Son konular

Emaye Tencerede Taş Gibi Yoğurt

Konuyu Yükselt

theking

Yeni Üye
Katılım
31 Ocak 2020
Mesajlar
2
Tepkime
15
Puanları
38
Yaş
35
Coin
175,519
Emaye Tencerede Taş Gibi Yoğurt Tarifi İçin Malzemeler
5 kilo süt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
3 yemek kaşığı yoğurt mayası

Emaye Tencerede Taş Gibi Yoğurt Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Tencere seçimi; yoğurdu kaynattığım tencere ile yoğurt mayaladığım tencere aynı değil. Kaynattığınız tencerede yoğurt yaptığınız zaman dibinde pütürlü hoş olmayan bir kıvam oluşuyor.
Aynı zamanda plastikte yoğurt yapımı da sağlık açısından kötü ve plastik kokusu yoğurda geçebiliyor. Çelik tencerede de yoğurt yapımını tavsiye etmiyorum çünkü yoğurdunuz sulanır ve çabuk tencere ekşiyebilir.
Emaye,borcam,cam porselen, güveç olması çok daha iyi sonuç almanızı sağlar.
Pişirme yöntemi; sütü ocağa koyun ve kaynatın arada kepçeyle havalandırın ki içindeki su buharlaşsın yoğurt daha katı ve yağlı olsun.
Sütünüze çelik kaşık çelik kepçe değdirmeyin sulanabilir.
Ben en az yarım saat kaynattıktan sonra ocaktan aldım. İçindeki mikroplar ölsün daha temiz olsun diye. Kaynattıktan sonra mayalanacağı tencereye alın. Soğumaya bırakın.
Mayalanma zamanı; eğer elinizde termometre varsa bununla ölçebilirsiniz. 45 derece ile mayalayabilirsiniz. Benim ateş ölçerim vardı oda sıcaklığı moduna getirip 47 derecede mayaladım.
Bunlar yoksa serçe parmağımızı kullanacağız sütü ocaktan aldıktan 15-20 dakika sonra ara ara serçe parmağınızla kontrol edin.
Serçe parmağınızı süte koyun ve 7-8 e kadar sayın parmağınız yanıp süt ısırmaya başlarsa demek ki mayalanma zamanı gelmiştir.
Maya hazırlama; ben yoğurt mayanın içine şeker ve tuz atıyorum böylece daha tatlı olduğunu ve uzun süre eksimeden kaldığını görüyorum. Sürekli aynı şekilde yapıyorum size de tavsiye ederim.
3 çay kaşığı tatlı yoğurdun içine bir çay kaşığından bira daha az tuz ve şeker ekliyorum. Karıştırırken tahta kaşıkla çırpıyoruz. Sonra sütten biraz süt alıp yoğurt mayasına ekliyorum yoğurdun sıcaklığı ile sütün sıcaklığının eşit olmasına dikkat ediyorum.
Sonra mayayı süre ekleyip tahta kaşıkla ileriye doğru itip kaynağının altından kaymağı dağıtmadan yavaşça karıştırıp mayayı en köşe yerlere kadar dağıtıyorum.
Ben tencerenin kapağını kapatmadan önce bir havlu ile sarıyorum sonra kapağı üstüne kapatıyorum. Böylece yoğurt sulanmayacak ve daha katı olacak. Çünkü terleyen suyu havlu içine çekecek.
Mayalama; sütünüzü fırında veya battaniyelere sararak bekletebilirsiniz.
Fırında istiyorsanız ısıyı 50 derecey getirip yarım saat fırını ısıttıktan sonra fırının içinde örtüler koyup oraya yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde olduğu zaman mayalama süresi kısa olur 5 saatte mayalanır.
Ancak ben battaniyelere sardım iyice örtüp üstüne ayrıca bir poşet ile kapladım ısıyı sabit tutsun diye poşet gerçekten sütün ısısını sabit tutup soğumayı engelliyor.
6 saat sonra yoğurdumu örtülerin arasından yavaşça sallandırmadan çıkardım. Kapağını açıp havluyu kaldırdım ve buzdolabına ağzı açık bir şekilde yerleştirdim. Yoğurdunuzu kesinlikle sallandırmadan yerleştirin sulanır veya mayalanma devam etmez buzdolabında.
Ağzı açık bir şekilde yoğurdu kesmeden en az 7-8 saat bekletin bir gece boyunca kalması çok daha iyi olur.
Yoğurdunuzu tatlı seviyorsanız mayalanma süresini kısa, ekşi seviyorsanız süreyi uzatın. Afiyet olsun.
Emaye Tencerede Taş Gibi Yoğurt Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
 

Similar threads

  • Soru
Taş Üzere Yoğurt Tanımı İçin Gereçler 2 litre günlük süt 2 yemek kaşığı yoğurt (ev imali yoğurt olursa daha âlâ olur) 1 çay kaşığının ucuyla tuz yada şeker Taş Üzere Yoğurt Tanımı Yapılışı Öncelikle derin bir tencereye (ben çelik tencere kullandım) sütümüzü koyup orta ateşte kaynayana kadar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Evde Kaymaklı Yoğurt Yapımı Tarifi İçin Malzemeler 1 litre süt (miktarı arttırabilirsiniz ben 3 lt ile yaptım) 1 tatlı kaşığı dolusu yoğurt (ben 3 lt için 1 yemek kaşığı dolusu koydum) Evde Kaymaklı Yoğurt Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır? Not EkleTarifi Yazdır Sütü kaynatacağımız çelik bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Taş Üzere Mesken Yoğurdu Tanımı İçin Gereçler 3 kg çiğ süt 3 yemek kaşığı yoğurt ( mayalamak için ) Taş Üzere Mesken Yoğurdu Tanımı Yapılışı Öncelikle sütümüzü kaynamaya köpürmeye başladıktan sonra bi 20 dk kadar kaynamaya devam ettiriyoruz. Ve ocağın altını kapatıyoruz. Yaklaşık 1 saat sonra...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Fırında Yoğurt Mayalama Tarifi İcin Malzemeler *2, 5 litre sut *1, 5 yemek kaşığı mayalamak icin yoğurt Not: Ben inek sutu kullandım ama doğal manda sutu bulabiliyorsanız da karıştırmanızı tavsiye ederim Mayalamak icin kullanacağınız yoğurdu kendi yaptığınız yoğurttan ayırmayı unutmayın ki bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Mesken İmali Yoğurt (Videolu) Tanımı İçin Materyaller 3 kg. süt 3 yemek kaşığı yoğurt Mesken Üretimi Yoğurt (Videolu) Tanımı Yapılışı Ben üç kilo süt den yoğurt yapacağım. Sütü geniş mayalayacağımız tencerede kaynatalım. Uygunca kaynatalım ki yoğurdumuz sulu olmasın. Bunun için kaynamaya...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
Üst Alt