Kırşehir'in yoresel yemekleri

theking

Yeni Üye
Tepkime
16
Yaş
35
Coin
175,520
Kırşehir'in yoresel yemekleri nelerdir
Yoresel yemekler

Yufka:
Malzemesi: un su, tuz
Verilen malzeme (un,su,tuz) karıstırılarak hamur yogrulur Hamur biraz dinlendikten sonra avuc ice buyuklu
guğunde pezi alinirPeziler oklava yardimiyla ekmek tahtasi uzerinde saz buyuklğunde (daire biciminde) acilirBu islem yapilirken acılan yufka uzerine kepekli un serpilir acılan yufkalar oklava yardımıyla tandir (ocak) ustunde bulunan sicak sacta pişirilirustuste konularak soğutulması saglanır

Bazlama:
malzeme: Un, Su, tuz ve maya
Belirtilen malzeme (un,su,tuz) karıştırılıp icine maya katılıryoğurma işlemi bitirildikten sonra hamurun ustu
kalın bir ortu ile hamurun mayalanması beklenirMayasi gelen hamur pezilere bolunerek oklava yardimiyla ekmek tahtası uzerinde yuvarlak bicimde parmak kalinliginda acılır (ocak) uzerindeki sac uzerinde pişirilir Tereya ile yağlanıp cay veya ayranla ikram edilir
Omac:

Malzeme: tava, yufka, yumurta, yağ (tereyagi)
Yag tavaya konarak eritilir Yag eritildikten sonra kucuk parcalara aynlmis yufka tavaya yumurta ile birlikte ilave edilerek yumurta pisinceye kadar pisirilir ikinci bir yufka ekmege sarılarak cay veya ayranla ik
ram edilir Buna halk arasinda ekmek icinde ekmekekmekle ekmek yemektabirleri kullanihyor
Topalak: (Sulu kofte)
Malzeme:Bulgurdana kıyma (yağsiz) sogan (kuru) nane, yag, salca, tuz, maydonoz, baharat, yumurta su
Bu malzeme miktarları ailedeki kişiye gore değişir, Bu Hanimlar veya yemeği yapacak kişiler bunu ayarlarlar,Bulgur,dana kıyma, rendelenmiş kuru soğan,baharat,kucuk doğranmış maydonos bir yumurta cırpılarak,hepsi birden karıstırılır ve yogrulurFmdik buyukluğunde elde yuvarlanir(topaklanır)ocağı bu konulup tencerede kaynatilir ve su ilave edilirTopalaklar kaynamiş suyun icerisine atilarak pisirilirPismeye yakın tavada hazirlanan yag, salca ve kirmizi biber ilave edilerek kofteye ilave edilirPişirilip biraz bekletildikten sonra ikram edilir
Besmec:
Malzeme:Bulgur (Dugur) yagsiz dana kıyma,kurusoğan, maydonoz, baharat, salca, tuz
Verilen bu malzemeler karistirilarak iyice yoğrulurBirbirinden aynlmayacak kıvamına gelince elde havuc
buyukluğunde parcalara ayrılarak yassitilirdaire bicimi haaline getirilir Yaglanmiş tepsiye dizilip fırında veya onceden hazırlanmış koz haline gelen ateş uzerinde kozlenerek pişirilir

Sulu Kofte:
Malzemeler :

500 gr ince cekilmiş yağsız kıyma
500 gr ince bulgur
2 orta boy kuru soğan
5 bardak et suyu
1 adet yumurta
1 kaşık salca
1 kaşık tereyağ yada margarin
tuz, karabiber, pul biber, toz biber



Soğanlardan biri incecik kıyılır Kıyılan soğan, kıyma, bulgur karıştırılır Bu karışıma yeteri kadar tuz ve biber eklenir, yoğrulmaya başlanır Bulgur yumuşayıncaya kadar yoğurulmaya devam edilir Bulguların cabuk yumuşaması istenirse bir miktar su katılabilir Bulgurlar yumuşadıktan sonra yumurta katılarak bir sure daha yoğurmaya devam edilirYoğurma işi tamamlandıktan sonra avuc ici ile yuvarlak kofteler yapılırYapılan kofteler kaynamakta olan et suyuna katılır Orta ateşte 2530 dakika pişirilir Bu arada diğer soğanda incecik kıyılarak kucuk bir tavada tereyağ ile kavrulur ateşten yeni indirilmiş koftelere eklenir Biraz dinlendirildikten sonra yemek servise hazırdır

AFIYET OLSUN!
Hoşmerim
Malzeme: un, su (cok az tuz)
Un ile su karıştırılır ve hafif ateş icinde zeytinyağı ilave edilerek tahta kaşık ile karıştırılırcok az tuz ilave edilerek lava kıvamına gelince ocaktan indirilirdaha sonar servis yapılır
Haside:
Unun icerisine pekmez katılır ve karıştırılırHafif ateşte bir taraftan karıştırılarak zeytinyağı ilave edilirlapa kıvamına gelinceye kadar pişirilirsoğusuktan sonar servis yapılır
Pelte:
Pekmez ile un karıstirılarak ates uzerinde pisirilirPelte kivamina gelince sogumak uzere tabaklara paylastinlir
Yoğurt Corbası :
Yarma denilen doğme buğdayla yeşil mercimek, biraz haşlanmış nohut guzelce yıkanır Suzme yoğurt ile bunlar iyice karıştırılır İcine bir yumurta kırılır İki kaşık kadar un katılır Cok az aycicek yağı damlatılır Mevsimine gore icine yaş veya kuru nane katılır Bunlar iyice karıştırılır Biraz su ilave edilir Kaynayıncaya kadar karıştırılır Devamlı karıştırılmazsa corba kesilebilir Corba ateşe konunca icine patates, yeşil biber, patlıcan atılır İlkbaharda temizlenmiş kenger atılır Corba piştikten sonra başka bir kapta kuru nane ile yağ hafif kavrulup corbanın uzerine dokulur Corba servise hazırdır

Gendeme (Kemikli et) :
Yarım kilo kuş başı et tencereye konulur Suyu cekilinceye kadar ateşte pişirilerek, soğan doğranır Biraz yağ ilave edilerek, pişinceye kadar beklenir, daha sonra domatesi ve biberi ilave edilip cok miktarda su konur Yarım kilo yarma ilave edilirse 2 kilogram su konur Tuz ilave edilip yarma dağılacak duruma gelinceye kadar pişirilerek servise hazır hale getirilir
Mantı (Kesme Mantı) :
Una yumurta katılarak hamur yapılır Tuz ilave edilir Hamur yuvarlak bezi yapılır Oklava veya merdane ile acılır Hafif kurumaya bırakılır Acılmış olan ve biraz kuruyan hamur ustune konup ince dilimler halinde kesilir Kesilen mantılar kurutulur Pişirmesi ise makarna gibi olur Suyu kaynatılır ve biraz tuz atılır Mantı kaynayan suda haşlanır Ve suyu suzulur Onceden hazırlanan sarımsaklı yoğurt ile iyice karıştırılır Sonra bir başka kapta uzerinin sosu hazırlanır Sos yağ, bolca, domates, biber, kıyma ile yapılır Sosa karabiber, pul biber, maydanoz eklenir Sarımsaklı yoğurt ile karıştırılmış mantının yine uzerine sos dokulerek servise hazır hale getirilir
 
Üst Alt