İslim (Kürdan) Kebabı Tanımı İçin Materyaller
5 adet orta uzunluk patlıcan
3 adet orta uzunluk domates
3 adet orta uzunluk çarliston biber
Köftesi için
Yarım kilo kıyma
1 adet kuru soğan
2-3 diş sarımsak
1 çay bardağı galeta unu (Rondadan çekilmiş bayat ekmek içi de olabilir)
1 adet yumurta
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik (İsteye bağlı)
1 çay kaşığı kimyon (İsteye bağlı)
Tuz
Kızartmak için:
Yarım su bardağı sıvı yağ
Sosu için:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 diş ezilmiş sarımsak
1 su su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
İslim (Kürdan) Kebabı Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Evvel köfteleri hazırlayalım kızartalım.
Derin bir kabın içerisine kıyma, ince doğranmış kuru soğan, galeta unu, yumurta, baharatlar, sarımsak ve tuz ekleyerek yoğuralım.
Köfte harcını özleşene kadar yaklaşık 10-15 dakika yoğuralım.
Köfte harcını cevizden biraz daha büyük modüllere ayırıp köfteler yapalım ve sıvı yağda çok fazla kırmızı olmayacak formda hafif kızartalım.
Tuzlu suda dinlenen patlıcanların suyunu süzüp bol suda yıkayalım ve bir kağıt havlu ile kurulayalım.
Patlıcanlar alacalı pijama halinde soyalım ve ince uzun olarak dilimleyelim ve tavada kızgın yağda artlı önlü kızartıkdan sonra yağını çekmesi için kağıt havlu koyulmuş bir tabağa alalım.
Sap kısımlarını aldığımız yeşil biberleri dört eşit kesime bölelim.
Domatesleri de dilimleyelim.
İki patlıcan dilimini artı halinde koyup ortasına bir köfte yerleştirelim ve iki yandan ortada birleşecek halde bohça üzere kapatalım.
Üzerine bir kesim yeşil biber ve domates yerleştirip kürdanla tutturalım.
Tüm köfteleri ve patlıcanları birebir şekilde yapıp fırın tepsisine yahut borcama yerleştirelim.
Domates ve biber salçasını geniş bir kaseye koyup su ile açalım.
Ezilmiş sarımsağı, baharatları ve damak tadına nazaran tuz ek ederek sos hazırlayalım.
Hazırladığımız bu sosu patlıcanların üzerine gezdirip evvelden ısıtılmış 180° fırında 30 dakika pişirip sıcak sıcak servis edelim. Afiyet olsun.
5 adet orta uzunluk patlıcan
3 adet orta uzunluk domates
3 adet orta uzunluk çarliston biber
Köftesi için
Yarım kilo kıyma
1 adet kuru soğan
2-3 diş sarımsak
1 çay bardağı galeta unu (Rondadan çekilmiş bayat ekmek içi de olabilir)
1 adet yumurta
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik (İsteye bağlı)
1 çay kaşığı kimyon (İsteye bağlı)
Tuz
Kızartmak için:
Yarım su bardağı sıvı yağ
Sosu için:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 diş ezilmiş sarımsak
1 su su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
İslim (Kürdan) Kebabı Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
Evvel köfteleri hazırlayalım kızartalım.
Derin bir kabın içerisine kıyma, ince doğranmış kuru soğan, galeta unu, yumurta, baharatlar, sarımsak ve tuz ekleyerek yoğuralım.
Köfte harcını özleşene kadar yaklaşık 10-15 dakika yoğuralım.
Köfte harcını cevizden biraz daha büyük modüllere ayırıp köfteler yapalım ve sıvı yağda çok fazla kırmızı olmayacak formda hafif kızartalım.
Tuzlu suda dinlenen patlıcanların suyunu süzüp bol suda yıkayalım ve bir kağıt havlu ile kurulayalım.
Patlıcanlar alacalı pijama halinde soyalım ve ince uzun olarak dilimleyelim ve tavada kızgın yağda artlı önlü kızartıkdan sonra yağını çekmesi için kağıt havlu koyulmuş bir tabağa alalım.
Sap kısımlarını aldığımız yeşil biberleri dört eşit kesime bölelim.
Domatesleri de dilimleyelim.
İki patlıcan dilimini artı halinde koyup ortasına bir köfte yerleştirelim ve iki yandan ortada birleşecek halde bohça üzere kapatalım.
Üzerine bir kesim yeşil biber ve domates yerleştirip kürdanla tutturalım.
Tüm köfteleri ve patlıcanları birebir şekilde yapıp fırın tepsisine yahut borcama yerleştirelim.
Domates ve biber salçasını geniş bir kaseye koyup su ile açalım.
Ezilmiş sarımsağı, baharatları ve damak tadına nazaran tuz ek ederek sos hazırlayalım.
Hazırladığımız bu sosu patlıcanların üzerine gezdirip evvelden ısıtılmış 180° fırında 30 dakika pişirip sıcak sıcak servis edelim. Afiyet olsun.