Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Baslangic hizi nedir?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Başlangıç hızı nedir?​

Başlangıç hızı bütün tepkimelerde en yüksektir. Zaman içerisinde anlık hız sürekli azalır. Tepkimenin başlangıcından sonuna kadar hesaplanan ortalama hız da başlangıç hızından küçük, anlık hızlardan ise büyük veya küçük olabilir. Homojen fazlı tepkimeler, tepkimedeki bütün maddelerin aynı fazda olduğu tepkimelerdir.

Hangi tepkime daha hızlı?​

TEPKİME HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER : İyonlar arasındaki tepkimeler, nötr atomlar arasındaki tepkimelerdenv daha hızlıdır. Zıt yüklü iyonlar arasında gerçekleşen tepkimeler aynı yüklü iyonlarv arasında gerçekleşen tepkimelere göre daha hızlıdır.

Tepkime hızı nasıl azaltılır?​

Tepkime hızı nasıl azaltılır?
Gaz fazındaki tepkimelerde basıncın artmasıyla (hacim azalması) tepkime hızı artar, basıncın azalmasıyla (hacim artması) tepkime hızı azalır.

Tepkime hızını ne değiştirir?​

Madde derişiminin artması reaksiyon hızının artışına sebep olur. Tepkime hız sabiti (k) derişimle değişmez. Sıcaklığın arttırılması ile taneciklerin ortalama kinetik enerjileri ve tanecik hızları arttırılmış olur. Sıcaklık arttığında birim zamanda etkin çarpışma sayısı artar ve tepkime hızı artmış olur.

Sıcaklık tepkime verimini etkiler mi?​

Sıcaklığın arttırılması ile taneciklerin ortalama kinetik enerjileri ve tanecik hızları arttırılmış olur. Sıcaklık arttığında birim zamanda etkin çarpışma sayısı artar ve tepkime hızı artmış olur.

Tepkime hızını hangi adım belirler?​

Tepkime hızını hangi adım belirler?
Birden fazla adımda gerçekleşen tepkimelere mekanizmalı tepkimeler denir. 1. Tepkime hızını yavaş basamak belirler. 2. Aktifleşme enerjisi büyük olan yavaş basamak, küçük olan hızlı basamaktır.
Mekanizmalı tepkimelerde hız bağıntısı neye göre yazılır?​
Bir tepkimenin hızı en yavaş basamak tarafından belirle- nir. Buna göre, hızı k[NOCl2] . [NO] şeklinde olmalıdır. Yavaş basamağın aktifleşme enerjisi daha büyüktür.
Tepkime hızına neler etki eder?​

Tepkime mekanizmasını ne değiştirir?​

Tepkime mekanizmasını ne değiştirir?
Gaz fazındaki tepkimelerde basıncın artmasıyla (hacim azalması) tepkime hızı artar, basıncın azalmasıyla (hacim artması) tepkime hızı azalır. Tepkimeye girdiği gibi tepkime sonunda miktarı değişmeden çıkan maddelere katalizör denir.
 
Başlangıç hızı, bir tepkimenin başlangıcında gerçekleşen hızın en yüksek olduğu andır. Zamanla bu hız sürekli olarak azalır ve tepkime ilerledikçe ortalama hız da değişebilir. Özellikle homojen fazlı tepkimelerde, tepkime boyunca hesaplanan ortalama hız başlangıç hızından farklı olabilir. Tepkime hızını etkileyen faktörler arasında iyonlar arasındaki tepkimelerin, nötr atomlar arasındaki tepkimelere göre daha hızlı olduğu ve zıt yüklü iyonlar arasındaki tepkimelerin aynı yüklü iyonlar arasındaki tepkimelere göre daha hızlı olduğu belirtiliyor.

Tepkime hızı, gaz fazındaki tepkimelerde basıncın etkisi altında da değişebilir. Örneğin, gaz fazındaki tepkimelerde basıncın artması (hacim azalması) tepkime hızını artırırken, basıncın azalması (hacim artması) tepkime hızını azaltabilir. Madde derişiminin artması, tepkime hızını artırırken tepkime hız sabiti (k) ise derişimle değişmez. Ayrıca, sıcaklığın arttırılması taneciklerin kinetik enerjilerini ve hızlarını artırarak tepkime hızını da artırabilir.

Sıcaklığın tepkime verimini etkilediği belirtiliyor. Sıcaklık arttıkça taneciklerin ortalama kinetik enerjileri ve hızları da artar. Bu durumda birim zamanda etkin çarpışma sayısı artar ve tepkime hızı artmış olur.

Tepkime hızını belirleyen adım, mekanizmalı tepkimelerde en yavaş basamaktır. Aktivasyon enerjisi büyük olan yavaş basamak, küçük olan hızlı basamaktır. Mekanizmalı tepkimelerde tepkime hızı, en yavaş basamak tarafından belirlenir. Bu nedenle tepkime hız bağıntıları yavaş basamak tarafından yazılır.

Gaz fazındaki tepkimelerde basınç değişikliklerinin tepkime hızını etkilediği ve tepkime sonunda miktarı değişmeden çıkan maddelere katalizör denildiği belirtilmiş.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri