Son konular

Çıtır ve Katkatlığı Mükemmel Samsa Böreği (Kıymalı Özbek Çöreği)

theking

Yeni Üye
Tepkime
16
Yaş
35
Coin
175,520
Çıtır ve Katkatlığı Eksiksiz Samsa Böreği (Kıymalı Özbek Çöreği) Tanımı İçin Materyaller
1 su bardağı su
1/2 (yarım) su bardağı süt
1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta (sarısı üzerine )
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un (4-5 su bardağı)
İç materyali için :
Kıyma (300-400gr)
2 adet orta uzunluk soğan
1 er çay kaşığı tuz, karabiber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Ortalara sürmek için:
100 gram eritilmiş margarin

Çıtır ve Katkatlığı Kusursuz Samsa Böreği (Kıymalı Özbek Çöreği) Tanımı Yapılışı

Yoğurma kabımıza 4 su bardağı unumuzu alıp ortasını çukur yaparak yumurtanın beyazını ,sıvıları ve tuzu karıştırıp unuda yavaş yavaş karıştırarak yoğuralım.
Kalan bir bardak unumuzu denetimli ekleyelim hamurumuz kulak göğsü kıvamında olmalıdır.
Üzeri kapatılıp hamur dinlenmeye bırakılır.
Soğanlar küçücük küçücük doğranır.
Tavamıza yağımızı kızdırıp soğanlar eklenip kavrulur.
Yeteri kadar kavrulunca kıyma eklenip karıştırılır.
Baharatları ve tuz eklenip tavamızın kapağı kapatılır, kendi suyunu çekene kadar iç harcımız pişirilir.
Pişip suyunu çeken iç harcımızın kapağını açıp soğumaya bırakalım.
Ortalara sürmek için tereyağı ya da margarini eritelim ılınmaya bırakalım.
Dinlenen hamurumuzu ikiye bölüp beze haline getirelim.
Çok fazla un kullanmadan bezemizi oklava yardımıyla açalım ve kenara alalım.
Öteki bezemizi de açabildiğimiz kadar açıp ılınan yağımızdan fırça yardımıyla üzerine her yerine gelecek halde sürelim.
Açıp kenara aldığımız yufkamızı yağladığımız hamurun üzerine oklava yardımıyla örtelim ve yağlama sürecini tekrar edelim.
Kenarından başlayarak dolayıp rulo haline getirelim ortadan ikiye bölüp bir tepsi yahut tabağa yerleştirip buzluğa 10 dakika kaldıralım.
Bu süreç böreğimize biçim vermenizde işimize yarayacak ve daha kolay, düzgün kesilmesini sağlayacak.
Buzluktan çıkardığımız hamurları bir bıçak yardımıyla iki parmak kalınlığında kesip kenara alalım ve hamurumuz bitene kadar bu süreci uygulayalım.
Kestiğimiz hamurlarımızı merdane yardımıyla açıp iç harçtan koyarak zarf formunda kapatıp aksi çevirerek yağlanmış tepsimize dizelim ve tüm hamurlarımıza bu süreci uygulayalım.
Kalan eritilmiş yağımız varsa onunla birlikte yumurta sarımızı çırparak sürelim.
Evvelce ısıtılmış 180 derece fırınımızda altı üstü kızarana kadar yaklaşık 45 – 50 dakika denetimli olarak pişirelim. Her fırının pişirme müddeti farklıdır.
Fırından çıkınca üzeri yumuşak olsun istiyorsanız nemli bir bez kapatalım üzerlerine, çıtır çıtır istiyorsanız bu süreci yapmayın.
Deneyeceklere kolay gelsin, yiyenlere şifa olsun.

bu tanımı patatesli yahut dilediğiniz diğer bir harçla yapabilirsiniz.
 
Üst Alt