Gül Şeklinde Etli Lahana Sarması (Püf Noktalarıyla) Tarifi İçin Malzemeler
1 orta boy lahana
100 gram orta yağlı kıyma
2 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
Yarım yemek kaşığı biber salçası (Ben acı kullandım)
2 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak (Ezilmiş)
Tuz
Nane
Kimyon
Karabiber
Pulbiber
Zerdeçal (Baharat ölçülerini damak zevkinize göre ayarlayın)
Gül Şeklinde Etli Lahana Sarması (Püf Noktalarıyla) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Lahanayı tuzlu suda haşlayın (Çok fazla yumuşatmayın)
Bulgur ve pirinci yıkayıp, karıştırma kabına alın.
Doğranmış soğan, sarımsak ve diğer bütün iç malzemeleri karıştırın. Yarım çay bardağı su döküp, tekrar karıştırın 5 -10 dakika bekletin suyunu çeksin.
Haşlanan lahana yapraklarının ortada bulunan kalın damar kısmını boydan iki yan tarafından keserek çıkarın (Bu kısmında fotoğraf çekmeyi unutmuşum maalesef elimizde iki adet büyük yaprak oluştu)
Lahanayı ince kısmına iki yemek kaşığı kadar iç koyup, uzun rulo şeklinde sarın. Sonra kendi etrafında çevirerek gül şekli verin.
Bütün lahanayı bu şekilde sardıktan sonra yayvan tencereye eğer elinizde varsa iki parça kaburga kemiği yerleştirin.
Üzerine sarmaları dikkatlice dizin. Bu aşamada açılmasın diye kürdan batırabilirsiniz. Benim lahanam çok yumuşaktı hiç açılmadı o yüzden gerek görmedim.
Yarım yemek kaşığı salçayı kaynar su ile açın.
3 yemek kaşığı zeytinyağı ve biraz tuz ilave edip lahanaların üzerine dökün (Sarmaların üzerine dökülen tuz lahananın sası tadını alıyor)
Üstüne ağırlık koyarak (Dolma taşı yada yayvan bir tabak )kapatın.
Sarmaların üzerini çok geçmeyecek şekilde su ekleyin.
Yumuşayana kadar pişirin (Ben 40 dakikada pişirdim).
Lahanaya bir seferde değilde azar azar su ilave ederek pişirilirse açılma riski ortadan kalkar hemde suyunu ihtiyaca göre aldığı için daha lezzetli olur.
Pişen lahana sarmasının 15 -20 dakika dinlendirdikten sonra sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
Gül Şeklinde Etli Lahana Sarması (Püf Noktalarıyla) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
1 orta boy lahana
100 gram orta yağlı kıyma
2 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
Yarım yemek kaşığı biber salçası (Ben acı kullandım)
2 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak (Ezilmiş)
Tuz
Nane
Kimyon
Karabiber
Pulbiber
Zerdeçal (Baharat ölçülerini damak zevkinize göre ayarlayın)
Gül Şeklinde Etli Lahana Sarması (Püf Noktalarıyla) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Lahanayı tuzlu suda haşlayın (Çok fazla yumuşatmayın)
Bulgur ve pirinci yıkayıp, karıştırma kabına alın.
Doğranmış soğan, sarımsak ve diğer bütün iç malzemeleri karıştırın. Yarım çay bardağı su döküp, tekrar karıştırın 5 -10 dakika bekletin suyunu çeksin.
Haşlanan lahana yapraklarının ortada bulunan kalın damar kısmını boydan iki yan tarafından keserek çıkarın (Bu kısmında fotoğraf çekmeyi unutmuşum maalesef elimizde iki adet büyük yaprak oluştu)
Lahanayı ince kısmına iki yemek kaşığı kadar iç koyup, uzun rulo şeklinde sarın. Sonra kendi etrafında çevirerek gül şekli verin.
Bütün lahanayı bu şekilde sardıktan sonra yayvan tencereye eğer elinizde varsa iki parça kaburga kemiği yerleştirin.
Üzerine sarmaları dikkatlice dizin. Bu aşamada açılmasın diye kürdan batırabilirsiniz. Benim lahanam çok yumuşaktı hiç açılmadı o yüzden gerek görmedim.
Yarım yemek kaşığı salçayı kaynar su ile açın.
3 yemek kaşığı zeytinyağı ve biraz tuz ilave edip lahanaların üzerine dökün (Sarmaların üzerine dökülen tuz lahananın sası tadını alıyor)
Üstüne ağırlık koyarak (Dolma taşı yada yayvan bir tabak )kapatın.
Sarmaların üzerini çok geçmeyecek şekilde su ekleyin.
Yumuşayana kadar pişirin (Ben 40 dakikada pişirdim).
Lahanaya bir seferde değilde azar azar su ilave ederek pişirilirse açılma riski ortadan kalkar hemde suyunu ihtiyaca göre aldığı için daha lezzetli olur.
Pişen lahana sarmasının 15 -20 dakika dinlendirdikten sonra sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
Gül Şeklinde Etli Lahana Sarması (Püf Noktalarıyla) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı