Ayvalı Kış Güneşi Turtası (Ekşili Kıyır Kıyır) Tarifi İçin Malzemeler
200 gram margarin ya da tereyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
Yarım çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta
2 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı dolusu nişasta
1 paket vanilya
3-3,5 su bardağı un
Dolgusu için;
2 tane büyük boy ayva (Yada 3 orta boy)
1 çay bardağı şeker
1 limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı tarçın
Üzerine;
Pudra şekeri
Ayvalı Kış Güneşi Turtası (Ekşili Kıyır Kıyır) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Ayvalar soyulur temizlenir ve dilimlendikten sonra rendenin iri tarafı ile rendelenir.
Tavaya ayvalar alınır ve şeker eklenerek suyunu salıp çekene kada orta ateşte pişirilir. Kapağı kapatılır ara ara karıştırılır.
Pişince limon rendesi ve tarçın atılıp bir iki tur çevirip kapatılır.
Kaba yumuşamış tereyağı, pudra şekeri alınarak spatula ile karıştırılır. Daha sonra üzerine sıvı yağ, yoğurt, yumurta, nişasta, vanilya ve sirke alınıp spatula ile karıştırmaya devam edilir.
En son kontrollü şekilde un eklenerek spatula ile toparlanır. Biraz toparlanınca tezgaha alınıp el ile yoğrulur. Ele pek yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir (Devamlı un eklemesi yapmayın sert bir turta olur).
Hamur 2 yağlı kağıt arasında 30 cm kadar açılır. Daha sonra üzerine servis tabağı alınarak kenarları yuvarlak kesilir.
Tabak üzerinden alınır. Daha sonra biraz daha küçük bir tabak kapatılıp kenarlarından bıçak yardımıyla şeritler kesilir.
Tabak alınır ve ilk şerit alınıp ortaya doğru kapatılır. Daha sonra yanındaki şerit diğerinin üzerine kapatılır.
Sonra 3. Sıradaki şerit atlanır ve 4. Sıradaki şeridin ucu diğerlerinin üzerine getirilir. Daha sonra 3. Sıradaki şerit kapatılır ve örgü yapılır (Resimden daha net anlaşılıyor)
Örgünün iç kısmından uçlara parmakla bastırılır ve kenarlar hamura iyice sabitlenir. İçine ayva dolgusu yerleştirilir.
Kalan hamur tekrar yuvarlanıp açılır. Üzerine kapak bastırılıp yuvarlaklar elde edilir. Çıkan yuvarlaklar tutanın üzerine yerleştirilir.
Önceden ısıtılan 180 derece fırında renk alana kadar pişirilir. Üzerine pudra şekeri serpilip servis edilir. Afiyet olsun
Ayvalı Kış Güneşi Turtası (Ekşili Kıyır Kıyır) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
200 gram margarin ya da tereyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
Yarım çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta
2 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı dolusu nişasta
1 paket vanilya
3-3,5 su bardağı un
Dolgusu için;
2 tane büyük boy ayva (Yada 3 orta boy)
1 çay bardağı şeker
1 limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı tarçın
Üzerine;
Pudra şekeri
Ayvalı Kış Güneşi Turtası (Ekşili Kıyır Kıyır) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Ayvalar soyulur temizlenir ve dilimlendikten sonra rendenin iri tarafı ile rendelenir.
Tavaya ayvalar alınır ve şeker eklenerek suyunu salıp çekene kada orta ateşte pişirilir. Kapağı kapatılır ara ara karıştırılır.
Pişince limon rendesi ve tarçın atılıp bir iki tur çevirip kapatılır.
Kaba yumuşamış tereyağı, pudra şekeri alınarak spatula ile karıştırılır. Daha sonra üzerine sıvı yağ, yoğurt, yumurta, nişasta, vanilya ve sirke alınıp spatula ile karıştırmaya devam edilir.
En son kontrollü şekilde un eklenerek spatula ile toparlanır. Biraz toparlanınca tezgaha alınıp el ile yoğrulur. Ele pek yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir (Devamlı un eklemesi yapmayın sert bir turta olur).
Hamur 2 yağlı kağıt arasında 30 cm kadar açılır. Daha sonra üzerine servis tabağı alınarak kenarları yuvarlak kesilir.
Tabak üzerinden alınır. Daha sonra biraz daha küçük bir tabak kapatılıp kenarlarından bıçak yardımıyla şeritler kesilir.
Tabak alınır ve ilk şerit alınıp ortaya doğru kapatılır. Daha sonra yanındaki şerit diğerinin üzerine kapatılır.
Sonra 3. Sıradaki şerit atlanır ve 4. Sıradaki şeridin ucu diğerlerinin üzerine getirilir. Daha sonra 3. Sıradaki şerit kapatılır ve örgü yapılır (Resimden daha net anlaşılıyor)
Örgünün iç kısmından uçlara parmakla bastırılır ve kenarlar hamura iyice sabitlenir. İçine ayva dolgusu yerleştirilir.
Kalan hamur tekrar yuvarlanıp açılır. Üzerine kapak bastırılıp yuvarlaklar elde edilir. Çıkan yuvarlaklar tutanın üzerine yerleştirilir.
Önceden ısıtılan 180 derece fırında renk alana kadar pişirilir. Üzerine pudra şekeri serpilip servis edilir. Afiyet olsun
Ayvalı Kış Güneşi Turtası (Ekşili Kıyır Kıyır) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı