Son konular

Bafra Pidesi

theking

Yeni Üye
Tepkime
16
Yaş
35
Coin
175,520
Bafra Pidesi Tanımı İçin Gereçler

Hamuru için;
5 su bardağı un (250 ml bardakla)
1 çorba kaşığı kuru maya
1 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı tereyağ
2,5 su bardağı ılık su
Harcı için;
700 gram kıyma
4 tane orta uzunluk soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı su
( kıyma yağsızsa 1 yemek kaşığı tereyağ)
Üzerine sürmek için;
Tereyağ

Bafra Pidesi Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
Unumuzu eleyelim, bir kaba alıp ortasında çukur oluşturalım.
Tuzunu hamurlarının üzerine serpelim.
Oluşturduğunuz çukura bir bardak su dökelim ve içerisine mayamızı koyup elimizle eritelim.
Suyun içerisine tereyağını da alalım ve elimizle eritelim.
Yoğurdumuzu da bu karışma ekleyelim ve elimizle eritelim.
Etrafındaki undan yavaş yavaş alarak hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
Kalan bir buçuk bardak suyu azar azar ek edelim.
Yumuşak kıvamlı ele çok yapışmayan bir hamur elde edelim.
Ununuza ve bardak büyüklüğünüze nazaran suyun hepsini kullanmayabilir ya da daha fazla suya muhtaçlık duyabilirsiniz.
Suyunu hamurun kıvamına nazaran ayarlamalısınız.
Hamur kabımızın ağzını kapatalım ve üzerini örterek mayalanmaya bırakalım.
Öteki tarafta tavamızı ısıtalım.
Kıymalarımızı elimizle bölerek sıcak tavanın içine koyalım.
Daima karıştırarak güzelce suyu çekene kadar kavuralım.
Soğanlarımızı küçük küçük doğrayalım ve kavrulan kıymamızın üzerine alıp kavurmaya devam edelim.
Soğanlarımız rengini değiştirip şeffaf bir renk aldığında üzerine yarım bardak suyu ek edip karıştıralım.
Ağzını kapatarak altını yarıma alalım ve 30 dakika kadar pişirelim.
Altını kapatıp tuz ve karabiberini ek edip güzelce karıştıralım.
Hamurumuz gelince havasını alalım ve 12 eşit modüle bölelim. (100 gramlık bezeler oluyor).
Hamurlarımızı uzunlamasına açalım ve harcımızdan koyup ağzı açılmayacak biçimde sıkıca kapatalım.
Evvelce alt üst ayarda ısıtılmış 230 derece fırında 15 dk pişirelim.
Fırından çıkardığımız üzere üzerine tereyağ sürelim.
Sıcak servis edelim.
Püf noktaları;
Kıymayı kesinlikle yağlı kıyma alın. Mümkünse kaburga kıyması olsun. Şayet yağsız kıyma aldıysanız kesinlikle içerisine 1 yemek kaşığı tereyağ ek edin.
Suyunu azar azar ek edin. Hem hamurun kıvamını ayarlamak hem de açarken kolay açmak için değerli.
Harcı büsbütün pişirdikten sonra altını kapatıp baharatlarını o denli atın ve karıştırarak demlenmeye bırakın. Bu sayede baharatların lezzetini daha çok alacaksınız. Bunu tüm harçlarda ( börek harcı, dolma harcı vb) bu formda yapabilirsiniz.
Soğanı ne kadar bol olursa lezzeti o kadar hoş oluyor. 700 gram kıymaya 700 gram soğan üzere düşünebilirsiniz. Soğanlarınızın büyüklüğünü ona nazaran belirleyebilirsiniz.
Üzerine tereyağ sürerken cömert davranın, lezzetini ve çıtırlığını sıcakken sürdüğünüz tereyağdan alacak
Afiyet olsun

Bafra Pidesi Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
 
Üst Alt