Glutensiz Ekmek Tanımı İçin Gereçler
2 su bardağı ılıktan bir tık sıcak su
1 paket instant kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Aldığı kadar glutensiz un
Glutensiz Ekmek Tanımı Yapılışı
Öncelikle kuru maya kullanmak kural yaş maya ile denedim olmadı. Kuru instant maya tercih edin kesinlikle.Kuru maya 2 su bardağı ılıktan bir tık sıcak suda eritilir.
Geniş bir kaba alınır. Tuz ve zeytinyağı eklenip karıştırılır.
Burada birinci etapta mikser kullanıcaz. Glutensiz un başka unlar üzere olmadığı için hamur yapması ve toparlaması çok zordur. Varsa hamur yoğurma makinesi yoksa blendırın kalın uçlu aparatları ile yoğurmaya başlayın.
Unu azar azar ve denetimi bir biçimde döküp çırpmaya başlayın.
Hamur kıvam alıp katılaştıktan sonra mikseri bırakıp elinizle devam edebilirsiniz.
Hamur yoğurma makinesi olanlar için yoğurma sürecinin tamamını makinada yapabilirsiniz. Kâfi kıvam aldıktan sonra tezgahı unlayıp hamuru tezgaha alın bir ölçüde orada toparlayıp yoğurma kabına tekrar alın.
Üzerini biz bez ile örtüp 1 saat mayalanmaya bırakın.
Hamur birinci halinin 2 katına çıkmış olması lazım düzgün bir mayalama olması için.
Mayalana n hamuru tezgah üzerine alıp bir iki yuvarlayıp havasını aldıktan sonra toparlayıp ister kek kalıbına ister borcama koyup üzerini örtün ve 30 dakika daha mayalamaya bırakın.
Küçük bir kase içerisine 2 tatlı kaşığı glutensiz un ile biraz suyu açın boza kıvamında olsun.
Mayalanan ekmeğin üzerine çokça sürüp uzunlamasına bir çizik atın.
Evvelce ısıtılmış 200 derecede üzerin nar üzere kızarıncaya kadar pişirin.
Üzeri kızarınca kalıptan çıkarıp altını kesinlikle denetim edin. Alt kısmına elinizle vurduğunuz da tak tak diye ses gelmesi gerekiyor. Boş tenekeye vurur üzere. Bunu neden söylüyorum zira bu ekmekte çok ancak çok kıymetli bir püf noktası.
Glutensiz ekmekler bildiğimiz ekmeklerden farklıdır içleri herzaman nemli kalır. Ekmeği çok güzel pişirmezsek içi hamur olur. İçinin piştiğini anlamanın engebeli yolunda budur.
Alt kısmına vurduğunuz da o tak tak sesini duymanız gerekir. Bu ortada ekmek soğuduktan sonra taş üzere olabilir merak etmeyin içi yumuşaktır. Esasen glutensiz ekmekler hazır satılanları bile asla pamuk üzere olmazlar ekşi maya köy ekmekleri üzere düşünün o kıvamda olurlar. Oyüzden merak etmeyin.
Fırından çıkınca kesinlikle yerden yüksekte duran altı hava alacak halde tel bir ızgara üzerinde soğutun.
Büsbütün soğuyunca da kesinlikle bir beze sarıp o denli poşete kaldırın ki hamur olmasın. Çok hoş bir ekmek tanımı oldu deneyecek arkadaşlar gönül rahatlığıyla yapabilirler. Kolay gelsin.
2 su bardağı ılıktan bir tık sıcak su
1 paket instant kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Aldığı kadar glutensiz un
Glutensiz Ekmek Tanımı Yapılışı
Öncelikle kuru maya kullanmak kural yaş maya ile denedim olmadı. Kuru instant maya tercih edin kesinlikle.Kuru maya 2 su bardağı ılıktan bir tık sıcak suda eritilir.
Geniş bir kaba alınır. Tuz ve zeytinyağı eklenip karıştırılır.
Burada birinci etapta mikser kullanıcaz. Glutensiz un başka unlar üzere olmadığı için hamur yapması ve toparlaması çok zordur. Varsa hamur yoğurma makinesi yoksa blendırın kalın uçlu aparatları ile yoğurmaya başlayın.
Unu azar azar ve denetimi bir biçimde döküp çırpmaya başlayın.
Hamur kıvam alıp katılaştıktan sonra mikseri bırakıp elinizle devam edebilirsiniz.
Hamur yoğurma makinesi olanlar için yoğurma sürecinin tamamını makinada yapabilirsiniz. Kâfi kıvam aldıktan sonra tezgahı unlayıp hamuru tezgaha alın bir ölçüde orada toparlayıp yoğurma kabına tekrar alın.
Üzerini biz bez ile örtüp 1 saat mayalanmaya bırakın.
Hamur birinci halinin 2 katına çıkmış olması lazım düzgün bir mayalama olması için.
Mayalana n hamuru tezgah üzerine alıp bir iki yuvarlayıp havasını aldıktan sonra toparlayıp ister kek kalıbına ister borcama koyup üzerini örtün ve 30 dakika daha mayalamaya bırakın.
Küçük bir kase içerisine 2 tatlı kaşığı glutensiz un ile biraz suyu açın boza kıvamında olsun.
Mayalanan ekmeğin üzerine çokça sürüp uzunlamasına bir çizik atın.
Evvelce ısıtılmış 200 derecede üzerin nar üzere kızarıncaya kadar pişirin.
Üzeri kızarınca kalıptan çıkarıp altını kesinlikle denetim edin. Alt kısmına elinizle vurduğunuz da tak tak diye ses gelmesi gerekiyor. Boş tenekeye vurur üzere. Bunu neden söylüyorum zira bu ekmekte çok ancak çok kıymetli bir püf noktası.
Glutensiz ekmekler bildiğimiz ekmeklerden farklıdır içleri herzaman nemli kalır. Ekmeği çok güzel pişirmezsek içi hamur olur. İçinin piştiğini anlamanın engebeli yolunda budur.
Alt kısmına vurduğunuz da o tak tak sesini duymanız gerekir. Bu ortada ekmek soğuduktan sonra taş üzere olabilir merak etmeyin içi yumuşaktır. Esasen glutensiz ekmekler hazır satılanları bile asla pamuk üzere olmazlar ekşi maya köy ekmekleri üzere düşünün o kıvamda olurlar. Oyüzden merak etmeyin.
Fırından çıkınca kesinlikle yerden yüksekte duran altı hava alacak halde tel bir ızgara üzerinde soğutun.
Büsbütün soğuyunca da kesinlikle bir beze sarıp o denli poşete kaldırın ki hamur olmasın. Çok hoş bir ekmek tanımı oldu deneyecek arkadaşlar gönül rahatlığıyla yapabilirler. Kolay gelsin.