Aşure Tanımı İçin Materyaller
3-3, 5 litre su (Buğdaya nazaran değişebilir)
2,5 su bardağı toz şeker (İsterseniz şeker yerine bal, dut pekmezi, üzüm yahut keçi boynuzu pekmezi ile de tatlandırabilirsiniz)
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı badem
1 su bardağı kabuksuz kavrulmuş fındık
1 su bardağı yer fıstığı
1 çay bardağı susam
1 tatlı kaşığı tarçın
1-2 adet portakal kabuğu
6-7 adet karanfil
10 adet kuru kaysı
5 adet kuru incir
1 adet nar
Antep fıstığı
Fındık kırıntıları
File badem (Süslemek için ne istek ederseniz artık)
Aşure Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Yer fıstığını tavaya alıp kavuralım soğuduktan sonra kabuklarını çıkartalım. Bademin üzerine kaynar su ekleyip 5 dakika bekletelim suyunu süzdürüp kabuklarından ayıralım.
Akşamdan buğdayı güzelce süzgece koyup yıkayalım ve bir kaba alalım üzerine su ekleyelim. Orta sıra elimizle karıştırıp suyunu değiştirelim ne kadar suyu berrak olursa o kadar duru bir aşure olur.
Kuru üzümü de akşamdan yıkayıp suda bekletelim. Portakalın kabuklarını ince doğrayıp üzerini geçer suda bir çeşit kaynatıp acı suyunu süzdürelim.
Kayısı ve kuru inciri çok minik minik doğrayalım zira sıcak suda kaynayınca şişecektir. Nohut ve fasulye isterseniz konserveden kullanabilirsiniz yahut kendiniz haşlayabilirsiniz.
Buğdayı süzgece alıp son defa yıkayalım. Tencereye alıp üzerini hafif geçecek ölçüde sıcak su ekleyip kaynatalım. Bir tık kaynaması kâfi. Süzgeçe alıp bu suyu dökelim ki aşuremiz daha berrak olsun.
Tekrar tencereye buğdayı alalım ve 3, 5 su litre sıcak suyu ekleyip kaynatalım. Buğday yumuşayınca içerisine toz şekeri ekleyip biraz özleşmesi için kaynatalım hafif bir jelimsi kıvam aldığını göreceksiniz.
Ocağı kısıp bu evrede portakal kabuğu, incir, kaysı, karanfil, susam ve tarçını ekleyelim biraz kaynatalım. Badem, fındık ve yer fıstığını ekleyelim.
Son olarak da fasulye nohutu ekleyip 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım. Kaseye koyup süsleyelim.
3-3, 5 litre su (Buğdaya nazaran değişebilir)
2,5 su bardağı toz şeker (İsterseniz şeker yerine bal, dut pekmezi, üzüm yahut keçi boynuzu pekmezi ile de tatlandırabilirsiniz)
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı badem
1 su bardağı kabuksuz kavrulmuş fındık
1 su bardağı yer fıstığı
1 çay bardağı susam
1 tatlı kaşığı tarçın
1-2 adet portakal kabuğu
6-7 adet karanfil
10 adet kuru kaysı
5 adet kuru incir
1 adet nar
Antep fıstığı
Fındık kırıntıları
File badem (Süslemek için ne istek ederseniz artık)
Aşure Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Yer fıstığını tavaya alıp kavuralım soğuduktan sonra kabuklarını çıkartalım. Bademin üzerine kaynar su ekleyip 5 dakika bekletelim suyunu süzdürüp kabuklarından ayıralım.
Akşamdan buğdayı güzelce süzgece koyup yıkayalım ve bir kaba alalım üzerine su ekleyelim. Orta sıra elimizle karıştırıp suyunu değiştirelim ne kadar suyu berrak olursa o kadar duru bir aşure olur.
Kuru üzümü de akşamdan yıkayıp suda bekletelim. Portakalın kabuklarını ince doğrayıp üzerini geçer suda bir çeşit kaynatıp acı suyunu süzdürelim.
Kayısı ve kuru inciri çok minik minik doğrayalım zira sıcak suda kaynayınca şişecektir. Nohut ve fasulye isterseniz konserveden kullanabilirsiniz yahut kendiniz haşlayabilirsiniz.
Buğdayı süzgece alıp son defa yıkayalım. Tencereye alıp üzerini hafif geçecek ölçüde sıcak su ekleyip kaynatalım. Bir tık kaynaması kâfi. Süzgeçe alıp bu suyu dökelim ki aşuremiz daha berrak olsun.
Tekrar tencereye buğdayı alalım ve 3, 5 su litre sıcak suyu ekleyip kaynatalım. Buğday yumuşayınca içerisine toz şekeri ekleyip biraz özleşmesi için kaynatalım hafif bir jelimsi kıvam aldığını göreceksiniz.
Ocağı kısıp bu evrede portakal kabuğu, incir, kaysı, karanfil, susam ve tarçını ekleyelim biraz kaynatalım. Badem, fındık ve yer fıstığını ekleyelim.
Son olarak da fasulye nohutu ekleyip 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım. Kaseye koyup süsleyelim.