Atık pillerdeki tehlikeli maddeler ve etkileri nelerdir?
Pillerin içinde civa, kurşun, nikel gibi ağır metaller bulunur. Son yıllarda artan pil kullanımı insan sağlığı ve çevre için potansiyel tehlike oluşturmaktadır. Bunlar, hem çevre hem de insan sağlığı açısından zehirli maddelerdir. Atık pillerin çöpe atılması çevre kirliliğine yol açar ve insan sağlığına zarar verir.Atık pillerin ayrı toplanmasının sebebi nedir?
Atık pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler çöp depolama alanlarında yeraltı sularına ve toprağa karışarak kirlilik yaratmaktadır. Bu nedenle, atık pillerin geri kazanımı yoluyla doğal kaynakların verimli kullanımını artırmak için tükenen piller çevreye veya çöpe atılmamalıdır.
Pillerin çevreye verdiği zararlar nelerdir?
Pillerin içinde bulunan cıva, kurşun, mangan, lityum, nikel gibi elementler, aslında bu zararı doğrudan veren. Bu maddelerin toprağa karışması demek, yer altı sularına karışması ve buradan da bizzat evimize yeniden girmesi demek. Sadece evimize değil sulara karışarak deniz canlıların da hayatını tehlikeye atar.
Atık pillerdeki tehlikeli maddeler nelerdir?
Atık Pillerin Çevreye EtkileriPil atıkları çevreyi neden kirletir bu kirliliği önlemek için neler yapmalıyız?
Cevap: Atık pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler vahşi çöp depolama alanlarından sulama sularına ve toprağa karışarak çevre kirliliği yaratabilir. Onları çöp kutuları ya da geri dönüşüm kutularına atmalıyız. Atık pil kutuları bu iş için vardır.
Pilleri neden doğaya atmamalıyız?
Atık pillerin çevreye ve insan sağlığına oluşturduğu tehlike, cıva ve kadmiyumun da arasında bulunduğu, içerdikleri bu ağır ve yarı ağır tabir edilen metallerden kaynaklanıyor. Sadece nikel/kadmiyum türü şarjlı pillerin içerisinde bulunan kadmiyum maddesinin piller içerisindeki oranını azaltmak mümkün değil.