Fellah Köftesi (Yavan Köfte) Tarifi İçin Malzemeler
2,5 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
2 su bardağı su
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı acı pul biber
1 tatlı kaşığı dolusu tuz
Sos için;
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1/4 (çeyrek) çay bardağı sıvı yağ
5-6 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı domates sosu (2 malzemeli domates sosu tarifimden ulaşabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı dolusu tuz
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kimyon (Silme)
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
Servis için;
Yoğurt
Sarımsak
Maydanoz
Fellah Köftesi (Yavan Köfte) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
İnce bulgur ve irmik bir kaba alınır ve üzerine 2 su bardağı oda sıcaklığındaki su koyulur ve biraz karıştırılıp, şişmesi için 10-15 dakika kadar beklenir.
Daha sonra rahat yoğurabilmek için geniş bir kaba/tepsiye bulgurlu karışım alınır ve üzerine un hariç tüm malzemeleri koyularak yoğurulur.
İyice yoğurduktan sonra üzerine yavaş yavaş unu ilave edilir ve onun eşliğinde yavaş yavaş 1 su bardağı su ilave edilerek 10 dakika kadar yoğurulur.
Sonra yoğurulan hamurdan bilye büyüklüğünde alınarak avuç içinde yuvarlanıp, ortasına parmakla hafif bastırılır. Bu işlemi yaparken kenarda da bir kaseye boş su hazır bırakıyoruz.
Eliniz bulgur karışımından dolayı kötü olmaması için ara ara elimizi o su ile hafif ıslatıyoruz.
Tüm hamuru bu şekilde yuvarlıyoruz.
Bir tencereye su doldurup kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan suyun içine, yuvarladığımız köftelerimizi koyup 10 dakika haşlıyoruz.
Haşlanan köftelerimizi süzüyoruz ve sosumuzu hazırlamaya başlıyoruz.
Bir tencereye yağlarımızı koyup, rendelediğimiz sarımsaklarla birlikte 1-2 dakika kavuruyoruz.
Daha sonra tüm malzemeleri koyup 3-5 dakika pişiriyoruz. Ocağın altını kapatıyoruz ve haşlanmış olan köfterimizi sos ile buluşturuyoruz, yavaş yavaş karıştırıp, hepsinin soslanmasını sağlıyoruz.
Servis için; sarımsaklı yoğurt hazırlayıp, servis tabağımızın üzerine döküyoruz ve en üstüne de isteğe bağlı maydanoz ekliyoruz. Afiyet olsun
Fellah Köftesi (Yavan Köfte) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
2,5 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
2 su bardağı su
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı acı pul biber
1 tatlı kaşığı dolusu tuz
Sos için;
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1/4 (çeyrek) çay bardağı sıvı yağ
5-6 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı domates sosu (2 malzemeli domates sosu tarifimden ulaşabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı dolusu tuz
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kimyon (Silme)
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
Servis için;
Yoğurt
Sarımsak
Maydanoz
Fellah Köftesi (Yavan Köfte) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
İnce bulgur ve irmik bir kaba alınır ve üzerine 2 su bardağı oda sıcaklığındaki su koyulur ve biraz karıştırılıp, şişmesi için 10-15 dakika kadar beklenir.
Daha sonra rahat yoğurabilmek için geniş bir kaba/tepsiye bulgurlu karışım alınır ve üzerine un hariç tüm malzemeleri koyularak yoğurulur.
İyice yoğurduktan sonra üzerine yavaş yavaş unu ilave edilir ve onun eşliğinde yavaş yavaş 1 su bardağı su ilave edilerek 10 dakika kadar yoğurulur.
Sonra yoğurulan hamurdan bilye büyüklüğünde alınarak avuç içinde yuvarlanıp, ortasına parmakla hafif bastırılır. Bu işlemi yaparken kenarda da bir kaseye boş su hazır bırakıyoruz.
Eliniz bulgur karışımından dolayı kötü olmaması için ara ara elimizi o su ile hafif ıslatıyoruz.
Tüm hamuru bu şekilde yuvarlıyoruz.
Bir tencereye su doldurup kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan suyun içine, yuvarladığımız köftelerimizi koyup 10 dakika haşlıyoruz.
Haşlanan köftelerimizi süzüyoruz ve sosumuzu hazırlamaya başlıyoruz.
Bir tencereye yağlarımızı koyup, rendelediğimiz sarımsaklarla birlikte 1-2 dakika kavuruyoruz.
Daha sonra tüm malzemeleri koyup 3-5 dakika pişiriyoruz. Ocağın altını kapatıyoruz ve haşlanmış olan köfterimizi sos ile buluşturuyoruz, yavaş yavaş karıştırıp, hepsinin soslanmasını sağlıyoruz.
Servis için; sarımsaklı yoğurt hazırlayıp, servis tabağımızın üzerine döküyoruz ve en üstüne de isteğe bağlı maydanoz ekliyoruz. Afiyet olsun
Fellah Köftesi (Yavan Köfte) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı