
Doldurma işlemine geçelim. Patlıcanları tanemen doldurmuyoruz, yarıdan fazlasını dolduralım domates kapaklarını koyalım.
Tencereye sıkı sıkı yerleştirelim.
Dolum işlemi bitince üstüne sarma taşı veya tabakla ağırlık oluşturalım.
Pişirme işlemine geçelim.
Salçalı su yapıp dolmaların üstünü 3-4 parmak geçecek şekilde sıcak su ekleyelim, har ateşte 10 dk piştikten sonra zeytinyağını ekleyelim.
Suyu çekene kadar yağla birlikte pişirelim.
Püf noktaları:.

Patlıcanları yeteri kadar haşlamazsak yemesi zorlaşır, zor kopar.

Sumak ve nar ekşisi bu dolmanın olmazsa olmazlarındandır.

İç harcını kavurmak lezzeti artıracaktır.

Pişirme suyuna yağ eklemek de lezzette son dokunuşudur.

Afiyet olsun.

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
 
Üst Alt