Aşure Tanımı İçin Materyaller
1 su bardağı buğday ( Su bardağı ölçüsü 200 ml)
1/2 (yarım) su bardağı fasulye
1/2 (yarım) su bardağı nohut
2,5 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı pirinç
1 portakal kabuğu rendesi
1,5 su bardağından biraz az şeker (Arzuya nazaran azaltılıp çoğaltılabilir)
1/2 (yarım) su bardağı süt
1 Türk kahvesi fincanıyla fındık
1 Türk kahvesi fincanıyla badem
1 Türk kahvesi fincanıyla yer fıstığı
1 çimdik tuz
1 çimdik karabiber
5 adet karanfil
1/2 (yarım) çay bardağı su (Karanfili kaynatmak için)
7-8 adet kuru kayısı
7-8 adet kuru incir
1 çay bardağı kuru sarı üzüm
1/2 (yarım) çay bardağı kuş üzümü
Üzeri İçin
2-3 adet kuru kayısı
Nar
Antep fıstığı
Fındık
Badem
Kuş üzümü (Biraz suda bekletilmiş)
Tarçın
Aşure Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Bir gece evvel buğday, nohut ve fasulye farklı ayrı kaplarda suda bekletilir. Sonraki gün başka ayrı kaplarda pişirilir. (buğdayı aşureyi pişireceğim büyük tencerede haşladım. ) buğday kaynayınca birinci suyu dökülür, tekrar su konur.
Pişene kadar ek etmek için bir kenarda kaynar su hazır olmalı. Üçü de piştikten sonra fasulye ve nohutun suyu süzülür, buğdayın olduğu tencereye alınır.
Materyallerin üzerini bir parmak geçecek kadar su bulunan tencereye 2, 5 su bardağı sıcak su eklenir ve kaynamaya bırakılır.
İçine sırayla 1 yemek kaşığı pirinç, 2-3’e bölünen badem, fındık, yer fıstığı, portakal kabuğu rendesi, şeker, süt, azıcık tuz ve karabiber, karanfili içinde 3-4 dakika kaynatıp süzdüğümüz su (karanfil aşureye eklenmeyecek kaynadığı su kullanılacak) eklenir.
Kıvam alana kadar kaynatılır. (Aşurenin bekledikçe koyulaşacağı dikkate alınmalı ) altını kapatmaya yakın kuş üzümü, kuru sarı üzüm ve doğradığımız incir, kuru kayısı eklenir, 5 dakika daha kaynadıktan sonra tencerenin altı kapatılır.
Kuplara yahut kaselere alınan aşure fındık, fıstık, badem, biraz suda beklettiğimiz kuş üzümü, nar, kuru kayısı ile yahut dilediğiniz formda süslenir, tarçın serpilir ve servis edilir. Afiyet olsun
Not: Bu gereçle 8 kup aşure çıktı.
1 su bardağı buğday ( Su bardağı ölçüsü 200 ml)
1/2 (yarım) su bardağı fasulye
1/2 (yarım) su bardağı nohut
2,5 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı pirinç
1 portakal kabuğu rendesi
1,5 su bardağından biraz az şeker (Arzuya nazaran azaltılıp çoğaltılabilir)
1/2 (yarım) su bardağı süt
1 Türk kahvesi fincanıyla fındık
1 Türk kahvesi fincanıyla badem
1 Türk kahvesi fincanıyla yer fıstığı
1 çimdik tuz
1 çimdik karabiber
5 adet karanfil
1/2 (yarım) çay bardağı su (Karanfili kaynatmak için)
7-8 adet kuru kayısı
7-8 adet kuru incir
1 çay bardağı kuru sarı üzüm
1/2 (yarım) çay bardağı kuş üzümü
Üzeri İçin
2-3 adet kuru kayısı
Nar
Antep fıstığı
Fındık
Badem
Kuş üzümü (Biraz suda bekletilmiş)
Tarçın
Aşure Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Bir gece evvel buğday, nohut ve fasulye farklı ayrı kaplarda suda bekletilir. Sonraki gün başka ayrı kaplarda pişirilir. (buğdayı aşureyi pişireceğim büyük tencerede haşladım. ) buğday kaynayınca birinci suyu dökülür, tekrar su konur.
Pişene kadar ek etmek için bir kenarda kaynar su hazır olmalı. Üçü de piştikten sonra fasulye ve nohutun suyu süzülür, buğdayın olduğu tencereye alınır.
Materyallerin üzerini bir parmak geçecek kadar su bulunan tencereye 2, 5 su bardağı sıcak su eklenir ve kaynamaya bırakılır.
İçine sırayla 1 yemek kaşığı pirinç, 2-3’e bölünen badem, fındık, yer fıstığı, portakal kabuğu rendesi, şeker, süt, azıcık tuz ve karabiber, karanfili içinde 3-4 dakika kaynatıp süzdüğümüz su (karanfil aşureye eklenmeyecek kaynadığı su kullanılacak) eklenir.
Kıvam alana kadar kaynatılır. (Aşurenin bekledikçe koyulaşacağı dikkate alınmalı ) altını kapatmaya yakın kuş üzümü, kuru sarı üzüm ve doğradığımız incir, kuru kayısı eklenir, 5 dakika daha kaynadıktan sonra tencerenin altı kapatılır.
Kuplara yahut kaselere alınan aşure fındık, fıstık, badem, biraz suda beklettiğimiz kuş üzümü, nar, kuru kayısı ile yahut dilediğiniz formda süslenir, tarçın serpilir ve servis edilir. Afiyet olsun
Not: Bu gereçle 8 kup aşure çıktı.