Modoratör
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Başlangıç hızı nedir?
Başlangıç hızı bütün tepkimelerde en yüksektir. Zaman içerisinde anlık hız sürekli azalır. Tepkimenin başlangıcından sonuna kadar hesaplanan ortalama hız da başlangıç hızından küçük, anlık hızlardan ise büyük veya küçük olabilir. Homojen fazlı tepkimeler, tepkimedeki bütün maddelerin aynı fazda olduğu tepkimelerdir.Hangi tepkime daha hızlı?
TEPKİME HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER : İyonlar arasındaki tepkimeler, nötr atomlar arasındaki tepkimelerdenv daha hızlıdır. Zıt yüklü iyonlar arasında gerçekleşen tepkimeler aynı yüklü iyonlarv arasında gerçekleşen tepkimelere göre daha hızlıdır.Tepkime hızı nasıl azaltılır?
Tepkime hızı nasıl azaltılır?Gaz fazındaki tepkimelerde basıncın artmasıyla (hacim azalması) tepkime hızı artar, basıncın azalmasıyla (hacim artması) tepkime hızı azalır.
Tepkime hızını ne değiştirir?
Madde derişiminin artması reaksiyon hızının artışına sebep olur. Tepkime hız sabiti (k) derişimle değişmez. Sıcaklığın arttırılması ile taneciklerin ortalama kinetik enerjileri ve tanecik hızları arttırılmış olur. Sıcaklık arttığında birim zamanda etkin çarpışma sayısı artar ve tepkime hızı artmış olur.Sıcaklık tepkime verimini etkiler mi?
Sıcaklığın arttırılması ile taneciklerin ortalama kinetik enerjileri ve tanecik hızları arttırılmış olur. Sıcaklık arttığında birim zamanda etkin çarpışma sayısı artar ve tepkime hızı artmış olur.Tepkime hızını hangi adım belirler?
Tepkime hızını hangi adım belirler?Birden fazla adımda gerçekleşen tepkimelere mekanizmalı tepkimeler denir. 1. Tepkime hızını yavaş basamak belirler. 2. Aktifleşme enerjisi büyük olan yavaş basamak, küçük olan hızlı basamaktır.
Bir tepkimenin hızı en yavaş basamak tarafından belirle- nir. Buna göre, hızı k[NOCl2] . [NO] şeklinde olmalıdır. Yavaş basamağın aktifleşme enerjisi daha büyüktür.
Tepkime mekanizmasını ne değiştirir?
Tepkime mekanizmasını ne değiştirir?Gaz fazındaki tepkimelerde basıncın artmasıyla (hacim azalması) tepkime hızı artar, basıncın azalmasıyla (hacim artması) tepkime hızı azalır. Tepkimeye girdiği gibi tepkime sonunda miktarı değişmeden çıkan maddelere katalizör denir.