Aşure (Tam Kıvamında) Tanımı İçin Materyaller
1 su bardağı pirinç
3 su bardağı şeker
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasulye
1 kase incir
1 kase kayısı kurusu
1 kase kuş üzümü
1 kase sarı üzüm
1-2 portakal kabuğu
2-3 tane karanfil(isteğe bağlı)
Üzeri için
Fındık
Fıstık
Ceviz
Kişniş
Aşure (Tam Kıvamında) Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Birinci olarak incir ve kayısıyı küp küp doğruyoruz. Kuş üzümü, kayısı ve inciri sıcak suyun içine koyup kenarda bekletiyoruz. Hem şişmeleri hem de kara suları çıksın diye. Portakalın kabuğunu soyuyoruz beyaz kısmından ayırıyoruz. Küp formunda doğrayıp, cezve de suyla kaynatıyoruz. Kaynayınca suyunu süzüp yeni su ekliyoruz ve kaynatıyoruz. Bu süreci 5-6 defa yapmak gerekiyor ki kabuğun acısı büsbütün gitsin.
Buğday, nohut ve fasulyeyi geceden ıslatıyoruz.
Sabah hepsini farklı ayrı düdüklü tencerede haşlıyoruz. Sularını atmıyoruz ayırıyoruz kullanacağız. Nohutun kabuklarını soyuyoruz.
Büyük bir tencerede 2 litre suyu kaynatıyoruz. Kaynayınca içine pirinçi ekleyip biraz kaynatıyoruz. Sonrasında buğdayı ekleyip onu da biraz kaynatıyoruz. (buğday elimize alınca ezilene kadar kaynatıyoruz) sonra nohut ve fasulye ekliyoruz. Bu formda de bir müddet kaynatıyoruz.
Kayısı ve incirin suyunu süzüyoruz.
Sonrasında kayısı, incir, üzüm ve portakal kabuğunu ekliyoruz. Tüm materyaller yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz. (elimizle soğutup bakabiliriz).
Son olarak şekeri ekliyoruz kaynayıp üstünde kaymaklanınca altını kapatıyoruz.
Not: pişirme sırasında muhtaçlık epeyce sıcak su ekliyoruz (7-8 litre den fazla ekledim muhtaçlık oldukça).
Üstünü süsleyerek servis ediyoruz.
Afiyet olsun.
1 su bardağı pirinç
3 su bardağı şeker
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasulye
1 kase incir
1 kase kayısı kurusu
1 kase kuş üzümü
1 kase sarı üzüm
1-2 portakal kabuğu
2-3 tane karanfil(isteğe bağlı)
Üzeri için
Fındık
Fıstık
Ceviz
Kişniş
Aşure (Tam Kıvamında) Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Birinci olarak incir ve kayısıyı küp küp doğruyoruz. Kuş üzümü, kayısı ve inciri sıcak suyun içine koyup kenarda bekletiyoruz. Hem şişmeleri hem de kara suları çıksın diye. Portakalın kabuğunu soyuyoruz beyaz kısmından ayırıyoruz. Küp formunda doğrayıp, cezve de suyla kaynatıyoruz. Kaynayınca suyunu süzüp yeni su ekliyoruz ve kaynatıyoruz. Bu süreci 5-6 defa yapmak gerekiyor ki kabuğun acısı büsbütün gitsin.
Buğday, nohut ve fasulyeyi geceden ıslatıyoruz.
Sabah hepsini farklı ayrı düdüklü tencerede haşlıyoruz. Sularını atmıyoruz ayırıyoruz kullanacağız. Nohutun kabuklarını soyuyoruz.
Büyük bir tencerede 2 litre suyu kaynatıyoruz. Kaynayınca içine pirinçi ekleyip biraz kaynatıyoruz. Sonrasında buğdayı ekleyip onu da biraz kaynatıyoruz. (buğday elimize alınca ezilene kadar kaynatıyoruz) sonra nohut ve fasulye ekliyoruz. Bu formda de bir müddet kaynatıyoruz.
Kayısı ve incirin suyunu süzüyoruz.
Sonrasında kayısı, incir, üzüm ve portakal kabuğunu ekliyoruz. Tüm materyaller yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz. (elimizle soğutup bakabiliriz).
Son olarak şekeri ekliyoruz kaynayıp üstünde kaymaklanınca altını kapatıyoruz.
Not: pişirme sırasında muhtaçlık epeyce sıcak su ekliyoruz (7-8 litre den fazla ekledim muhtaçlık oldukça).
Üstünü süsleyerek servis ediyoruz.
Afiyet olsun.