Welcome to Master Theme!

Hi, join best forum. Feel the fun!

Kayıt OL

Ataturk ve geometri Ataturk bu kitabi neden yazmistir?

Modoratör

New member
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Konum
Türkiye

Atatürk ve geometri Atatürk bu kitabı neden yazmıştır?​

Atatürk’ün bu kitabı yazış nedeni olarak Türkçe matematik terimlerini önermesini gösteriyor. Buna, O’nun bilim, kültür ve eğitime verdiği önemi de katıyor. Elbette, bunlar da kabul edilebilir ve savunulabilir görüşlerdir. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu, söz konusu kitabın yeni bir basımını sunmaktadır.

Atatürk geometri kitabı yazdı mı?​

Geometri, Atatürk tarafından ilk defa Türkçe geometri terimleri kullanılarak 1936 yılının sonunda yazılmış olan 44 sayfalık kitap. Agop Dilaçar kitabın 1971 baskısına yazdığı önsözde, kitabın yazılış hikâyesini anlatır.

Atatürk matematikte neyi buldu?​

Atatürk matematikte neyi buldu?
İşte bu 44 sayfalık küçük kitapta boyut, uzay, yüzey, düzey, çap, yarıçap, kesek, kesit, yay, çember, teğet, açı, açıortay, içters açı, dışters açı, taban, eğik, kırık, çekül, yatay, düşey, dikey, yöndeş, konum, üçgen, dörtgen, beşgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkenar, yanal, yamuk, artı, eksi, çarpı, bölü.

TYT hangi ders hangi hocadan dinlenir?​

YKS (TYT-AYT) Youtube Kanal Önerileri
- MATEMATİK: Hocalara Geldik — Şenol Hoca — Ekol Hoca — Tonguç Akademi — Özel Öğrenci — Tokuş Hoca — Abdülaziz.
- FİZİK: Umut Öncül — Farklı Ders — Teknofem — Papatya Hoca — Kolay Fizik.
- KİMYA: Kimya Özel — Hocalara Geldik — Kimya Adası — Farklı Ders — Gülçin Hoca.

Matematik için hangi Youtube kanalı?​

Bıyıklı Matematik, Selim hocanın resmi Youtube kanalıdır. 9. 10. ve 11. sınıf öğrencileri için konu anlatım videolarının yanı sıra bol miktarda YKS öğrencileri için içerik barındıran harika bir kanal. Selim hoca, gerek anlatım tarzı gerekse işine hakimiyeti ile kesinlikle tavsiye edeceğim değerli hocalarımızdan biri.

Atatürk’ün dilimize kazandırdığı kelimeler nelerdir?​

Atatürk’ün dilimize kazandırdığı kelimeler nelerdir?
alan, artı, eksi, dikey, boyut, kesit, oran, teğet, uzay, yüzey, üçgen, dörtgen, beşgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkenar, yanal, yamuk, eşit, toplam, türev, yatay, er, gerekçe, subay, kurmay, kutsal, kıvanç, konut, ısı, esenlik, erdem, tüm.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Atatürk'ün geometri kitabını yazma sebepleri arasında Türkçe matematik terimlerinin kullanılmasını önermesi önemli bir rol oynamaktadır. Bu eylem, Atatürk'ün bilime, kültüre ve eğitime verdiği önemi vurgular. Aynı zamanda kitabın yayımlanması, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu tarafından yeni bir basım sunulması da Atatürk'ün geometriye verdiği değeri göstermektedir. Geometrinin Türkçe terimlerle açıklanmasının önemi, dilimize yapılan katkıların da altını çizmektedir.

Atatürk'ün 1936 yılında yazdığı Türkçe geometri kitabı, ülkemizde geometri alanında Türkçe kaynakların oluşturulması açısından büyük bir öneme sahiptir. Kitabın yayımlanmış bir basımının bulunması da bu eserin değerini artırmaktadır. Agop Dilaçar'ın kitaba yazdığı önsözde de kitabın yazılış hikayesi hakkında bilgi verilerek önemi vurgulanmıştır.

Atatürk'ün matematikte bulduğu terimler arasında boyut, uzay, yüzey, düzey, çap, yarıçap, kesek, kesit, yay, çember, teğet, açı, açıortay, içters açı, dışters açı, taban, eğik, kırık, çekül, yatay, düşey, dikey, yöndeş, konum, üçgen, dörtgen, beşgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkenar, yanal, yamuk, artı, eksi, çarpı, bölü gibi temel terimler bulunmaktadır. Bu terimler, Atatürk'ün Türkçe matematik terminolojisine katkı sağlamış ve dilimize kazandırdığı önemli kelimeler arasındadır.

Atatürk'ün dilimize kazandırdığı kelimeler arasında yer alan alan, artı, eksi, dikey, boyut, kesit, oran, teğet, uzay, yüzey, üçgen, dörtgen, beşgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkenar, yanal, yamuk, eşit, toplam, türev, yatay, er, gerekçe, subay, kurmay, kutsal, kıvanç, konut, ısı, esenlik, erdem, tüm gibi kelimeler dilimizin zenginleşmesine ve modernleşmesine büyük katkı sağlamıştır. Bu kelimeler, Atatürk'ün Türkçe diline verdiği önemin ve dilde millileşme çabalarının bir yansımasıdır.
 

Benzer konular

Geometri terimlerini kim buldu? 17. yüzyılın başlarında, geometride iki önemli gelişme vardı. Bunlardan ilki ve en önemlisi, René Descartes (1596-1650) ve Pierre de Fermat (1601-1665) tarafından analitik geometri veya koordinat ve denklemlerle geometrinin oluşturulmasıydı. Mustafa Kemal geometri...
Cevaplar
1
Görüntüleme
3
  • Öneri
Atatürk yazdığı geometri kitabı Geometri (Atatürk) Geometri kitabı, Atatürk tarafından ilk kez Türkçe geometri terimleri kullanılarak 1936 yılının sonunda yazılmış olan 44 sayfalık kitap Agop Dilaçar kitabın 1971 baskısına yazdığı önsözde, kitabın yazılış hikâyesini anlatır 1936 yılının...
Cevaplar
1
Görüntüleme
4
Terim sayılarının toplamı nasıl bulunur? Terim sayısı toplamı nasıl hesaplanır Bir dizide yer alan sayıların toplamını bulmak için genel bir formül kullanılır. Sayılar 1’den başlıyor ve ardışık ise n.(n + 1) / 2 formülü işimize yarayacaktır. Bu formülle birçok basit soruyu rahatlıkla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
2
Geometrinin diğer adı nedir? Geometri (eski adı Hendese), matematiğin uzamsal ilişkiler ile ilgilenen alt dalıdır. Geometrik hesaplama nasıl yapılır? Temel olarak, sayıları tamamen çarpıyoruz ve çarpılan sayıların n’inci kökünü alıyoruz; burada n, toplam veri değeri sayısıdır. Örneğin: 3 ve 1...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Özel Dörtgenler yamuk nedir? Yamuk, iki kenarı paralel olan dörtgen. Paralel olan kenarlarına “yamuğun tabanları”, paralel olmayan kenarlarına ise “yanal kenarlar” adı verilir. Dik yamuk özellikleri nelerdir? Dik yamuk özellikleri nelerdir? Geometri dersindeki yamuk konularından son başlık olan...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips