Ekşi Mayalı Ekmek Tanımı İçin Gereçler
600 gram un
380 gram su (20gramını tuz eritmek için ayırın)
150 faal maya (aktif maya için ekşi mayamızın 50gramına 50gram un 50gram su koyup 3-4 saat oda sıcaklığında etkinleşmesini bekliyoruz)
15-20 gram tuz
Ekşi Mayalı Ekmek Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
Tuz hariç tüm materyalleri karıştırıyoruz.
Üstünü kapatıp en az yarım saat en fazla 2saat bekletiyoruz.
Beklemenin akabinde tuz ekleyip 10-15 dakika yoğuruyoruz.
Ele yapışan bir hamur olmalı. (yoğurma makinemiz varsa daha kolay olabilir.)
Sonrasında zeytinyağı ekli bir kaba koyup bekletiyoruz (plastik saklama kabı olabilir).
2 saat boyunca her yarım saatte katlama yapıyoruz.
Elastik çok hoş bi hamur olmalı.
Katladıkça hoşlaşan bir hamur olacak baloncukları da gözle görünüyor.
Sonra ki 3. Ve 4. Saatte birer kere katlama yapıyoruz.
Sonrasında son formunu verip(ben içine kuru domates ,ceviz ,çekirdek içi de ekliyorum. Tercihe bağlı sizde yapabilirsiniz)uygun yuvarlak delikli bir kaba içi unlanmış bir bez örtü koyup hamurumuzun pişerken üste gelecek kısmını bu kapta alta koyarak üstünü kapatıyoruz.
15dk dışarda bu halde bekletip buzdolabına kaldırınız.
En az 10saat tercihen 18-24saat dolapta bekletip çıkarıyoruz.
Oda sıcaklığında hava sıcaklığına nazaran sıcaksa 1saat kâfi soğuksa 2-3saat dışarda bekletiyoruz.
Fırına koymadan yarım saat evvel pişireceğimiz kabı(borcam,çelik tencere,tercihen döküm tencere) 260 derece fırında ısıtıyoruz kapağıyla birlikte.
Yarım saat sonrasında fırını 230 dereceye düşürüp kabimizi çıkarıyoruz.
Hamurumuzun halini bozmadan üstüne yağlı kağıt kapatıp karşıt çeviriyoruz.
Sonrasında yağlı kağıtla birlikte döküm tencereye şeklini bozmadan yerleştiriyoruz.
Üstüne jilet yardımıyla (ya da keskin bir bıçak)derin bi kesik atıp kapağını kapatıp fırına koyuyoruz.
25 dk üstü kapalı 20dk üstü açık halde kızarana kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkan ekmeği kesinlikle bir telin üzerinde altında boşluk kalacak formda en az iki saat bekletiyoruz.
Soğumadan sakin kesmeyin hamur olacaktır zira soğumasını bekleyin ve sonrasında afiyetle yiyebilirsiniz.
Ekşi Mayalı Ekmek Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
600 gram un
380 gram su (20gramını tuz eritmek için ayırın)
150 faal maya (aktif maya için ekşi mayamızın 50gramına 50gram un 50gram su koyup 3-4 saat oda sıcaklığında etkinleşmesini bekliyoruz)
15-20 gram tuz
Ekşi Mayalı Ekmek Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
Tuz hariç tüm materyalleri karıştırıyoruz.
Üstünü kapatıp en az yarım saat en fazla 2saat bekletiyoruz.
Beklemenin akabinde tuz ekleyip 10-15 dakika yoğuruyoruz.
Ele yapışan bir hamur olmalı. (yoğurma makinemiz varsa daha kolay olabilir.)
Sonrasında zeytinyağı ekli bir kaba koyup bekletiyoruz (plastik saklama kabı olabilir).
2 saat boyunca her yarım saatte katlama yapıyoruz.
Elastik çok hoş bi hamur olmalı.
Katladıkça hoşlaşan bir hamur olacak baloncukları da gözle görünüyor.
Sonra ki 3. Ve 4. Saatte birer kere katlama yapıyoruz.
Sonrasında son formunu verip(ben içine kuru domates ,ceviz ,çekirdek içi de ekliyorum. Tercihe bağlı sizde yapabilirsiniz)uygun yuvarlak delikli bir kaba içi unlanmış bir bez örtü koyup hamurumuzun pişerken üste gelecek kısmını bu kapta alta koyarak üstünü kapatıyoruz.
15dk dışarda bu halde bekletip buzdolabına kaldırınız.
En az 10saat tercihen 18-24saat dolapta bekletip çıkarıyoruz.
Oda sıcaklığında hava sıcaklığına nazaran sıcaksa 1saat kâfi soğuksa 2-3saat dışarda bekletiyoruz.
Fırına koymadan yarım saat evvel pişireceğimiz kabı(borcam,çelik tencere,tercihen döküm tencere) 260 derece fırında ısıtıyoruz kapağıyla birlikte.
Yarım saat sonrasında fırını 230 dereceye düşürüp kabimizi çıkarıyoruz.
Hamurumuzun halini bozmadan üstüne yağlı kağıt kapatıp karşıt çeviriyoruz.
Sonrasında yağlı kağıtla birlikte döküm tencereye şeklini bozmadan yerleştiriyoruz.
Üstüne jilet yardımıyla (ya da keskin bir bıçak)derin bi kesik atıp kapağını kapatıp fırına koyuyoruz.
25 dk üstü kapalı 20dk üstü açık halde kızarana kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkan ekmeği kesinlikle bir telin üzerinde altında boşluk kalacak formda en az iki saat bekletiyoruz.
Soğumadan sakin kesmeyin hamur olacaktır zira soğumasını bekleyin ve sonrasında afiyetle yiyebilirsiniz.
Ekşi Mayalı Ekmek Tanımı Fotoğraflı Yapılışı