Kıymalı Karnabahar Graten Tanımı İçin Materyaller
Kıymalı harç için:
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
150 gram az yağlı kıyma
2 yemek kaşığı su
Tuz, karabiber
1 orta uzunluk karnabahar
Yarım limon
Beşamel sosu için:
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
Tuz, karabiber
Üzeri için:
100 gram kaşar peyniri
Kıymalı Karnabahar Graten Tanımı Yapılışı
Karnabaharın çiçeklerini ayırın.
Kokmaması için yarım limon ek ettiğiniz kaynar suda hafif canlı kalacak biçimde haşlayın. ( fırında da pişeceğini düşünerek, yumuşamaya başladığı vakit ocaktan alın. )
Karnabahar çiçeklerini sudan çıkarıp bir kenara alın.
Bir tavaya 1–2 yemek kaşığı zeytinyağını alın.
Kıymayı tavaya ekleyip kavurmaya başlayın.
Kıyma suyunu çekmeye yakın küp doğranmış soğanları ek edin ve kavurmaya devam edin.
Akabinde salçayı da ekleyip 2 dakika daha kavurun.
Son olarak su ve baharatları da katıp 1 taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın.
Beşamel sos yapmak için küçük bir sos tenceresine sıvı yağ ve tereyağını koyup un ile birlikte kavurun.
Unun kahverengileşmesine müsaade vermeyin. ( yalnızca kokusu gidene kadar kavurun)
Sonra süt ekleyin ve kısık ateşte devamlı karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
Birinci sıcaklığı gidinceye kadar bekleyip yumurta, tuz ve karabiberini ek edin.
Pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın yahut çırpın.
Karnabahar çiçeklerini gerekiyorsa keserek küçültün.
Pişireceğiniz fırın kabına evvel karnabahar çiçeklerini dizin.
Üzerine hazırladığınız kıymalı harcı ekleyin.
Onunda üzerine beşamel sosu gezdirip en üste rendelenmiş kaşar peynirini serpin.
Evvelden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Kıymalı harç için:
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
150 gram az yağlı kıyma
2 yemek kaşığı su
Tuz, karabiber
1 orta uzunluk karnabahar
Yarım limon
Beşamel sosu için:
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
Tuz, karabiber
Üzeri için:
100 gram kaşar peyniri
Kıymalı Karnabahar Graten Tanımı Yapılışı
Karnabaharın çiçeklerini ayırın.
Kokmaması için yarım limon ek ettiğiniz kaynar suda hafif canlı kalacak biçimde haşlayın. ( fırında da pişeceğini düşünerek, yumuşamaya başladığı vakit ocaktan alın. )
Karnabahar çiçeklerini sudan çıkarıp bir kenara alın.
Bir tavaya 1–2 yemek kaşığı zeytinyağını alın.
Kıymayı tavaya ekleyip kavurmaya başlayın.
Kıyma suyunu çekmeye yakın küp doğranmış soğanları ek edin ve kavurmaya devam edin.
Akabinde salçayı da ekleyip 2 dakika daha kavurun.
Son olarak su ve baharatları da katıp 1 taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın.
Beşamel sos yapmak için küçük bir sos tenceresine sıvı yağ ve tereyağını koyup un ile birlikte kavurun.
Unun kahverengileşmesine müsaade vermeyin. ( yalnızca kokusu gidene kadar kavurun)
Sonra süt ekleyin ve kısık ateşte devamlı karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
Birinci sıcaklığı gidinceye kadar bekleyip yumurta, tuz ve karabiberini ek edin.
Pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın yahut çırpın.
Karnabahar çiçeklerini gerekiyorsa keserek küçültün.
Pişireceğiniz fırın kabına evvel karnabahar çiçeklerini dizin.
Üzerine hazırladığınız kıymalı harcı ekleyin.
Onunda üzerine beşamel sosu gezdirip en üste rendelenmiş kaşar peynirini serpin.
Evvelden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.