Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Creutzfeldt Jakob hastaligi bulasici mi?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Creutzfeldt Jakob hastalığı bulaşıcı mı?​

Yaklaşık olarak bir yıl içerisinde 0 ölümle sonuçlanmaktadır. Bireyler arasında bulaşıcılığına dair bir kanıt bulunmamakla beraber, kornea nakili, elektrot implantları, beyin (sert) zarı nakli, büyüme hormonu kullanımına bağlı bireyler arası iletim durumlarının mümkün olabileceğine yönelik yargılar mevcut.

Jacobs hastalığı nasıl bulaşır?​

JCH, en sıklıkla etkilenmiş hayvanın etinin yenmesiyle insanlara geçer. Diğer geçiş yolu da özellikle sağlık personelinin hasta insanlara ait kanla temasıyla veya organ nakli ile olabilir. Hastalığın en nadir görülen nedeni de ailesel geçiştir. Bazı ailelerde bu hastalık genetik olarak taşınır.

Creutzfeldt Jakob hastalığı genetik mi?​

Creutzfeldt Jakob hastalığı genetik mi?
Creutzfeldt-Jacob hastalığı olan kişilerin ’inden daha azının ailesinde hastalık veya bu hastalıkla ilgili bir genetik mutasyon vardır. Bu tip ailesel Creutzfeldt-Jacob hastalığı olarak adlandırılır. Bu hastalığa sebep olan mutasyonlar PRNP geninde meydana gelir ve otozomal baskındır.

Deli dana hastalığı nasıl teşhis edilir?​

Deli dana hastalığının tanısı tomografi ya da manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi yöntemler ile kesin olarak konulamaz. Bu yüzden de beyin biyopsisi ya da kanda prion proteinlerine karşı antikor olup olmadığını araştırmak için kan tahlili istenir.

Prion hastalığı bulaşıcı mı?​

Nükleik asitlerden (DNA, RNA) yoksun olan prionlar en küçük virüslerden bile en az 100 kat daha küçüktür. Ne virüs, ne bakteri olan, sinir sistemi hücrelerinde doğal olarak üretilen normal proteinlerin, değişerek oluşturduğu, izole, bulaşıcı, patojen ve infekte etme yetisine sahip proteinlerdir.

Prion hastalıklarının tüm dünyada insanlarda en yaygın olarak görülen formu nedir?​

Prion hastalıklarının tüm dünyada insanlarda en yaygın olarak görülen formu nedir?
İnsanlarda prion hastalıklarının en sık görülen formu, her yaştaki ve etnik gruptaki, kadın ve erkekleri etkileyen, sCJD’dir. PRNP geninin, metionin ve valin polimorfik bölümlerinin, sporadik, iatrojenik ve variant CJD duyarlı- lığını etkilediği tespit edilmiştir.

Scrapie hastalığı neden olur?​

Bir çok ülkenin scrapie izleme programlarının olmaması sebebiyle de hastalık durumları bilinmemektedir. Hastalığın etkeni; konakçının normal prion proteini ile reaksiyona giren ve inaktivasyona dirençli anormal bir prion proteindir.

Prion nasıl oluşur?​

Ne virüs, ne bakteri olan, sinir sistemi hücrelerinde doğal olarak üretilen normal proteinlerin, değişerek oluşturduğu, izole, bulaşıcı, patojen ve infekte etme yetisine sahip proteinlerdir.

Deli dana insana nasıl bulaşır?​

Deli dana insana nasıl bulaşır?

Deli dana hangi hayvanlarda bulunur?​

Ergin sığırların merkezi sinir sistemini etkileyen, kronik seyirli bir hastalığıdır. İhbarı mecburi hastaklıklar sınıfında yer alır. Hasta sığırların hareketleri anormal olduğu için “Deli Dana Hastalığı (Mad Cow disease)” da denilmektedir. Hastalık etkeni ‘Prion’ adı verilen infektif bir proteindir.

Prion hastalığı nasıl bulaşır?​

Prion hastalıkları hem kalıtımsal hem de bulaşıcı olabilir. Prionlar, bir memeli türünden diğerine geçer. Protein molekülleri, enfekte bir hayvandan veya insandan bulaşabilir. Enfekte olmuş hayvan eti ve sütü, kan aktarımı ve kornea nakli gibi biyolojik doku kullanımı prion hastalıkların bulaşmasının nedenlerindedir.
 
Creutzfeldt-Jakob hastalığı bulaşıcı mı sorusuna verdiğiniz bilgiler oldukça önemli. Bu hastalık genellikle bulaşıcı olarak görülmez ancak belirli durumlarda bulaşma riski bulunabilir. Örneğin, kornea nakli, elektrot implantları, beyin zarı nakli gibi yollarla hastalığın bulaşması riski artabilir. Ayrıca büyüme hormonu kullanımına bağlı olarak da bireyler arasında hastalığın geçişinin mümkün olabileceği belirtilmektedir.

Jacobs hastalığı ise genellikle etin tüketilmesi yoluyla insanlara geçen bir hastalıktır. Ayrıca sağlık personelinin hasta insanlara ait kanla teması veya organ nakli gibi durumlar da hastalığın bulaşmasına neden olabilir. Bazı ailelerde ise genetik olarak taşınan Jacobs hastalığı görülebilir.

Creutzfeldt-Jakob hastalığının genetik olup olmadığı konusuna da değinmişsiniz. Hastalığın genellikle genetik olmadığı ancak bazı ailelerde PRNP geninde meydana gelen mutasyonlar sonucu ailesel Creutzfeldt-Jakob hastalığı olarak adlandırılan durumun ortaya çıkabileceği belirtilmektedir.

Deli dana hastalığının teşhisi konusunda da detaylı bilgiler verilmiş. Hastalığın tanısı kesin olarak tomografi ya da manyetik rezonans görüntüleme ile konulamaz. Bu nedenle beyin biyopsisinin gerekebileceği ya da kan tahlili ile prion proteinlerine karşı antikor araştırılması gerekebileceği belirtiliyor.

Prion hastalıklarının bulaşıcılığı konusunda da açıklamalar yapılmış. Prionlar, çok küçük yapılarıyla virüslerden bile daha küçük olup sinir sistemi hücrelerinde doğal olarak üretilen proteinlerdir. Bulaşıcı, patojen ve infekte etme yetisine sahip olmalarıyla dikkat çekerler.

Son olarak, prion hastalıklarının insanlarda en yaygın formunun sCJD olduğu belirtilmiş. Metionin ve valin polimorfik bölümlerin hastalığın duyarlılığını etkilediği ve genetik faktörlerin hastalığın oluşumunda rol oynadığı vurgulanmış.

Verdiğiniz bilgilerle prion hastalıkları konusunda detaylı bir bilgi kaynağı oluşturmuşsunuz. Bu konuda farkındalığı artırmak adına verdiğiniz bilgiler oldukça değerlidir. Teşekkürler!
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri