Kol Böreği (El Açması) Tanımı İçin Materyaller
Hamuru için;
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı su
Hamurun içine;
100 gram margarin
50 gram tereyağı
Sıvı yağ
İç gereçleri;
200 gram kıyma
1 adet ortaboy soğan
Tuz ,karabiber, kırmızı biber
Bir tutam maydanoz
2 adet orta uzunluk haşlanmış patates
Bir tutam maydanoz
Tuz, karabiber ,kırmızı biber
1 bağ ıspanak
200 gram beyaz peynir
Kol Böreği (El Açması) Tanımı Yapılışı
Derin bir kaba unu, tuzu koyup suyunu azar azar koyup orta sertlikte bir hamur yoğuruyoruz.
Hamuru pürüzsüz kıvama gelene kadar yoğurup 6 eşit kesime kesip beze yapıyoruz.
Bezeleri çay tabağı büyüklüğünde açıp üç bezenin içine margarin ve tereyağı yoğurup yumuşatınca birer yemek kaşığı açtığımız üç bezenin ortasına koyuyoruz.
Başka açtığımız üç bezeyide üzerine kapatıp kenarları düzgünce elimizle bastırarak kapatıyoruz.
Sonra onları elimizle bastırarak tatlı tabağı kadar yapıp inceltip sıvı yağıyla yağladığımız tepsiye sıralayalım.
Üzerine biraz çokça sıvı yağı sürüp üzerine streç yahut poşetle hava almayacak biçimde kapatıp 40 dk bekletelim.
İç materyallerini hazırlamak için soğanı ince doğrayıp kavuralım ,içine kıymayı atıp kavuralım.
Kıymalı harca tuz ,karabiber, kırmızı biberi ve maydanozu kıyıp atıp karıştıralım ve soğumaya bırakalım.
Haşlanmış patatesleri ezici yahut çatalla ezelim, içine tuz ,karabiber, kırmızıbiber ve maydanozu kıyıp atalım uygunca karıştıralım.
Ispanakları ince doğrayıp bir kaba alalım peyniri ıspanakların üzerine elimizle ezerek atacağız.
Dinlenen hamurları üzerini açıp karşıt çevirerek yağlanmış tezgaha alıp elimizle kenarları ve ortasını elimizle genişleterek açalım.
Sonra kenarlarından tutarak zar üzere olana kadar incecik açalım yırtılma olabilir kıymetli değil.
Açtığımız hamurun her iki tarafını ortaya katlayalım kenarda kalan kalın yerleri elimizle kopartalım.
İçine istek ettiğiniz içleri kenar kısmına serpelim ve hamuru gevşek biçimde rulo yaparak saralım.
En son böreğimize form vererek yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize sıralayalım.
180 c ısınmış fırında alt üst kızarana kadar pişirelim.
Pişen böreklerimizi fırından çıkartınca zıt çevirelimki içindeki yağlar böreğimizin her yerine eşit dağılsın afiyet olsun.
Hamuru için;
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı su
Hamurun içine;
100 gram margarin
50 gram tereyağı
Sıvı yağ
İç gereçleri;
200 gram kıyma
1 adet ortaboy soğan
Tuz ,karabiber, kırmızı biber
Bir tutam maydanoz
2 adet orta uzunluk haşlanmış patates
Bir tutam maydanoz
Tuz, karabiber ,kırmızı biber
1 bağ ıspanak
200 gram beyaz peynir
Kol Böreği (El Açması) Tanımı Yapılışı
Derin bir kaba unu, tuzu koyup suyunu azar azar koyup orta sertlikte bir hamur yoğuruyoruz.
Hamuru pürüzsüz kıvama gelene kadar yoğurup 6 eşit kesime kesip beze yapıyoruz.
Bezeleri çay tabağı büyüklüğünde açıp üç bezenin içine margarin ve tereyağı yoğurup yumuşatınca birer yemek kaşığı açtığımız üç bezenin ortasına koyuyoruz.
Başka açtığımız üç bezeyide üzerine kapatıp kenarları düzgünce elimizle bastırarak kapatıyoruz.
Sonra onları elimizle bastırarak tatlı tabağı kadar yapıp inceltip sıvı yağıyla yağladığımız tepsiye sıralayalım.
Üzerine biraz çokça sıvı yağı sürüp üzerine streç yahut poşetle hava almayacak biçimde kapatıp 40 dk bekletelim.
İç materyallerini hazırlamak için soğanı ince doğrayıp kavuralım ,içine kıymayı atıp kavuralım.
Kıymalı harca tuz ,karabiber, kırmızı biberi ve maydanozu kıyıp atıp karıştıralım ve soğumaya bırakalım.
Haşlanmış patatesleri ezici yahut çatalla ezelim, içine tuz ,karabiber, kırmızıbiber ve maydanozu kıyıp atalım uygunca karıştıralım.
Ispanakları ince doğrayıp bir kaba alalım peyniri ıspanakların üzerine elimizle ezerek atacağız.
Dinlenen hamurları üzerini açıp karşıt çevirerek yağlanmış tezgaha alıp elimizle kenarları ve ortasını elimizle genişleterek açalım.
Sonra kenarlarından tutarak zar üzere olana kadar incecik açalım yırtılma olabilir kıymetli değil.
Açtığımız hamurun her iki tarafını ortaya katlayalım kenarda kalan kalın yerleri elimizle kopartalım.
İçine istek ettiğiniz içleri kenar kısmına serpelim ve hamuru gevşek biçimde rulo yaparak saralım.
En son böreğimize form vererek yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize sıralayalım.
180 c ısınmış fırında alt üst kızarana kadar pişirelim.
Pişen böreklerimizi fırından çıkartınca zıt çevirelimki içindeki yağlar böreğimizin her yerine eşit dağılsın afiyet olsun.