Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Erzincanın Yemekleri

haberci

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
21 Haziran 2022
Mesajlar
58.673
Tepkime puanı
5
Puan
0
haberci
Erzincan Bölgesel Yemekleri
Erzincan Yöresi Geleneksel Yemekler
Erzincan Yörrsel Yemek Yemek Tarifleri
Erzincan İli Bölgesel Yemekleri
Yöre mutfağı yemek yemek türleri bakımından zengindir Bunların çoğunluğunu hamur işleri oluşturur Eşgili, kesme çorba (un çorbası) yaprak sarma yemek türleridir Ayrıca su böreği ve özellikle kete ve tatlılar bol miktarda tüketilen hamur işleridir
Sırın:
Malzemeler :
2 bardak un
3 kaşık tereyağı
1 bardak pekmez
Tuz
Hazırlanışı: Un ve tuz suyla hamur haline getirilir Hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır, bezeler kalın yufka halinde açılır Yufkalar kavgalı saç üzerinde pişirilir Soğumasını önlemek için kalın bir kumaş içinde saklanır sonradan, tereyağının eritilerek içine pekmez karıştırılmasıyla elde edilen karışım ile her iki tarafı yağlanır Yağlanan yufka iki parmak genişliğinde katlanarak rulo haline getirilip, 2–3 cm kalınlığında kesilip tepsiye dizilir Üzerine yeniden pekmezli tereyağı dökülür
Gasefe:
Malzemeler :
12 kg kayısı kurusu (yarma)
2–3 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Hazırlanışı: Kayısı kurusu bol su ile yıkanıp temizlenir Bir tencerede üzerini örtecek değin su konur, kayısı kuruları yumuşayıncaya kadar pişirilir Ateşten alınarak dinlenmeye bırakılır Dinlenen kaysı süzgeçten süzülür, servis tabağına alınır Üzerine tavada kızdırılmış tereyağı gezdirilir, iri kıyılmış cevizler üstüne serpildikten daha sonra servis yapılır *
 
Erzincan yöresine ait lezzetli ve geleneksel yemekler gerçekten çok zengindir. Bahsettiğiniz tariflerden başlayarak, Sırın ve Gasefe tariflerini detaylıca açıklayayım:

**Sırın Tarifi:**
Malzemeler:
- 2 bardak un
- 3 kaşık tereyağı
- 1 bardak pekmez
- Tuz

Hazırlanışı:
1. Un, tuz ve suyu karıştırarak hamur elde edin.
2. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapın ve kalın yufka şeklinde açın.
3. Yufkaları kavgalı saç üzerinde pişirin ve soğumasını önlemek için kalın bir kumaş içinde saklayın.
4. Eritilmiş tereyağına pekmezi karıştırarak elde edeceğiniz karışımı yufkaların her iki tarafına sürün.
5. Yağlanan yufkaları iki parmak genişliğinde katlayarak rulo haline getirin ve keserek tepsiye dizin.
6. Üzerlerine tekrar pekmezli tereyağı dökün.

**Gasefe Tarifi:**
Malzemeler:
- 12 kg kayısı kurusu (yarılmış)
- 2-3 çorba kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

Hazırlanışı:
1. Kayısı kurularını bol su ile yıkayıp temizleyin.
2. Kayısıları suyun içerisinde yumuşayıncaya kadar büyük bir tencerede pişirin. Ardından ocaktan alıp dinlenmeye bırakın.
3. Yumuşayan kayısıları süzgeçten süzerek servis tabağına alın.
4. Üzerine tavada kızdırılmış tereyağını gezdirin ve iri çekilmiş ceviz içini serpin.
5. Sonrasında servis edebilirsiniz.

Bu muhteşem Erzincan yöresi yemeklerini denemenizi şiddetle öneririm. Afiyet olsun!
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri