Haçapuri (Gürcü Pidesi Khaçapuri) Tanımı İçin Materyaller
1 su bardağı ılık süt
2 su bardak ılık su
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kuru maya
1 dolu tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşık sıvı yağ
5-5, 5 su bardağı un
İçi için:
Rende kaşar
Sürülebilir beyaz peynir
1 yumurta
Kenarları için:
Eritilmiş tereyağı
2 kaşık yoğurt ve yumurta sarısı karışımı
Üzeri için:
Pide sayısına nazaran (4 adet yumurta)
Haçapuri (Gürcü Pidesi Khaçapuri) Tanımı Yapılışı
Birinci olarak ılık süt ve suyumuzu, kuru maya ve şekeri bir kabın içerisinde karıştıralım.
İnstant kuru maya kullanıcaksak beklemeden(aktif kuru maya kullanacak iseniz 10 dk bekleyip kabarsın)
Unumuzu ve tuzu ve sıvı yağımızı ekleyip özdeşene kadar pürüzsüz bir hamur yoğuralım. Oda ısısında 1 saat mayalanacak.
İç harcımız için hacapuri için tabi özel peynir var bizde olmadığı için kaşar peynir ve az tuzlu beyaz peynir le yapıyoruz. İçine 1 yumurta kırıp düzgünce karıştırıyoruz.
Artık hamurumuzu porsiyonlayalım. Püf noktası bizim olağan pidelerden den daha kalın oluyor pofıdık olması için.
2 çeşit hacapuri formu var pide biçiminde ve pizza halinde.İlk biçim ve teknik birinci bezeyi hafif unlu tezgahta açalım yuvarlak yahut oval farketmez içine harcımızı koyup poğaça üzere kapatalım.
Kapattığımız yer altta kalıcak, pide hali veriyoruz uzun ve uçlar sivri çevirelim.
Bıçak ile tam ortadan hamurun üst katmanını keselim ve elimizle kenarları yanlara hakikat açalım.
Ortası açık kenarlar bombe olucak ki materyal akmasın. (diğer yapma tekniği yuvarlak hamuru aç kenarlardan kaşarlı harcı köy ve kenarları yuvarlak yeniden bombe olucak ortalama bol kaşarlı harç).
2. Halimiz.Hamuru yuvarlak aç hamur bezesi oranında kaşarlı harcı top yap ve tam ortaya koy.
Hamuru kenarlarına ortada birleştir kapat ve çevir elinle büyüt çok inceltmeden nazik hareketlerle bu kademede merdane ile üzerinden geçelim.
Üzerine yumurta sarısı, yoğurt karışım sürelim ve tekrar kaşar serpelim.Artık fırına girebilirler.
Başka püf nokta taş fırın tesiri için fırınımızı 240derecede tepsiyi aksi çevirip 10 -15 dk bekletelim.
Tepsi güzelce kızsın ve pideleri zıt çevrili olan tepsiye sürelim.
Isıyı 200 dereceye düşürelim. Yada olağan pişirmek için 200 derece fırında yağlı kağıt koyduğumuz tepside.
Yumurtayı kızarmaya başladıktan sonra pidelerin ortalarını kaşık la hafif açıp bardakla aykırı çevirelim.
1 su bardağı ılık süt
2 su bardak ılık su
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kuru maya
1 dolu tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşık sıvı yağ
5-5, 5 su bardağı un
İçi için:
Rende kaşar
Sürülebilir beyaz peynir
1 yumurta
Kenarları için:
Eritilmiş tereyağı
2 kaşık yoğurt ve yumurta sarısı karışımı
Üzeri için:
Pide sayısına nazaran (4 adet yumurta)
Haçapuri (Gürcü Pidesi Khaçapuri) Tanımı Yapılışı
Birinci olarak ılık süt ve suyumuzu, kuru maya ve şekeri bir kabın içerisinde karıştıralım.
İnstant kuru maya kullanıcaksak beklemeden(aktif kuru maya kullanacak iseniz 10 dk bekleyip kabarsın)
Unumuzu ve tuzu ve sıvı yağımızı ekleyip özdeşene kadar pürüzsüz bir hamur yoğuralım. Oda ısısında 1 saat mayalanacak.
İç harcımız için hacapuri için tabi özel peynir var bizde olmadığı için kaşar peynir ve az tuzlu beyaz peynir le yapıyoruz. İçine 1 yumurta kırıp düzgünce karıştırıyoruz.
Artık hamurumuzu porsiyonlayalım. Püf noktası bizim olağan pidelerden den daha kalın oluyor pofıdık olması için.
2 çeşit hacapuri formu var pide biçiminde ve pizza halinde.İlk biçim ve teknik birinci bezeyi hafif unlu tezgahta açalım yuvarlak yahut oval farketmez içine harcımızı koyup poğaça üzere kapatalım.
Kapattığımız yer altta kalıcak, pide hali veriyoruz uzun ve uçlar sivri çevirelim.
Bıçak ile tam ortadan hamurun üst katmanını keselim ve elimizle kenarları yanlara hakikat açalım.
Ortası açık kenarlar bombe olucak ki materyal akmasın. (diğer yapma tekniği yuvarlak hamuru aç kenarlardan kaşarlı harcı köy ve kenarları yuvarlak yeniden bombe olucak ortalama bol kaşarlı harç).
2. Halimiz.Hamuru yuvarlak aç hamur bezesi oranında kaşarlı harcı top yap ve tam ortaya koy.
Hamuru kenarlarına ortada birleştir kapat ve çevir elinle büyüt çok inceltmeden nazik hareketlerle bu kademede merdane ile üzerinden geçelim.
Üzerine yumurta sarısı, yoğurt karışım sürelim ve tekrar kaşar serpelim.Artık fırına girebilirler.
Başka püf nokta taş fırın tesiri için fırınımızı 240derecede tepsiyi aksi çevirip 10 -15 dk bekletelim.
Tepsi güzelce kızsın ve pideleri zıt çevrili olan tepsiye sürelim.
Isıyı 200 dereceye düşürelim. Yada olağan pişirmek için 200 derece fırında yağlı kağıt koyduğumuz tepside.
Yumurtayı kızarmaya başladıktan sonra pidelerin ortalarını kaşık la hafif açıp bardakla aykırı çevirelim.