Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gecissiz fiil nedir ornekleri?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Geçişsiz fiil nedir örnekleri?​

Örnekler: Arkadaşım çalışmak için işe gitti. (“gitti” yüklem, kim gitti “arkadaşım”, NEYİ gitti, NE gitti -> CEVAP YOK. Öyleyse “gitti” fiili nesnenin cümlede geçmesine, kullanılmasına İZİN VERMİYOR, GEÇİŞSİZ fiildir.)

Ettirgen yapılı fiil nedir?​

Bazı fiiller geçişli iken almış oldukları birtakım ekler ile beraber geçişsiz hale gelirler. Böyle durumlarda ise bu fiillere ettirgen fiil denir. Genel olarak ise bir cümle geçişli hali bulunurken, daha sonra gelen bazı ekler eşliğinde geçişsiz şekilde bir yapıya dönüşür.
Ettirgen ve edilgen nedir?​
Yüklem durumundaki fiilin gösterdiği işi doğrudan doğruya öznenin kendisi yapıyorsa fiil etken çatılı demektir.Yani fiilin gerçek öznesi varsa ve “l,n” çatı ekini almamışsa fiil etkendir.Bir fiil “l,n” çatı ekini almışsa ve eylemin kim tarafından yapıldığı belli değilse o fiil edilgendir.

Ettirgen ve oldurgan ne demek?​

Ettirgen ve oldurgan ne demek?
Bazı fiiller, geçişsiz iken bazı ekleri alarak geçişli hâle gelebilir. Bunlara “oldurgan” fiil denir. Bazı fiiller ise geçişli iken bazı ekleri alarak cümlede geçişsiz olarak kullanılabilir. İşte bunlara da “ettirgen” fiil denilmektedir.

Geçişli ve geçişsiz fiil ne demek?​

Geçişli ve geçişsiz fiil ne demek?
Nesnesi olan fiillere geçişli fiil denir. Örneğin: ”Masayı taşıyalım.” Bu cümlede ”taşımak” eylemi geçişlidir çünkü ”neyi” sorusuna cevap verir. Geçişsiz fiiller ise nesne almaz. Örnekler: Ağlamak, uyumak, gülmek, yorumlamak, bakmak.

Oldurgan fiil nedir örnekler?​

C) Oldurgan Fiil: – Geçişsiz fiillerin “-r-, -d, -dır (-dir, -dur, -ür), -t, -tır (-tir, -tur, -tür)” yapım ekleriyle geçişli hale getirilmesi sonucu oluşan (oldurulan) fiillere oldurgan fiil denir. Yani fiil geçişsizken artık geçişli olur. Örnekler: Çocuk geç vakitte uyudu.

Geçişsiz fiil nedir nasıl bulunur?​

Geçişsiz fiiller, yüklemin nesneyle olan ilişkisine göre belirlenir. Basit bir tanımla: “Nesnesi olmayan veya nesne alamayan fiiller geçişsizdir.” diyebiliriz. Cümledeki yükleme “ne, kim, neyi, kimi?” sorularını sorduğumuzda eğer bir cevap alamıyorsak, o fiil geçişsizdir.
Oldurgan fiil ne demektir örnekler?​
Örnek: ‘Dayımlar bugün tatile gidiyor. ‘ cümlesinde gitmek eylemi nesne almamıştır. Geçişsiz fiillere ‘-r, -t, -tır’ ekleri getirilerek fiilin geçişli hale getirilmesiyle oluşturulan fiilleri oldurgan fiil denir.

Işte çatı nedir?​

Işte çatı nedir?
Fiilde çatı konusunun öznesine göre alt başlıklarından biri olan işteş fiiller, yüklemde gösterilen işin birden fazla kişi tarafından “birlikte” veya “karşılıklı” olarak yapıldığı anlamını ifade eden fiil çatısıdır. İşteş fiiller, “-ş” ekini alırlar.
 
Geçişsiz fiil nedir örnekleri konusunda verilen bilgiler oldukça açıklayıcıdır. Geçişsiz fiiller, cümlede nesneye ihtiyaç duymayan fiillerdir. Örneğin, "Arkadaşım çalışmak için işe gitti." cümlesinde "gitti" fiili geçişsiz bir fiildir çünkü kimin gittiği belirtilmiştir ancak neye gittiği belirtilmemiştir.

Ettirgen yapıli fiil ise geçişli fiilin almış olduğu eklerle geçişsiz hale gelmesidir. Özellikle Türkçe dilinde bu tür yapılar sıkça kullanılmaktadır.

Ettirgen ve edilgen kavramları ise fiillerin çatı durumlarına göre açıklanmaktadır. Eğer fiil gerçek özne tarafından yapılmışsa etkendir, eğer eylemi kimin yaptığı belirsiz ise edilgendir.

Geçişli ve geçişsiz fiil kavramlarına bakıldığında, geçişli fiillerin nesne aldığı, geçişsiz fiillerin ise nesne almadığı belirtilmiştir. Örnek olarak, "Masayı taşıyalım." cümlesinde "taşımak" fiili geçişli, "Ağlamak, uyumak, gülmek, yorumlamak, bakmak" gibi fiiller ise geçişsizdir.

Oldurgan fiil kavramı ise geçişsiz fiillerin belirli eklerle geçişli hale getirilmesi durumunda oluşan fiilleri ifade etmektedir. Örneğin, "Çocuk geç vakitte uyudu." cümlesinde "uyudu" fiili geçişsizdir ancak belirli eklerle geçişli hale getirilmiştir.

Işte çatı kavramı da Türkçe dilinde önemli olan yapılar arasındadır. İşteş fiiller, yüklemde gösterilen işin birden fazla kişi tarafından birlikte veya karşılıklı olarak yapıldığı anlamını ifade eden fiil çatısı olarak kullanılmaktadır. Özellikle "-ş" ekini alan fiiller bu kategoriye girmektedir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri