Chia Tohumlu, Ekşi Mayalı Çavdar Ekmeğimiz (El Değmeden)

Konuyu Yükselt

theking

Yeni Üye
Katılım
31 Ocak 2020
Mesajlar
2
Tepkime
15
Puanları
38
Yaş
35
Coin
175,519
Chia Tohumlu, Ekşi Mayalı Çavdar Ekmeğimiz (El Değmeden) Tanımı İçin Materyaller
2 yemek kaşığı ekşi maya
1 tepeleme çay kaşığı faal kuru maya, (bende pakmayanın ki vardı)
3 su bardağı ılık çeşme suyu
2 su bardağı çavdar unu
3 su bardağı tam buğday unu
1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tepeleme çay kaşığı chia tohumu
1 çay kaşığı keten tohumu
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı zerdeçal
Üzeri için;
2 yemek kaşığı su
1 tatlı kaşığı chia tohumu
1 tatlı kaşığı keten tohumu (arzu edilirse mavi haşhaşta kullanılır)

Chia Tohumlu, Ekşi Mayalı Çavdar Ekmeğimiz (El Değmeden) Tanımı Yapılışı

2, 5 bardak suyumuz yoğurma kabımıza alınır üzerine 2 dolu yemek kaşığı ekşi maya ve 1 tepeleme çay kaşığı kuru maya ek edilir ıspatula ile karıştırılır (kullandığımız materyaller metal olmamalıdır).
Bir su bardağı unumuz ek edilir ıspatula ile karıştırılır kalan unlarımız da yavaş yavaş karıştırılarak ek edilir elimizi hiç değdirmiyoruz ıspatulamızla alttan üste yanlışsız ekmek hamurumuzu çırpma hareketleri ile özleşene kadar kendini toparlayana kadar 10 dakika civarı yoğuruyoruz.
Yoğurma kabımızın kapağını kapatıp hamurumuz iki katını çıkana kadar mayalandırıyoruz.
Mayalanma müddeti odasına nazaran değişebilir süreyi siz kendiniz ayarlayın lakin en az bir 2 saat mayalanmalıdır.
Daha sonra hamurumuzun üzerine tuzumuzu zeytinyağı zerdeçalı zencefil chia tohumu keten tohumu diğer içine koymak istediğiniz baharat ya da gereç varsa onları da koyuyoruz.
Katlama tekniği ile yeniden spatula yardımıyla alttan üste hamurumuzu katlayarak gereçlerin uygunca karışmasını sağlıyoruz bir çay bardağı kadar unu hamurumuzun etrafına serpiştiriyoruz tekrar spatularımızla unla birlikte hamurun altına gerçek hareketlerle hamurumuzu toparlanıyoruz yapışkanlığı gidiyor altı üstü unlu kalıyor.
Daha sonra kalıbımıza yağlı kağıdımızı buruşturup açarak yerleştiriyoruz unla topladığımız ekmek hamurumuzu kalıbımıza yerleştiriyoruz. (kağıt kullanmak istemiyorsak kalıbı mızı güzelce yağlamamız gerekir)
Ben gece 12’de yapmıştım konut biraz serin sabaha kadar mayalandı.
Şayet meskenimiz sıcaksa çabucak pişirmek istemiyorsak buzdolabında bekletebilirsiniz ben gece yapmıştım sabaha kadar oda ısısında bekledi mart ayında olduğumuz için taşmadan kalıbın ağzına kadar kabardı.
Ekmeğimizin üzerine fırçayla nazik hareketlerle bastırmadan suyumuzu her tarafında sürüyoruz gazını almak için ucu keskin bir bıçakla birkaç yerinden çizikler atıyoruz .
Üzerini chia tohumu ve keten tohumuyla süslüyoruz (buzdolabında bekletirseniz oda ısısına gelene kadar bekletip o denli fırına atınız).
Fırınımızı evvelden en son ısısına kadar alt, üst ayarında ısıtın benim fırınım 220 dereceydi kızgın fırına ekmeğimizi koyuyoruz.
25 dakika sonra fırının ısısını 200 dereceye indiriyoruz üstü daha fazla kurumaması için fırına sağlam bir kabın içerisine bir bardak su koyup fırın en altına yerleştiriyoruz .
Denetimli formda 20 dakika daha pişiriyoruz kürdan testimizi yapıyoruz .
Pak çıkarsa ekmeğimizi kalıptan mutfak bezimize çıkarıp 15-20 dakika sararak dinlendiriyoruz.
Afiyet olsun .
 

Similar threads

  • Soru
Pratik Tohumlu Çavdar Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler 250 gram çavdar unu 250 gram tam buğday unu 3 yemek kaşığı zeytinyağı 1 paket ekşi maya 1,5 yemek kaşığı ay çekirdeği içi 1,5 yemek kaşığı keten tohumu 1,5 yemek kaşığı chia tohumu 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı şeker 1,5 su bardağı ılık su...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Yulaflı Keten Tohumlu Grissini (Ekşi Mayalı Atıştırmalık) Tanımı İçin Malzemeler Hamur için 1 su bardağı ekşi maya 1 su bardağı tam bugday unu Yarım çay bardağı zeytinyağ 2 yemek kaşığı süzme yoğurt (yada labne peynir) 1 tatlı kaşığı kavrulmuş susam 1 çay kaşığı tuz Ön malzemeler 2 yemek kaşığı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
  • Soru
Ekşi Mayalı Ekmek Tanımı İçin Gereçler 1 su bardağı ekşi maya 2 su bardağı ılık su 500 gram istenilen un 1 tatlı kaşığı tuz Ekşi Mayalı Ekmek Tanımı Yapılışı Ekşi maya üretiminden başlayalım.Yarım çay bardağı içme suyunu ve 1 çay bardağı unu cam bir kavonozda her gün tıpkı ölçüyle tahta...
Cevaplar
0
Görüntüleme
29
  • Soru
Chia Tohumlu Kraker Tanımı İçin Materyaller 1 tam yumurta + 1 adet yumurta sarısı 1+1/2 (yarım) su bardağı tam buğday unu 1/2 (yarım) su bardağı galeta unu 1 yemek kaşığı chia tohumu 1 yemek kaşığı su 1 çay kaşığı sarımsak tozu 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı italyan baharatı 1 çay kaşığı kırmızı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Ekşi Mayalı Tam Çavdar Ekmeği Tanımı İçin Malzemeler 400 gr tam çavdar unu 340 gram su 8 gr tuz 200 gr ekşi maya 25 gr keten tohumu 20 gr ayçekirdeği 1 yemek kaşığı pekmez Ekşi Mayalı Tam Çavdar Ekmeği Tanımı Nasıl Yapılır? Not EkleTarifi Yazdır Karıştırma kabına bütün gereçleri ekleyip...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
Üst Alt