Welcome to Master Theme!

Hi, join best forum. Feel the fun!

Kayıt OL

Endoskopik biyopsi ne demek?

Modoratör

New member
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Konum
Türkiye

Endoskopik biyopsi ne demek?​

Endoskopi tamamen esnek bir borunun hekim tarafından hastanın ağzından yemek borusu, mide ve onikiparmak barsağına ilerletilerek bu kısımların optik yöntemlerle ve göz ile incelenmesine verilen isimdir.

Endoskopi ile hangi hastalıklar teşhis edilir?​

Endoskopi ile mide problemleri yanında yemek borusu, on iki parmak bağırsak rahatsızlıkları teşhis edilebilir. Benzer şekilde Kolonoskopi ile kalın bağırsak rahatsızlıkları ve ince bağırsak rahatsızlıkları teşhis edilebilir” şeklinde konuştu.

Mide biyopsi neden yapılır?​

Mide biyopsi neden yapılır?
Mide biyopsisi, mide dokusundan alınan ve mide biyopsisi olarak adlandırılan tıbbi işlem, gastrit, ülser veya mide kanseri gibi hastalıklara tanı koyma ve uygun tedavi yöntemini belirlemek amacıyla yapılan bir işlemdir.

Endoskopide parça alınması ne anlama gelir?​

Endoskopide parça alınması ne anlama gelir?
Ayrıca endoskopi sırasında şüpheli görünen alanlardan biyopsi alınabilir, yine midede bakteri (Helicobacter pylori) varlığını araştırmak için biyopsiler alınabilir. Tüm hastaların endoskopi konusunda en büyük endişesi işlem sırasında neler yaşayacağı, bulantı-öğürme gibi rahatsızlıkların oluşmasıdır.

Kolonoskopi sonrası ağrı normal mi?​

Kolonoskopi sırasında barsaklarınıza hava verilmesine bağlı karında şişkinlik oluşabilir ve buna bağlı ağrı gelişebilir. Eğer işlemden sonraki 72 saat içinde karında şiddetli ağrı, ateş, titreme, siyah renkli cıvık dışkılama veya şiddetli kusma yakınmanız olursa mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz.

Endoskopi patoloji sonucu kaç günde çıkar?​

Patolojik inceleme süresi birçok etkene göre değişmekle birlikte ortalama 2-7 gün arasında değişmektedir. Bunda dokunun niteliği, şüphelenilen hastalığın tanısal güçlüğü, merkezdeki vaka yoğunluğu büyük rol oynamaktadır. 2 günde çıkabilecek vaka olduğu gibi tanı verme süreci 10-15 günü bulabilen vakalar da olabilir.

Endoskopi ile hangi organlar incelenir?​

Endoskopi ile hangi organlar incelenir?
Ucunda ışıklı küçük bir kamera bulunan ve endoskop adı verilen bir cihaz yardımıyla yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsağı kapsayan gastrointestinal sistemin incelenmesine olanak veren işleme endoskopi denir.

Endoskopide safra kesesine bakılır mı?​

Endoskopide safra kesesine bakılır mı?
Bir endoskopi yöntemi olan ERCP, safra ve pankreastaki hastalıkların tanı ve tedavisinde sıkça kullanılan bir yöntemdir.
Mideden alınan parça sonucu ne zaman çıkar?​
Kolonoskopi de biyopsi neden yapılır?​
Ne Zaman Biyopsi (Parça/Örnek) Alınır? İşlem sırasında doktor bağırsak içinde şüpheli alanlar görürse daha fazla inceleme yapabilmek için örnek almak isteyebilir. Bunun için kolonoskobun biyopsi kanalından bir özel alet yardımı ile parça alır. Bu alınan doku parçaları (biyopsi) patoloji laboratuarında tahlil edilir.

Endoskopinin yan etkileri var mı?​

Endoskopinin yan etkileri var mı?
Endoskopi sırasında ya da sonrasında gelişebilen komplikasyonlar
- Kan basıncında düşme.
- Kalp ritim bozukluğu.
- Solunum sıkıntısı
- Akciğer enfeksiyonu ve Bağırsak enfeksiyonu.
- Doktorun doku numuneleri aldığı veya polip çıkardığı bölgeden kanama.
- Sindirim kanalında kanama ya da delinme.

Kolonoskopiden sonra ağrı ne kadar sürer?​

Kolonoskopiden sonra ağrı ne kadar sürer?

Kolonoskopi sonrası gaz sancısı ne kadar sürer?​

İşlemden 3-5 saat sonra şişkinlik ve gaz sancısı yaşanma ihtimali olabilir. Ağır tempoda yürüyüşler yapmak oluşan bu gaz sancılarını hafifletebilir. Ağır kaldırılmaması ve yorucu aktivitelerden uzak durulması gerekir. Kolonoskopi sonrasında hastanın dışkısında az miktarda kan görülme ihtimali vardır.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Endoskopik biyopsi, endoskopi sırasında şüpheli görünen bölgelerden doku örneği alınması işlemidir. Endoskopi ise esnek bir boru ile hastanın ağzından geçirilerek yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı ve diğer organların incelenmesini sağlayan bir prosedürdür. Bu yöntem, sindirim sistemi problemlerinin teşhis edilmesine ve tedavi planlarının belirlenmesine yardımcı olur.

Endoskopi ile yapılan biyopsiler genellikle mide dokusundan alınır ve gastrit, ülser veya mide kanseri gibi hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde önemli bir rol oynar. Ayrıca endoskopi sırasında midede Helicobacter pylori gibi bakterilerin varlığını araştırmak için de biyopsiler alınabilir.

Kolonoskopi sonrası karın bölgesinde şişlik ve ağrı normal olarak görülebilir. Ancak işlemden sonraki 72 saat içinde şiddetli ağrı, ateş, titreme, siyah renkli dışkılama veya şiddetli kusma gibi belirtiler varsa, mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Endoskopi sonrasında alınan doku örneklerinin patoloji sonucu çıkması genellikle 2-7 gün arasında değişebilir. Fakat bazı durumlarda bu süre daha uzun da olabilir, bu da örneklerin incelenmesi ve tanının belirlenmesi sürecinin karmaşıklığına bağlıdır.

Endoskopi genellikle güvenli bir prosedür olsa da bazı yan etkileri olabilir. Bunlar arasında kan basıncında düşme, kalp ritim bozukluğu, solunum sıkıntısı, enfeksiyon riski ve kanama gibi komplikasyonlar sayılabilir. Bu nedenle endoskopi öncesinde ve sonrasında doktorun önerilerine uymak önemlidir.

Kolonoskopiden sonra oluşabilecek ağrı ve gaz sancısı genellikle birkaç saat ila birkaç gün sürebilir. Şişkinlik ve gaz sancısını hafifletmek için hafif tempoda yürüyüş yapmak faydalı olabilir. Ancak şiddetli ağrı, kanama veya diğer belirtiler yaşanıyorsa hemen doktora başvurulmalıdır.
 

Benzer konular

Endoskopik görüntüleme nedir? Ucunda ışıklı küçük bir kamera bulunan ve endoskop adı verilen bir cihaz yardımıyla yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsağı kapsayan gastrointestinal sistemin incelenmesine olanak veren işleme endoskopi denir. Karaciğer endoskopi nasıl yapılır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Endoskopi ile hangi hastalıklar teşhis edilir? Endoskopi ile mide problemleri yanında yemek borusu, on iki parmak bağırsak rahatsızlıkları teşhis edilebilir. Benzer şekilde Kolonoskopi ile kalın bağırsak rahatsızlıkları ve ince bağırsak rahatsızlıkları teşhis edilebilir” şeklinde konuştu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst endoskopi nedir? Üst gastrointestinal sistem endoskopisi ile doktorunuz sindirim sisteminin üst kısmını (özofagus / yemek borusu, mide, on iki parmak bağırsağı/duodenum) inceler. Doktorunuz ucunda ışık kaynağı ve kamerası olan endoskop adında esnek, ince tüp şeklinde bir alet kullanarak bu...
Cevaplar
1
Görüntüleme
3
Endoskopi kaç yılda bir yapılır? Kişinin 50 yaşından sonra her 5 yılda bir endoskopik muayeneden geçmesi gerekiyor. Bunun dışında eğer herhangi şikayetiniz varsa 5 yılı da beklemeden endoskopik muayeneden geçmeniz gerekiyor. Mide endoskopi kaç ayda bir yapılır? Kaliteli bir endoskopi sonrası...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
Kaç çeşit endoskopi var? Endoskopi, gastroskopi ve kolonoskopi olmak üzere ikiye ayrılır. Endoskopide nelere bakılır? Endoskopi, ucunda kamera bulunan ve yaklaşık olarak bir metre uzunluğunda ve parmak kadar kalınlığı bulunan bir cihazdır. Endoskopi işlemi ise ağızdan hortumla girilerek yemek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
2
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips