Son konular

K.Maraşın Şifalı Çorbası Tirşik

Konuyu Yükselt

theking

Yeni Üye
Katılım
31 Ocak 2020
Mesajlar
2
Tepkime
15
Puanları
38
Yaş
35
Coin
175,519
K.Maraşın Şifalı Çorbası Tirşik Tarifi İçin Malzemeler
2 kg tirşik (halk arasında yılan otu, gavur pancarı da deniliyor)
1 kase dövme( iri bulgur)
1 kase nohut
1 yemek tabağı tarhana
1 su bardağı kadar yemeklik bulgur yada köftelik simit
1 litre yoğurt
Sıcak su
Un
Tuz

K.Maraşın Şifalı Çorbası Tirşik Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Tirşik güzelce temizlenip yıkanır fazla suyu alınır ,eldiven giyip ince ince doğranır. (eldiven giyme sebebimiz zehirli bi ottur eli dürtüp kaşındırıp yakıyor)
10 kg tencereye tirşiği ,dövmeyi ,tarhanayı ,bulguru ,nohutu ,yoğurdu ekliyoruz.
Sıcak suyu da üstünü bastıracak kadar ekleyip üzerini kapatacak kadar un ekliyoruz .
Kapağını kapatıp evin en sıcak yerine sarıp sarmalıyoruz .Üşüyen birini örter gibi yoksa mayalanması güzel olmaz.
Ben akşam 21:30 gibi kapattım sabah 11 gibi ocağa alıp yaklaşık 3 buçuk saat pişirdim.
Kaynayana kadar sürekli karıştırınız kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp ara ara karıştırın ki dibine tutmasın.
Suyu azaldıkça su ekleyerek pişirin. Siz malzemelerin pişme durumuna göre 2buçuk-3buçuk saat gibi kontrol ediniz.
Notlar;

Tirşik zehirli bir ot olduğu için çok hassas bi cildiniz varsa eldivenle kullanıp doğrayınız yoksada eldivensiz doğrarsanız da korkacak bi durum olmuyor biraz fazla yakıyor ama 1geceye kadar geçiyor.

Tirşiği ekşi seviyorsanız mayalanmasını o kadar uzun tutarsınız ekşi sevmiyorum derseniz 9-10saat de yeterli.

Tirşiğin bu kadar uzun saatte pişme sebebi otun zehirini öldürmesi içindir. Arada kontrol ederek boğazını yakıp gıdıklıyor mu diye bakabilirsiniz gıdıklamıyorsa pişmiş demektir.

Birçok hastalığa şifa olan tirşik bitkisi yöreye göre ismi değişse de daha çok “andırın doktoru” olarak bilinmektedir. Akdeniz bölgesine ait bir bitki olsa da Kahramanmaraş, gaziantep, adana illerinde de çorbası sıkça tüketilir. Çok fazla bilinmeyen bu besinin sağlığımız üzerinden önemli etkileri vardır. Yılda 7 kez tüketildiğinde ise binbir türlü hastalıktan koruduğu söylenir. ♡♡.

K.Maraşın Şifalı Çorbası Tirşik Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
 

Similar threads

  • Soru
Tirşik Kahramanmaraş Tirşik Çorbası Tanımı İçin Malzemeler 1 bağ tirşik otu 1 su bardağı nohut 1 su bardağı döğme 1 kase Kahramanmaraş tarhanası 2 kase yoğurt Bir büyük tencere yarısı su 1 buçuk su bardağı un Biraz tuz Tirşik Kahramanmaraş Tirşik Çorbası Tanımı Nasıl Yapılır? Not EkleTarifi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Şifa Deposu Kış Çorbası Tanımı İçin Gereçler 1 küçük soğan 1 küçük patates 1 küçük havuç Yarım çay bardağı pirinç 1 kase yoğurt 1 adet yumurta Yarım limon 1 yemek kaşığı un 1 diş sarımsak 1 bardak et yada tavuk suyu 3 su bardağı su 1 tatlı kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
Üst Alt