Aşure Tarifi İçin Malzemeler
1,5 kilogram aşurelik buğday (9 bardak kadar)
1,5 çay bardağı pirinç (benim bardaklarım büyük ajda bardaklardan)
750 gram çiğ nohut (konserve veya daha önceden haşlamış olduğunuz nohut için 7-8 bardak)
750 gram çiğ kuru fasulye (konserve veya daha önceden haşlamış olduğunuz fasülye için 8-9 bardak)
600 gram kuru üzüm
300 gram kuru kayısı (gün kurusu ve malatya karışık kullandım)
300 gram kavrulmuş tuzsuz fındık
2-3 adet kabuk tarçın
10-15 adet karanfil (2 yemek kaşığı)
1-2 adet elma
10 litre sıcak su (yavaş yavaş kontrollü bir şekilde ekliyoruz)
2 litre sıcak süt
9 bardak toz şeker (yavaş yavaş ekleyerek damak tadına göre ayarlayabilirsiniz-1, 5 kilogram ediyor)
Bir çimdik tuz
Bir çimdik karabiber
Süslemek için;
1 adet büyükçe nar
300 gram kabuksuz badem
150 gram dövülmüş ceviz (yarım bardak)
100 gram kuş üzümü ve isteğe bağlı hindistan cevizi, antep fıstığı vb.
Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Aşure yapacağımız günün bir gün öncesinden buğday, nohut ve fasulyeyi suya koyalım. Eliniz değdikçe sularını değiştirelim.
Aşure hazırlıklarını yapmaya başlayınca buğdaya kaynar su dökerek de bekletebilirsiniz. Önemli olan bu ürünlerin aşuremize bulanıklık vermesini engellemek.
Ben tüm malzemelerimi tezgaha hazırladıktan sonra pişirmeye başlıyorum. O yüzden size de öyle anlatacağım. İster yapacağınız gün isterseniz bir gün önce kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayın.
Ardından doğradığımız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyin ve bu suyu da ara ara değiştirin ki onlar da aşurenizin rengini bozmasın.
Ben karanfili kaynatmak yerine bir elmaya saplayıp elmayla birlikte suya bırakıyorum. İkisinin aroması çok güzel oluyor
Aşure yapmaya başlarken nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayalım.
Buğdayı tencereye alalım, üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatalım. Daha sonra suyunu süzüp tekrar temiz su ile kaynatalım.
Buğdaylarımız iyice şişsin büyüsün.
Bu esnada büyükçe bir tencereye 2 litre süt ve 1, 5 kg şeker koyup ısınmaya bırakalım.
Yemeye hazır hale gelene kadar haşladığımız buğdaya 6-7 litre kadar su ekleyelim.
Fokur fokur kaynayan suya haşlanmış nohut, haşlanmış fasulye, hazırladığımız kayısı, incir, kuru üzümü, çubuk tarçınları ve karanfilli elmayı ekleyelim ve 15 dk kadar kaynatalım.
Daha sonra pirinç ve fındıkları ekleyip bir 10-15 dakika daha kaynatalım. Bu esnada kontrollü olarak su ekleyebilirsiniz ama 2 litre süt koyacağınızı da unutmayın.
Son olarak şekerli sütümüzü ve belli belirsiz birer tutam tuz ve karabiberi ve dilerseniz azıcık limon kabuğu rendesini ekleyip yaklaşık 15-20 dk daha süt kesilmeyecek şekilde sık sık karıştırarak kaynatalım.
Şimdiden elinize sağlık kesenize bereket.
Aşurenizi istediğiniz gibi badem, fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyip sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.Afiyet olsun.
Aşure Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
1,5 kilogram aşurelik buğday (9 bardak kadar)
1,5 çay bardağı pirinç (benim bardaklarım büyük ajda bardaklardan)
750 gram çiğ nohut (konserve veya daha önceden haşlamış olduğunuz nohut için 7-8 bardak)
750 gram çiğ kuru fasulye (konserve veya daha önceden haşlamış olduğunuz fasülye için 8-9 bardak)
600 gram kuru üzüm
300 gram kuru kayısı (gün kurusu ve malatya karışık kullandım)
300 gram kavrulmuş tuzsuz fındık
2-3 adet kabuk tarçın
10-15 adet karanfil (2 yemek kaşığı)
1-2 adet elma
10 litre sıcak su (yavaş yavaş kontrollü bir şekilde ekliyoruz)
2 litre sıcak süt
9 bardak toz şeker (yavaş yavaş ekleyerek damak tadına göre ayarlayabilirsiniz-1, 5 kilogram ediyor)
Bir çimdik tuz
Bir çimdik karabiber
Süslemek için;
1 adet büyükçe nar
300 gram kabuksuz badem
150 gram dövülmüş ceviz (yarım bardak)
100 gram kuş üzümü ve isteğe bağlı hindistan cevizi, antep fıstığı vb.
Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Aşure yapacağımız günün bir gün öncesinden buğday, nohut ve fasulyeyi suya koyalım. Eliniz değdikçe sularını değiştirelim.
Aşure hazırlıklarını yapmaya başlayınca buğdaya kaynar su dökerek de bekletebilirsiniz. Önemli olan bu ürünlerin aşuremize bulanıklık vermesini engellemek.
Ben tüm malzemelerimi tezgaha hazırladıktan sonra pişirmeye başlıyorum. O yüzden size de öyle anlatacağım. İster yapacağınız gün isterseniz bir gün önce kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayın.
Ardından doğradığımız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyin ve bu suyu da ara ara değiştirin ki onlar da aşurenizin rengini bozmasın.
Ben karanfili kaynatmak yerine bir elmaya saplayıp elmayla birlikte suya bırakıyorum. İkisinin aroması çok güzel oluyor
Aşure yapmaya başlarken nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayalım.
Buğdayı tencereye alalım, üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatalım. Daha sonra suyunu süzüp tekrar temiz su ile kaynatalım.
Buğdaylarımız iyice şişsin büyüsün.
Bu esnada büyükçe bir tencereye 2 litre süt ve 1, 5 kg şeker koyup ısınmaya bırakalım.
Yemeye hazır hale gelene kadar haşladığımız buğdaya 6-7 litre kadar su ekleyelim.
Fokur fokur kaynayan suya haşlanmış nohut, haşlanmış fasulye, hazırladığımız kayısı, incir, kuru üzümü, çubuk tarçınları ve karanfilli elmayı ekleyelim ve 15 dk kadar kaynatalım.
Daha sonra pirinç ve fındıkları ekleyip bir 10-15 dakika daha kaynatalım. Bu esnada kontrollü olarak su ekleyebilirsiniz ama 2 litre süt koyacağınızı da unutmayın.
Son olarak şekerli sütümüzü ve belli belirsiz birer tutam tuz ve karabiberi ve dilerseniz azıcık limon kabuğu rendesini ekleyip yaklaşık 15-20 dk daha süt kesilmeyecek şekilde sık sık karıştırarak kaynatalım.
Şimdiden elinize sağlık kesenize bereket.
Aşurenizi istediğiniz gibi badem, fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyip sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.Afiyet olsun.
Aşure Tarifi Fotoğraflı Yapılışı