İzmir Köfte Tarifi İçin Malzemeler
Köfte harcı için;
500 gram orta yağlı dana kıyma
1 orta boy rendelenmiş kuru soğan
1 su bardağı kadar bayat ekmek içi
Tuz, karabiber, pulbiber
Sosu için;
2 adet orta boy domates ya da 2 kepçe domates sosu
4-5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 su bardağı sıcak su
Tuz
Kekik
Diğer malzemeler;
3-4 adet büyük patates
Sıvıyağ
Domates biber (Üzerine)
İzmir Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Köftenin tüm malzemelerini karıştırıp iyice yoğuruyoruz ve uzun uzun şekil verip dinlenmesi için buzdolabına koyuyoruz.
Patatesleri elma dilim keserek sıvı yağ kızdırdığımız tencerede yarım pişecek şekilde kızartıyoruz ve tepsiye aralarında bir köftelik boşluk kalacak şekilde diziyoruz.
Ardından dolapta dinlenmiş köfteleri çıkarıp onu da dışı pişecek kadar kızartıp boşluklara diziyoruz.
Sosu hazırlamak için bu kızartma yağından kullanıyoruz (Köfte kendi yağını oraya saldığı için oldukça lezzetli bir sos oluyor) yağdan bir kepçe alıp küçük bir sos tenceresine koyuyoruz.
1 tatlı kaşığı salçayı kavurup 2 rendelenmiş domatesi (Ya da 2 kepçe domates sosunu) ve soyulmuş sarımsakları bütün halinde ilave ediyoruz.
Fokurdamaya başlayınca 2 su bardağı sıcak su ekliyoruz. 10 dk kadar pişmeye bırakıyoruz ve son 1-2 dk kala tuz ve kekiği de ekleyip biraz fokurdatıp ocağı kapatıyoruz.
Tepsiye dizilmiş köfte ve patateslerin üzerinde gezdiriyoruz. Biraz sulu isterseniz ekstra 1 su bardağı sıcak su tepsiye kenardan dönebilirsiniz.
Üzerine domates dilimleri ve biberleri dizip yağlı kağıt ve folyo ile kapatıyoruz ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Fırınlar farklılık gösterdiği için kontrollü pişirmenizi tavsiye ederim. Lezzetiyle damak çatlatan izmir köftemiz hazır. Kendi yorumumla yaptığım bu tarifi beğeneceğinize eminim. Afiyet olsun.
İzmir Köfte Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
Köfte harcı için;
500 gram orta yağlı dana kıyma
1 orta boy rendelenmiş kuru soğan
1 su bardağı kadar bayat ekmek içi
Tuz, karabiber, pulbiber
Sosu için;
2 adet orta boy domates ya da 2 kepçe domates sosu
4-5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 su bardağı sıcak su
Tuz
Kekik
Diğer malzemeler;
3-4 adet büyük patates
Sıvıyağ
Domates biber (Üzerine)
İzmir Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Köftenin tüm malzemelerini karıştırıp iyice yoğuruyoruz ve uzun uzun şekil verip dinlenmesi için buzdolabına koyuyoruz.
Patatesleri elma dilim keserek sıvı yağ kızdırdığımız tencerede yarım pişecek şekilde kızartıyoruz ve tepsiye aralarında bir köftelik boşluk kalacak şekilde diziyoruz.
Ardından dolapta dinlenmiş köfteleri çıkarıp onu da dışı pişecek kadar kızartıp boşluklara diziyoruz.
Sosu hazırlamak için bu kızartma yağından kullanıyoruz (Köfte kendi yağını oraya saldığı için oldukça lezzetli bir sos oluyor) yağdan bir kepçe alıp küçük bir sos tenceresine koyuyoruz.
1 tatlı kaşığı salçayı kavurup 2 rendelenmiş domatesi (Ya da 2 kepçe domates sosunu) ve soyulmuş sarımsakları bütün halinde ilave ediyoruz.
Fokurdamaya başlayınca 2 su bardağı sıcak su ekliyoruz. 10 dk kadar pişmeye bırakıyoruz ve son 1-2 dk kala tuz ve kekiği de ekleyip biraz fokurdatıp ocağı kapatıyoruz.
Tepsiye dizilmiş köfte ve patateslerin üzerinde gezdiriyoruz. Biraz sulu isterseniz ekstra 1 su bardağı sıcak su tepsiye kenardan dönebilirsiniz.
Üzerine domates dilimleri ve biberleri dizip yağlı kağıt ve folyo ile kapatıyoruz ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Fırınlar farklılık gösterdiği için kontrollü pişirmenizi tavsiye ederim. Lezzetiyle damak çatlatan izmir köftemiz hazır. Kendi yorumumla yaptığım bu tarifi beğeneceğinize eminim. Afiyet olsun.
İzmir Köfte Tarifi Fotoğraflı Yapılışı