Konyanın Yoresel Yemekleri

Konuyu Yükselt

theking

Yeni Üye
Katılım
31 Ocak 2020
Mesajlar
2
Tepkime
15
Puanları
38
Yaş
35
Coin
175,519
YEMEK OĞUNLERİ
1 Kuşluk Yemeği : Eskiden Konya'da iki oğun yemek yenirdi Kuşluk ve akşam yemekleri Kuşluk yemeği oğle yemeğinden iki saat once yenirdi
2 Oğlen Yemeği : Hafif yiyecekler yenen oğun
3 Akşam Yemeği : Aksam namazından sonra yenirdi Kisin uzun gecelerde yenirdi
4 Yat Geberlik : Yatmadan once yenen hafif yiyeceklerdir Kisin uzun gecelerde yenilir
Konya'nın yiyeceklerinden Ekmeği Ballı Boreği, Helvasının ceşidi, Zulbiyesi, Pişmaniyesi meşhurdur

YEMEK CEŞİTLERİ

MEVLANA BOREĞİ :
MALZEMELER:1 cay bardağı yoğurt, 1 cay bardağı zeytinyağı, Biraz su, Yarim limon suyu, Biraz Tuz Alabildiği kadar un, (Ayrıca ici icir yarim kilo kadar zeytinyağı ile karışmış tereyağı)
YAPILISI:Bu malzemelerin hepsi konur ve guzelce yoğrulur Kucuk kucuk bezeler ayrılır Dinlenmeye bırakılır Diğer tarafından bir iki bas soğan yarim kilo kıyma, 1 demet maydanoz, biraz karabiber Soğanlar bir iki kaşık zeytinyağında kavrulur Sonra kıyma da ilave edilerek kavrulur Ateşten indikten sonra maydanozu ilave edilir Diğer taraftan bezeler incecik acılır Arası yağlanır tekrar acılır tekrar yağlanır Ve bir bohca seklinde durulerek koselere ic konulur ve kapatılır Ondan sonra sıcak fırına surulur

ZERDE :
MALZEMESİ: 1Kg Pirinc, 3 litre su , yarim kg şeker
YAPILISI: Once pirinc ile su kaynatılır Sonra seker atılırYine kaynatılır Başka bir kaba boşaltılır Soğuyuncaya kadar bekletilir ve servis yapılır

ARABAŞI CORBASI :
MALZEMESİ: Bir miktar su, Bir miktar un, 1 tane horoz, 1 kaşık karabiber, 1 paket yağ, 1 tane limon
CORBA YAPILISI: Bir miktar un, bol yağda kırmızılaşıncaya kadar kadar kavrulurDaha once pişmiş olan horoz kavrulmuş olan unun uzerine ince ince didilerek konurBir miktar tavuk suyu eklenir 20 dakika kaynadıktan sonra limon ve karabiber ilave edilir Daha sonra hamuru ile birlikte servis yapılır

ARABASI HAMURU:Tencereye normal bir şekilde su konarak iyice kaynatılırKaynayan suyun icine azar azar un konarak tahta kaşık ile karıştırılır Belli bir kıvama gelince un konulmadan hamur karıştırılarak iyice pişirilirDaha sonra hamurun kolay dağılması icin tepsi su ile ıslatılarak hamur tepsiye dokulerek soğutulur Daha sonra corba ile servis yapılır

PAPARA :
HAZIRLANIŞI: Ekmekler derin bir tabağa doğranır ayrı bir yerde tereyağı kızartılır Ve soğanlar duzgun bir şekilde doğranıp, salca ile birlikte tereyağında kızartılır Yeteri miktarda su ilave edildikten sonra, suyun kaynamasını bekleriz Su kaynadıktan sonra icine ufalanmış tulum peyniri ilave edilir Biraz daha kaynadıktan sonra tencere ateşten alınır Ve bu oluşan karışımı daha onceden doğradığımız ekmeklerin uzerine dokulur Uzeri karabiber ve maydanoz ile suslenir

TANDIR BOREĞİ :
MALZEMELER: 4 kg un, 1 kg kıyma, 1 kg peynir, Yarim kg tereyağı, 4 bas soğan, Maydanoz, Kırmızı biber
YAPILISI: Unu mayalayıp hamur yapacaksınız Kıymayı suyu cekilecek kadar kavuracaksınız Soğanı doğrayacaksınız Peynir kırmızı biber ve maydanozla karıştırarak ic hazırlayacaksınız Hamur ekşiyinceye kadar tandır yakılıp hazırlanacak Daha sonra hamurdan borek yapılıp tandıra yapıştırılacak

KAYGANA TATLISI :
MALZEMELER: 5 yumurta, 1 kilo sut, Kabartma tozu, Un, tuz
YAPILISI: Yumurta iyice cırpılacak Sutle karıştırılacak İcine aldığı kadar un, bir tutam tuz ve kabartma tosu atılarak iyice karıştırılarak kızgın yağda kaşıkla biraz biraz dokulerek kızartılacak Hazırlanmış olan şurup tatlının uzerine dokulecek Servise sunulacak

SU BOREĞİ :
MALZEMELER: 5 AdYumurta, İki kaşık tereyağı, Yarim su bardağı su, 1 Kg Un, Biraz Tuz, 3 Bas soğan, 1 Kg Koyun kıyması, Karabiber, maydanoz
YAPILISI: Yumurta su ve tuz elle cırpılır Guzelce yoğrulur Sonra bezelere ayrılır Onbeş;yirmi dakika dinlendirilir Soğanlar bir kaşık veya iki kaşık zeytinyağında kavrulur Sonra kıyma ilave edilir Hepsi beraber kavrulur Maydanoz incecik kıyılır icine ilave edilir Soğumaya bırakılır Sonra bezeler tek tek acılır biraz kurutulur bu arada ocakta kaynar su hazır bulunur Actığımız yufkalar tek tek icine atılır ve pişirilir Ayrıca onceden hazırlanmış yağlanmış tepsiye doşenir Arasına hazırladığımız kıymalı ic yayılır Tekrar ustune yufkalar doşenir En uste kuru yufka konur artik boreğimiz pişmeye hazırdır Ocakta yavaş yavaş az ateşte pişirilir

YOĞURT CORBASI :
MALZEMELER: tereyağı, 150 gr yoğurt, 50 gr Pirinc, 80 gr mercimek, Nane, Etsuyu
YAPILISI: 8 kişilik tencereye, et suyunu ezdiğiniz yoğurdu da katin hic durmadan karıştırınız Kaynayınca icine mercimek, pirinci ilave ediniz Ve tekrar karıştırın bırakın Corba kaynayıncaya kadar bekleyin, kaynayınca bir iki kez daha karıştırın ve 23 dak bekleyin Corbayı ateşten indirin ve tavanın icine tereyağı koyun iyice kızarınca tuz atin daha sonra ateşten indirin ve corbanın uzerine naneyle birlikte dokun

ETLİ TOPALAK :
MALZEMESİ: 1 kg yağsız dana kıyması, 1 su bardağı koftelik bulgur, 1 ad yumurta, 1 demet maydanoz, 2 yemek kaşığı un, Tuzkarabiberkekik, 1 ad soğan, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 yemek kaşığı salca margarin yağıetsuyu veya sıcak su
YAPILISI: Geniş bir kabin icine eti, bulguru, yumurtayı ince kıyılmış maydanozu, unu, soğanı, tuzu ve baharatları koyup kofte hazırlar gibi iyice yoğrulur Macun haline gelince ufak ufak yuvarlaklar yapılır Diğer tarafta genişce bir tencereye iki yemek kaşığı margarini eritip icine bir kaşık un konup kavrulur Salcası da konduktan sonra nohutta katılarak 67 bardak sıcak su veya etsuyu konur kaynadıktan sonra diğer tarafta bekleyen etli malzememizi tencereye boşaltır 1520 dakika hafif ateşte pişirilir

SAC BOREĞİ :
MALZEMELER: Yeteri kadar un, Tereyağı, Peynir, Ispanak
YAPILISI: Yeteri kadar hamur yoğrulur Yapılacak icler hazırlanır Hamur bezeler seklinde hazırlanır Hazırlanan bu bezeler yufka gibi acılır İcine yapılacak olan (peynir veya ıspanak) konur ve sac ocağında pek gevrek olmamak şartıyla yiyecek olanın dişine gore pişirilir Pişirilen bu borek yine yiyecek olanın kapasitesine gore yağlanır ve afiyetle yenir


HOŞMERİM :
MALZEMELER:1 kg kaymak, Un, 1 cay bardağı su, Tuz, Pudra sekeri
YAPILISI: Geniş bir tavaya kaymağı koyarız Bir bardak suyu da ilave eder Alabildiği kadar unla karıştırılır Hafif ateşte karıştırılarak iyice pişiririz Tuzu da ilave edip pisince tavaya guzelce duzleriz Hafif ateşin uzerinde kızartıp servis tabağına ceviririz Biraz soğuduktan sonra pudra sekerini uzerine dokeriz

BAMYA CORBASI :
MALZEMELER: 250 gr kuşbaşı et, 150 gr kuru bamya, 3 soğan 2 kaşık margarin, 1 limon, tuz, su (et suyu), 1 kaşık salca
YAPILISI: Kuru bamya limonlu suda hafif haşlanır, suzulur Bir tencerede et bir miktar su ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir yağ ve ince doğranmış soğanlar konur Kavrulur Salca tuz limon, su (et suyu) ilave edilir Su kaynamaya başlayınca haşlanmış bamyalar da konur Ozleşinceye kadar pişirilir Suyu eksilirse sıcak su ilave edilir, sıcak sıcak servis yapılır

UN HELVASI :
MALZEMELER: Pekmez veya sekerden yapılmış şurup, 2 cay bardağı sıvı yağ, Yeteri miktarda un
YAPILISI: Pekmez kaynatılarak veya sekerden yapılan şurup kaynatılarak icine yeteri miktarda un konur unu karıştırarak icindeki şuruba yediririz İcinde hic ekmez kalmayıncaya kadar karıştırılır Sonra yağ ilave edilerek kızartılır

ETLİ PİLAV :
MALZEMELER: Nohut, Et suyu, 500 gr Et, TuzKarabiber, Pirinc, Kişniş, 1 margarin
YAPILISI: Pirinc guzelce yıkanır Obur tarafta et suyu kaynar Nohut haşlanır Tavaya yağ konur Eridikten sonra pirinc icine atılır Hafif ateşte bekletildikten sonra uzerine suyu dokulur pişmeye bırakılır Piştikten sonra uzerine kebap seklinde et dokulur Servis yapılır

SAC ARASI :
MALZEME: 2 yumurta, 1 cay bardağı zeytinyağı, Alabildiğine un, 1 kg kaymak
YAPILISI: Kaymak haric diğer malzemeler yoğrulur Hamur ince yufka halinde acılır 1 yufka eritilen kaymakla yağlanır Uzerine 2bir yufka koyularak o da yağlanır Durulerek parca parca kesilir Diğer bezelerde bu şekilde hazırlanır Yağlanmış tepsiye doşenir Ve kızartılır Kızardıktan sonra uzerine pudra sekeri dokulerek servis yapılır
 

Similar threads

  • Soru
AYRANLI CORBA MALZEMELER: 1 Kg Yogurt 1 Kase dogme, 1′er Cay Bardagi Nohut, Fasulye, 1 Kasik Un, 1 Adet Yumurta, Yeteri Kadar Nane, Yarpuz ve Tuz YAPILISIogme, nohut ve fasulye ayiklanip yikandiktan sonra, 4 kase suda 40 dakika kadar kaynatilir(Suyunu cekene kadar) Yogurt 2 olcu su ile...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Isparta yemekleri Ispartanın yemek kulturu Corbalar Top Tarhana : Dovulmuş buğday dere otu ve tuz ile suda kaynatılıp şişirilir Soğuduktan sonra yoğurt, nane, maydanoz ile yoğrulur Bir bezin uzerine yumurta buyukluğundeki parcalar halinde doşenir ve kurutulur Pişirileceği zaman akşamdan ılık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Kırıkkalenin yoresel yemekleri nelerdir, Yoresel yemekler, Kırıkkale mutfağı, klasik Orta Anadolu mutfağıdır Şehre gelenler geldiği yerlerin yemeklerini yaparlar Buna karşın zamanla yoreye ozgu yemekler de meydana gelmiştirBolge tarım, sebzecilik ve hayvancılık ile uğraştığı icin yemek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Kırşehir'in yoresel yemekleri nelerdir Yoresel yemekler Yufka: Malzemesi: un su, tuz Verilen malzeme (un,su,tuz) karıstırılarak hamur yogrulur Hamur biraz dinlendikten sonra avuc ice buyuklu guğunde pezi alinirPeziler oklava yardimiyla ekmek tahtasi uzerinde saz buyuklğunde (daire biciminde)...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Aksaray Yoresel yemekler Aksarayın meşhur yemekleri neler Aksaray yemekleri 1 YUFKA:Yılın belirli aylarında ve yer yer her gun yapıldığı da olur Uzun sureli yapılan ekmekler icin, olceği testi olarak bilinen cok testili hamurlar yoğrulur Ailenin erkekleri, hamurları uzeri temiz bir bezle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
Üst Alt