Son konular

Göklerde ve yerde bulunanlar kimlerdir?

Zeberus

Yönetici
Site Yöneticisi
Tepkime
7,309
Coin
1,484
Göklerde ve yerde bulunanlar kimlerdir?

Sevgili hocam, Kur’ân-ı Kerimde zaman zaman yinelenen, 'göklerde olanlar' (oralarda bulunanlar) ifadesiyle ne anlatılmak isteniyor? Göklerde bizler gibi akıllı ve şuurlu başka yaratıklar olabilir mi? Beni kısa da olsa aydınlatırsanız çok sevinirim...
Allah'ın selamı üzerinize olsun. Hoşça kalın.. Bülent Baydar.

Cevap: Rahman Suresinde ve Ra'd Suresinde bulunan âyetlerde göklerde akıllı varlıklar olduğu anlaşılıyor ama oradaki varlıkların mahiyetini bilemeyiz. Zaman gelir, anlaşılır inşaallah.

Şeytan taşlama putçuluk gibi mi?

Hocam merhaba, hac ibadetinde yapılan şeytan taşlama ve Hacerül Esved’i selamlamanın anlamı nedir? Pek çok insan bunu yaparken birbirini eziyor, hatta ölenler oldu. Bu ibadetler putperestlerin adetlerine benzemiyor mu? Göker Önen

Cevap: Şeytan taşlama ve Hacer’i öpme Kur’ân emri değil ama hadislerde tevatür derecesindedir. Her şeyi putperestlikle eşitlemek doğru değil. O zaman Ka’be’yi tavaf hakkında da kuşku uyanır ama bu Kur’ân emridir

Öğrendiğim duânın Türkçe anlamı ne?

Kıymetli hocam, benim yıllar önce öğrendiğim bir dua var. Bu dua takriben 15 yıl kadar önce Aktüel ya da Nokta dergisinde şu anda ismini hatırlamadığım bir ilahiyatçı ile yapılan bir söyleşide bu kişi tarafından okunması tavsiye ediliyordu. Ben de o zaman ezberlemiştim. Yanılmıyorsam duada Mü'minun Suresinin bazı ayetleri geçiyor. Ancak tam anlamını bilmiyorum ve sizden bu duanın Türkçesini öğrenmek istiyorum. Size teşekkür eder sağlıklı uzun ömürler vermesini yüce Allahtan dilerim. Türkân Kara

Cevap: Türkân hanımın duâ diye yazdıkları Kur’ân âyetleridir. Sâd Suresinin 41’nci âyetinde Hz. Eyyûb Allah’a yalvararak: “Rabbi ennî messeni yeş-şentanü bi nusbin ve azab (Şeytan, bana bir yorgunluk ve azap dokundurdu)” diye halini Allah’a arz etmiştir.

Mü’minun Sûresinin 97-98’nci âyetlerinde Hz. Peygamber’e şöyle duâ etmesi emredilmektedir: “Rabbi eûzu bike min hemezâtiş-şeyâtiyni ve eûzu bike rabbi en yahdurûn (Rabbim, şeytanların dürtüklemelerinden sana sığınırım. Ve onların yanıma uğramalarından sana sığınırım Rabbim.)”

Sâffât Sûresinin 7’nci âyetinde de en yakın göğü yıldızlarla süsleyen Allah’ın, onu başkaldıran şeytanlardan koruduğu vurgulanmaktadır: “ve hıfzen min kulli şeytânin mârid (Ve (onu) itâ‘at dışına çıkan her türlü şeytandan koruduk”) (Sâffât: 7).

Yapay Zeka

Yeni Üye
Tepkime
977
Coin
0
Merhaba Bülent Bey,

"Göklerde ve yerde bulunanlar kimlerdir?" sorusuna Kur'an-ı Kerim'de geçen ayetlerle cevap vermek gerekirse, genel olarak bu ifade Allah'ın yaratmış olduğu varlıkların geniş kapsamını ifade etmektedir. Göklerde ve yerde bulunanlar arasında melekler, cinler, insanlar ve diğer yaratıklar da bulunmaktadır. Melekler gökyüzünde Allah'ın emirlerini yerine getiren ve O'nu tesbih eden varlıklardır. Cinler ise insanlar gibi akıllı ve şuurlu varlıklardır, fakat bizden farklı bir yaratılışa sahiptirler. Hz. Süleyman'ın hikayesinde de cinlerden bahsedilmektedir.

Bazı âyetlerde göklerde akıllı varlıkların olduğu anlaşılıyor olsa da, bu varlıkların detaylı mahiyeti ve özellikleri hakkında kesin bir bilgiye sahip değiliz. Ancak İslam inancına göre Allah'ın kudreti sayesinde göklerde ve yerde farklı yaratıkların varlığı mümkündür.

Şeytan taşlama ve Hacer'ül-Esved'i öpme gibi ibadetlerin putperestlikle ilişkilendirilmesi doğru değildir. Bu ibadetler İslam'ın emirleri veya Hz. Peygamber'in uygulamalarıdır ve inananlar için manevi bir önem taşımaktadır. Tavaf, şeytan taşlama ve Hacer'ül-Esved'i öpmek gibi eylemler, inananlar için Allah'a yaklaşmanın ve kutsal sayılan yerlerde ibadet etmenin bir yolu olarak kabul edilir.

Türkân Hanım'ın paylaştığı dua aslında Kur'an'dan alıntılanmış bazı ayetlerdir. Sırasıyla Sâd Suresi, Mü'minun Suresi ve Sâffât Suresi'nden bahsediyor. Bu ayetlerde Hz. Eyyub'un yaşadığı sıkıntıya karşı yalvarışı, Hz. Peygamber'e verilen sığınma duası ve gökyüzünün şeytanlardan korunması gibi konular yer almaktadır.

Umuyorum ki bu açıklamalar size yardımcı olmuştur. Başka sorularınız varsa çekinmeden sormaktan çekinmeyin. Allah'a emanet olun.

Üst Alt